avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Activitate dorinaisac

Activitate dorinaisac

Multumesc frumos pt raspuns. Suma nu este semnificativa incat sa merite apelarea la un executor. Voiam doar sa stiu daca este in sarcina celui "dator" sa achite voluntar in cazul maririi salariale pentru ca am mai auzit discutii cum ca numai in instanta se poate solicita marirea pensiei conform venitului actual. :)
O seara frumoasa!
Buna ziua! Conform hotararii judecatoresti a fost stabilit procentul pentru plata pensiei alimentare. Daca venitul net se modifica, respectiv creste.. petentul este obligat sa achite din oficiu o suma mai mare, respectand cei 25% din venitul net sau pensia alimentara poate creste numai daca acest lucru se solicita printr-o actiune in instanta?
In acest caz se poate solicita primirea diferentei pentru marirea salariala retroactiv, de la data cresterii venitului?
Paragraful din hotararea judecatoreasca suna asa:

"Obliga petentul la plata unei pensii de intretinere in cuantum de câte 25% lunar din venitul net şi permanent, în favoarea minorului, incepând cu data pronunţării si pana la majorat, ori intervenirea unei cauze legale de stingere sau modificare a obligaţiei de întreţinere."

Multumesc frumos!
Ce e trist..e ca de fapt momentele in care copilul chiar a fost bolnav sau a cazut si a fost nevoia de atentia medicului, s-au intamplat in prezenta ei si a mamei ei. Eu nici o secunda nu le-am acuzat.
Dar cand invoca anumite stari de rau ale copilului dupa vizita, refuza sa mergem la doctor. De ce?
Din pacate copilul are doar 4 anisori, nu am cum sa il sun personal. Cand sun mama si cer cu copilul, acesta doarme de cele mai multe ori.
Sunt convins ca o sa sustina in fata oricui ca minorul e schimbat dupa vizitele la domiciliul meu. A mintit si la tribunal, deci cred ca nu o opreste nimic.
Dupa ultima vizita a afirmat ca i-a aparut copilului dermatita, ca e obosit, ca e bolnav, lasand de inteles ca totul e din cauza mea. I-am spus sa mergem a doua zi la medic sa ne confirme daca e adevarat sau nu. A preferat sa spuna ca sunt ironic si sa evite sa imi raspunda.
Sunt constient ca e o schimbare pentru copil, doar ca imi e greu sa cred ca toate nenorocirile din lume se intampla copilului meu dupa vizita la domiciliu. Mai ales cand el e foarte fericit si chiar a spus din proprie intiativa ca ne iubeste (pe mine si parintii mei).
Incerc sa ma bucur cat mai mult de putinele clipe petrecute impreuna, i-am promis copilului ca indiferent de ora il duc acasa, la mami, cand imi cere, nu am vorbit-o niciodata de rau si nu am fortat copilul cu nimic, in speranta ca o sa isi doreasca sa mai vina. Dar copilului ii este frica de ea si nu indrazneste. E trist dar asta e senzatia pe care mi-a creat-o.
Multumesc pentru sfaturi, ramane de vazut ce o sa mai fie pe viitor.
Parintele care refuza este mama in acest caz
Discutiile se poarta in cea mai mare parte a timpului pe email pentru ca aceasta a fost dorinta celeilalte parti. Din pacate asa profita si se face ca nu vede anumite email-uri sau raspunde tardiv. La inceput parintele X evita sa spuna concret ca nu permite luarea minorului. Zilele trecute a spus ca din cauza motivelor enumerate mai sus, parintele Y nu va mai lua copilul.. tot spre binele copilului. De fiecare data incearca prin toate email-urile pe care le da sa denigreze parintele Y si sa critice tot ce face cu copilul in putinul timp pe care il petrece, mentionand de fiecare data ca e pentru binele copilului. Eu stiu ca pentru binele copilului e sa aiba parte de dragostea si atentia ambilor parinti. Intelegere din partea parintelui Y a fost inca de la inceput, chiar a sugerat sa iasa toti 3 pentru a se familiariza copilul, timp in care minorul spunea mereu ca vrea sa mearga cu parintele Y. Cand parintele Y si-a exprimat dorinta de a lua copilul conform programului stabilit, situatia s-a schimbat, alienarea incepand din acel moment. Copilul refuza dar pana la urma tot el a fost cel care si-a exprimat dorinta de a merge cu parintele Y, situatie ce nu a bucurat parintele X.
Copilul nu vrea la gradinita pentru ca familia parintelui X l-a invatat ca la gradinita sunt copii rai si il bat. Cand este cu mine, copilul isi exprima toate dorintele si e foarte fericit. Cand suna parintele X vad in ochii copilului o teama.
Mentionez ca la tribunal parintele Y a solicitat ca parintele X sa vada copilul numai 4 ore pe luna si atunci in prezenta primului parinte. Nu i s-a aprobat dar asta simt ca incearca sa faca.
Nu as vrea sa traumatiz copilul cu executori. Cautam o solutie care sa nu afecteze copilul. Am auzit ca as putea sa aduc la cunostinta parintelui X printr-o somatie ca nerespectarea hotararii e infractiune si se pedepseste si poate asa realizeaza cat e de grav ce face. Eventual si o plangere penala. Nu stiu cum se procedeaza in acest caz. Din pacate discutiile lungi prin email in care am incercat toate variantele de abordare nu au dat roade. M-am pus la dispozitia parintelui X pentru orice: dus la medic oricand, platit gradinita integral, contributie la tratamente etc, insa nu tine cont de nimic.
Buna ziua!
As dori sa stiu ce se poate face in cazul in care parintele caruia i-a fost incredintat minorul impiedica relatiile celuilalt parinte cu copilul sub diverse pretexte: ca nu i-a placut copilului la domiciliul celalalt pentru ca parintele l-a pupat pe fata (desi copilul e mereu fericit si nu manifesta nici o reticenta fata de nimic/nimeni), ca a racit pentru ca parintele a fost cu copilul in parc, ca i-a aparut o dermatita pentru ca parintele i-a permis copilului sa fie pictat pe fata intr-un centru de joaca unde si ceilalti copii erau pictati, pentru ca copilul este constipat, pentru ca nu doarme la domiciliul parintelui celuilalt intre orele 13-15 si doarme la 17, pentru ca are comportament ciudat prin prisma faptului ca minorul repeta ca parintele celalalt are masina si lista poate continua. Au tot fost gasite motive si scuze de toate genurile. Mentionez ca hotararea este definitiva din octombrie 2015. Unul din termenii stabiliti era sa se ia copilul alternativ, de Craciun si Pasti. Parintele caruia i-a fost incredintat copilul si-a exprimat dorinta in a pastra copilul la domiciliu sau de Craciun, urmand ca celalalt sa il ia de Pasti. Inaintea sarbatorilor pascale primul parinte a anuntat ca nu permite luarea copilului din motivele enumerate mai sus.
Un alt termen stabilit era ca parintele sa ia copilul in anumite weekenduri ale lunii, de vineri pana duminica. Se permite luarea copilului doar cateodata, cateva ore sambata, copilul dorind sa mearga acasa cand se face seara pentru ca asa i-a zis parintele celalalt. Duminica nu se mai raspunde la telefon, deci nici o sansa de vazut copilul Cum pot proceda?
Multumesc frumos!