avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Activitate dan_plescan

Activitate dan_plescan

Răspuns la discuția Apelare la Curtea de Apel
Dar, se poate? In ce termen ?
In urma unei contestatii la executare sentinta data de Judecatorie a fost nefavorabila debitorului, in sensul ca a modificat modul de determinare din dispozitivul sentintei executate, iar in acest mod suma datorata va fi marita artificial, modificare neceruta nici de creditor nici de debitor. Judecatoria nu justifica in ce baza, lege, articol, etc. In apel Tribunalul sa limitat la a mentine sentinta Judecatoriei, fara explicatii. Este deschisa cale de a face apel la Curtea de Apel?
In realitate nu exista restante pt ca este dovedit ca in perioada obligatiei, 2010-2017, pensia sa platit conform dispozitivului sentintei din 2010. ASTAZI apar "restante" deoarece ASTAZI sa schimbat in mod retroactiv dispozitivul sentintei din 2010 cu efect din 2010. Din "25% din veniturile nete realizate" ASTAZI sa schimbat la "25% din veniturile nete realizate dar nu mai putin de 25% din venitul minim net pe economie in .... (tara)." CARE este baza legala caci nu se explica ???
Apoi, in tara respectiva nu exista un "venit minim net" ci un "salariul minim (brut)" care logic ca se aplica doar salariatilor nu si lucratorilor PFA. Ar fi imposibil. Cum un expert ar putea determina venitul minim net lunar din salariul minim (brut) cand cotele finale de impozitare/reduceri depind de situatia particulara a fiecarui contribuabil !!!
Nu intelegem care este baza legala a deciziei Judecatoriei si apoi a deciziei Tribunalului? Nu se explica.
Apoi, nimeni nu sa sustras platii. Este probat cu documente legale ca pe toata perioada obligatiei de plata mereu am obtinut venituri si ca am platit 25% din aceste venituri, conform sentintei de stabilire a pensiei din 2010.
buna ziua.
In 2010 sa dat o sentinta care a stabilit obligatia de plata a pensiei in cuantum de "25% din venitul net realizat in (tara)" - o tara din UE, pana fiul va implini 18 ani. In strainatate lucrez cu un statut similar a PFA in Romania. La 07 martie 2017 fiul a implinit 18 ani iar pensiile le-am platit toate pana la acea data, conform sentintei.
In 2016 sa terminat si partajul dar fosta sotie tot amana sa plateasca sulta la care a fost obligata, asa ca anul trecut am cerut executarea. Ea a reactionat deschizand in Romania o actiune de executare impotriva mea invocand neplata integrala a pensiilor si punerea de sechestru pe suma ce ea imi datoreaza ca sulta pana la terminarea executarii impotriva mea, in vederea compensarii sultei ce ea imi datoreaza cu "pensiile neplatite" ce chipurile eu ii datorez. In acest fel ea a blocat executarea mea pt sulta datorata si este pe punctul sa-si insuseasca sulta si sa-i mai raman si dator.
EXPLIC:
In baza unor documente masluite, cum ca eu as fi realizat venituri mai mari decat cele cunoscute, experta contractata de ea ma scos dator cu o suma mai mare decat suma ce fosta imi datoreaza ca sulta.
Avocata angajata de mine sa ma apere prin contestatie la executare nu si-a dat seama ca fosta sotie nu mai avea dreptul de a deschide aceasta actiune de executare ci doar fiul ar fi putut reclama eventuale pensii neplatite deoarece el a implinit 18 ani in martie 2017. Intr-o consultatie facuta de mine in forum am fost informat asupra acestui aspect si imediat am avizat avocata ca a comis o greseala dar deja ne aflam in afara termenului legal. Prea tarziu.
Actiunea de executare imotriva mea a continuat iar in contestatie am cerut o expertiza judiciara. Experta numita de judecatorie a ajuns la concluzia ca nu se datoreaza nimic. Ca toate pensiile s-au achitat conform sentintei care obliga la plata pensiilor din 2010. Concluzii obtinute in urma analizei certificatelor legale de venituri ale mele emise de Fiscul din tara respectiva si a recipiselor de plata a pensiilor depuse de mine. Ca am achitat lunar 25% din veniturile nete obtinute si nu exista datorii,
Mare, mare, surpriza, Judecatoarea nu numai ca nu a anulat executarea impotriva mea (ceea ce au am cerut) si nici nu a dispus continuarea executarii cerute de fosta sotie in baza expertizei sale de parte pe baza de acte masluite in fotocopii, ci a decis o noua forma de calculare a pensiei. Ca pensia trebuie platita in "cota de 25% din venitul net obtinut de mine in (tara)" doar atunci cand venitul meu este superior venitului minim pe economie. Cand venitul meu net este inferior atunci pensia trebuie sa fie 25% din venitul net minim pe economie din (tara)".
Deci, in judecarea contestatiei judecatoarea a dat ce nu i sa cerut. Practic, cu de la sine putere, in anul 2022 o judecatoare a dispus modificarea dispozitivului sentintei din anul 2010 cu efecte din anul 2010. A schimbat dispozitivul de la "25% din venitul net obtinut in (tara)" la 25% din venitul net obtinut in (tara) dar nu mai putin de 25% din venitul minim pe economie in (tara).
Acum, experta fostei sotii trebuie sa faca o noua calculare a pensiilor dintre 2010 si 2017 intr-o noua executare. Ca PFA nu am fost si nici nu sunt supus normei care impune primirea unui venit minim. La fel ca in Romania. In multe luni datorita volumului de lucru scazut am obtinut venituri sub venitul minim pe economie din (tara) si asa o dovedesc certificatele fiscale. De altfel in tara respectiva nici nu exista "venit minim pe economie" precum in Romania, ci doar "salariu minim pe economie" care se aplica doar salariatilor. O persoana PFA nu primeste salarii, doar realizeaza venituri.
Am facut Apel la Tribunal, convinsi avocata si eu, ca se va face dreptate, dar Tribunalul pur si simplu a respins apelul meu. Pe langa expertiza judiciara, certificatele fiscale si recipisele de plata a pensiilor am aratat ca sentinta primei instante incalca legea:
.-in 2022 modifica in mod retroactiv dispozitivul sentintei de stabilirea pensiei din 2010 si obligatia de plata a terminat la 07 martie 2017;
.-incalca art. 529 C.Civ. prin care se stabileste ca un parinte poate fi obligat la plata de pana la 25% din venitul net obtinut;
.-ca cota de 25% din venitul minim pe economie se poate impune doar atunci cand parintele obligat nu obtine venituri cunoscute, iar in cazul meu certificatele fiscale arata ca am obtinut venituri in mod permanent.

Datele mentionate nu sunt neaparat cele reale

Cum si ce sa fac ca sa se termine acest cosmar? In apel la Curtea de Apel/in contestatie la viitoarea executare
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
din pacate cam peste tot in UE legile favorizeaza marile companii de furnizare. foarte multi politicieni isi asigura asa posturi bine platite pt cand ies din administratii
Multumesc!
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai am descoperit ca atat eu cat si instanta am fost inselati acum 4 ani. La proces a dovedit admiterea la facultate. Deci a dovedit ca se va afla in stare de nevoie, ca nu va putea lucra.
Gandind in situatia actuala, cam ciudata, am cautat prin internet si am gasit lista cu admisii in 2017, intre care se afla si el. Apoi intre studentii din anii universitari, 2017-2018, 2018-2019 si 2019-2020 el nu apare. Apare abia intre studentii din anul 2020-2021 in anul I de studii grupa .... cand trebuia sa se afle in anul IV. Surpriza; situatia de nevoie nu a existat, nu sa aflat in continuarea studiilor. Ne-a inselat. Cine stie daca acum intradevar curseaza anul I ori doar sa inscris in octombrie 2020, la inceputul anului universitar, si in fapt nici acum nu asista la cursuri.
Pot cere incetarea obligatiei de plata a pensiilor si inapoierea pensiilor obtinute prin inselaciune in ultimii 3 ani?
Multumesc! Cum dovedesc ca a terminat studiile?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Ati facut ceea ce era legal sa faceti.

Daca nu se afla in continuarea studiilor pensia se sisteaza automat. Daca fiul dvs este inca la facultate puteti solicita in instanta incetarea si constatarea faptului ca nu se mai afla in stare de nevoie.

Fiul are 23 de ani si nu a primit ultimele 4 pensii. Motivarea postei; ca nu este gasit la adresa indicata si dupa ce i se lasa aviz in cutia postala nu se prezinta la oficiul postal pt a incasa banii. Este aceiasi adresa unde intodeauna i-am trimis banii. Nu raspunde la telefon pt ca si-a schimbat numarul si ma blocat si in facebook. I-am trimis scrisoare certificata in care am cerut sa-mi comunice numarul de cont bancar pt ai plati acolo pensiile, dar a venit retur pt ca nu este de gasit la adresa si nici nu a mers la oficiul postal sa o primeasca dupa ce i sa lasat aviz. Am apelat la executor ca sa-i inmaneze banii. La chemat la birou dar nu sa prezentat.
Ce fac cu pensiile si ce pot face in general, pt a evita declansarea unei executari silite impotriva mea, ori/si a unei plangeri penale?
Pot deschide vreo actiune in justitie pt a obtinte anularea obligatiei de plata a pensiilor. Este demonstrat ca nu are nevoie de ajutorul meu.