avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Activitate cer_pareri

Activitate cer_pareri

Buna ziua,

Conform normei ASF nr. 23/2014, daca asiguratorul RCA nu plateste despagubirile in termen de 10 zile
de la data depunerii ultimului document in dosarul de daune,
pagubitul poate cere plata penalitatilor de intirziere (0,2% pentru fiecare zi de intirziere).
Cind pagubitul completeaza cererea de despagubire, la un moment dat este scris:
"După primirea despăgubirii cuvenite, declar pe propria răspundere că nu mai am nici o pretenţie materială sau de altă natură de la
Societatea de Asigurare sau alt asigurător privind evenimentul menţionat."
Din asta se intelege ca daca societatea de asigurare a platit dauna, chiar daca s-a depasit termenul impus de ASF,
pagubitul nu mai poate cere plata penalitatilor de intirziere?
Sau daca le cere nu are sansa de cistig?
Ce este mai "tare", norma ASF sau declaratia pe propria raspundere din cererea de despagibire (pina la urma este o cerere, nu este un contract)?

Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Documente avocat -> client
Nu-mi mai pun intrebari, am eliminat efectul dar cauza ramine (in continuare sint dus cu vorba de avocat).
Hai sa eliminam cauza, sa mi se spuna clar, nu ti le dau si cu asta basta, dar sa nu fiu dus cu vorba.
Cind am semnat contractul si a incasat onorariul am convenit asupra acestor lucruri si a fost de accord, chiar fara probleme.
Cer pre mult unui avocat sa faca ce spune?
Nu am fost informat prin mail, doar niste vorbe pe care ulterior mi s-a spus ca nu am fost atent si am inteles gresit.
Probabil in exemplul dumneavoastra erau multe acte de scanat, nu au fost suspiciuni asupra avocatilor, clientului nu a fost dus cu vorba si totul este ok intre avocat si client.
Munca avocatului nu se judeca doar in urma rezultatului obtinut intr-un dosar (in cazul meu este ceva fara batai de cap si nu-mi fac probleme).
Relatia cu clientul este un factor foarte important in opinia mea.
In general, cui ii place sa fie dus cu vorba si cit timp...
Răspuns la discuția Documente avocat -> client
Nu consider ca am platit onorariu de "criza" dar este adevarat ca nici nu am apelat la o mare societate de avocatura (este un proces fara mari batai de cap iar onorariul a fost peste "citeva sute de lei", depaseste mia de lei).
Chiar si daca era cu plata unui onorariu de "criza", inainte de semnarea contractului am specificat ca doresc sa am absolut toate documetele depuse si primite semnate, stampilate etc.
Daca avocatul considera ca este un cost suplimentar pentru el de ce nu spune si te duce cu vorba?
Sa spuna, uite astea sint actele, le scanezi, le faci copii, cum vrei tu client si intr-o ora mi le aduci inapoi (in cazul meu nu cred ca sint mai mult de 5 pagini in momentul de fata).
Dar hai sa fim seriosi, cit de "criza" sa fie un onorariu unui avocat sa nu-si permita sa faca citeva copii sau sa le scaneze.
Parerea mea este ca tine de caracterul avocatului, de "cheful" care-l are, onorariul l-a incasat pentru toate perioada procesului, iar daca tot nu este obligat....
Poate astepta sa se enerveze clientul si sa rezilieze contractul...iar avocatul a lucrat putin si a incasat onorariul pentru tot procesul...
Sau poate asteapta o "oferta" din partea adeversa...sau...sau ..cine stie....
Cind vezi clar ca esti dus cu vorba nu poti sa nu-ti pui intrebari (mai mult sau mai putin reale sau exagerate).
Intrebarea ramine, nu este mai simplu, mai obiectiv si fara a lasa loc de intrepretari, ca toate documentele emise si primite (desigur in dosarul care il priveste) sa intre si in posesia clientului?
Răspuns la discuția Documente avocat -> client
In general, contractele sint de asistenta juridica, fara obligatii clare din partea avocatului.
Clare sint data si suma pe care trebuie sa o plateasca clientul avocatului.

Desigur, poti ruga avocatul sa-ti trimita pe mail un exemplar din ce depune, dar ce faci cind avocatul zice ca trimite, fara probleme dar...nu primesti nimic....astepti citeva zile, ii trimiti mail sau ii dai telefon, zice iar ca trimite fara probleme, astepti citeva zile si nu primesti nimc si iar trimiti mail sau dai telefon, vorbesti cu avocatul si-ti explica ca nu a avut timp, ca a uitat etc (iti mai tine si teoria increderii si corectitudinii, mai baga si o aluzie cum se poate pierde un prceces in care ai dreptate, cu ajutorul "avocatului binevoitor") dar le trimite fara probleme, iar astepti si nu primesti nimic .... si tot asa...dupa fiecare miine urmeaza un miine...

Si uite asa incep suspiciunile asupra avocatului.
Te intrebi....onorariul l-am platit si m-am ales cu niste vorbe....
Daca avocatul nu este obligat sa-i dea clientului nici un document, ai noroc de un avocat care te duce cu vorba, nu-ti ramine decit sa te duci la judecatorie sa consulti dosarul.
Mai este posibilitatea sa-ti spui povestea pe site-uri specializate si daca avocatul nu a procedat corect o sa aiba calificative negative. In rest... sanatate sa fie....




Răspuns la discuția Documente avocat -> client
Scris sau verbal este suficient?

Sa inteleg ca desi clientul plateste (in majoritatea cazurilor in avans serviciile unui avocat), poate primi doar vorbe (vorbele zboara repede, sint interpretabile etc).
Clientul nu are nici o modaliatete de verificarea a celor spuse de avocat (adica sa compare ce i-a spus avocatul cu hirtiile)?
Daca nu este in totalitate de accord, mai vrea sa adauge ceva sau nu-i place formularea intr-o cerere sau pur si simplu se simte dus cu vorba de avocat, ce poate face clientul?
Avocatul a informat ca a depus cererea si clientul se poate trezi cu surprize (cereri nedepuse sau depuse la alta data decit cea declarata, sentinte neanuntate etc).

Nu este mai simplu, mai obiectiv si fara a lasa loc de intrepretari, ca toate documentele emise si primite (desigur in dosarul care il priveste) sa intre si in posesia clientului?
Daca nu originalele, cel putin copiile sau scanurile documentelor, cu semnaturi, cu stampile etc.

Clientul, daca face o cerere de schimbare a domiciliului procesual (si scrie adresa de domiciliu) probabil o sa-o vina corespondenta la aceasta adresa dar pentru cele emise de avocat cum face...

O zi placuta in continuare
Buna ziua,

Avocatul trebuie sa-i dea clientului actele ce tin de dosar (cereri, sentinte etc) sau doar sa-l informeze despre existenta lor?
Daca trebuie (este obligat de lege) sa i le dea si nu o face, clientul ce posibilitati are?

Va multumesc anticipat