avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Activitate AlexisAlexis

Activitate AlexisAlexis

Buna ziua,

As dori sa am opinia Dvs. cu privire la urmatoarea speta :

Dupa semnarea contractului de cesiune a 100% din parti sociale in SRL cu asociat unic si publicarea deciziei AGA in Monitorul Oficial (dar fara inregistrarea la registru deoarece partea a 2 a cesiunii nu a continuat) fostul asociat s-a prezentat la firma de contabilitate (2 ani mai tarziu) si a cerut toate actele contabile ale firmei(bazandu-se pe faptul ca inca figura ca actionar la registru desi semnase contractul de cesiune care ii era opozabil fiind parte in contract). Acesta a plecat cu toate actele contabile ale firmei desi nu mai avea nici un rol in firma de mai mult de doi ani neffind nici administrator. Intrebarea este : la ce fapta se incadreaza comportamentul fostului asociat din punct de vedere penal? Avea voie sa acceseze si sa isi insuseasca documentele firmei precum si conturile bancare ale acesteia in conditiile in care prin contractul de cesiune cedase toate partile sociale si nu mai avea nici un rol in firma?

Va multumesc anticipat
Buna ziua,

Deci in declaratie nu se precizeaza calitatea de asociat unic numai pentru Romania. Se poate deduce ca aceasta calitate se aplica si in privinta calitatii de asociat unic in strainatate. In ce lege au aparut aceste declaratii standard? multumesc
Multumesc pentru raspuns. Interpretarea Dvs. pare logica. Asa consider si eu desi nu sunt specialist in drept. Am observat insa ca exista si opinii divergente. Eu am gasit o speta (desi putin diferita cu asociat unic persoana juridica ) Se poate citi aici :
Potrivit art. 211 alin. 1 din Legea nr. 31/1990: "O persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată".

în virtutea adagiului ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, rezultă că interdicţia vizează deopotrivă persoanele române şi străine.

Aşa fiind, o societate comercială cu răspundere limitată, cu asociat unic, constituită în străinătate, nu poate constitui (singură) o societate comercială cu răspundere limitată în România.

(Secţia comercială, decizia nr. 402/6.05.1996).


Detalii: [ link extern ]

[ link extern ]

De asemenea am asistat la o discutie interesanta aici :

www.avocatnet.ro/content/for...

Nu cred ca principiul teritorialitatii se aplica deoarece trebuie respectata doar legea din Romania (un roman car emerge in alt stat ca asociat unic trebuie sa respecte legile de acolo, de exemplu in Bulgaria o persoana fizica poate avea mai multe SRL cu asociat unic)

Are cineva alte idei/spete?

Merci
Buna ziua,

Daca un asociat refuza sa inmaneze declaratille pe proprie raspunderea pentru finalizarea cesiunii partilor sociale in etapa 2 a cesiunii , dupa finalizare etapa 1 (cu publicare in monitorul oficial) si administratorul a fost insarcinat prin publicatia in MF sa duca la sfarsit actiunea atunci ce se intampla in aceasta situatie? Deciziile AGA ale noilor actionari sunt nule deoarece nu sunt inregistrati la Registrul comertului ca actionari desi etapa 1 e finalizata? Se poate cere dizolvarea societatii de catre administrator deoarece actionarii nu au depus declaratiiile pe proprie raspundere? Car esunt obligatiile administratorului? In fata caror actionari raspunde administratorul?

Multumesc
Sunt de aceeasi parere cu comentariul anterior La constituirea societatii asociatul unic trebuie sa declare ca indeplineste conditiile legale Daca o persoana interesata reclama ca asociatul respectiv este asociat unic si la alta societate in strainatate atunci se poate declara dizolvarea de drept si radierea datorita nerespectarii conditiilor de constituire A se vedea o speta putin diferita dar care confirma ca nu se face diferenta intre strainatate si romania
[ link extern ]
Buna ziua,


Am marea rugaminte daca imi puteti la urmatoarea intrebare :
In concordanta cu legea societatilor comerciale o persoana nu poate fi asociat unic decat la o singura SRL Nu se precizeaza in lege daca aceasat persoana poate fi asociat unic la o firma din strainatate Are cineva o speta sau o trimitere la o lege care sa clarifice acest lucru ? Multumesc As aprecia daca raspunsul ar veni de la un jurist/specialist.
Multumesc