avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nerespectare hotarare judecatoreasca incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nerespectare hotarare judecatoreasca incredintare minor

Buna ziua!
As dori sa stiu ce se poate face in cazul in care parintele caruia i-a fost incredintat minorul impiedica relatiile celuilalt parinte cu copilul sub diverse pretexte: ca nu i-a placut copilului la domiciliul celalalt pentru ca parintele l-a pupat pe fata (desi copilul e mereu fericit si nu manifesta nici o reticenta fata de nimic/nimeni), ca a racit pentru ca parintele a fost cu copilul in parc, ca i-a aparut o dermatita pentru ca parintele i-a permis copilului sa fie pictat pe fata intr-un centru de joaca unde si ceilalti copii erau pictati, pentru ca copilul este constipat, pentru ca nu doarme la domiciliul parintelui celuilalt intre orele 13-15 si doarme la 17, pentru ca are comportament ciudat prin prisma faptului ca minorul repeta ca parintele celalalt are masina si lista poate continua. Au tot fost gasite motive si scuze de toate genurile. Mentionez ca hotararea este definitiva din octombrie 2015. Unul din termenii stabiliti era sa se ia copilul alternativ, de Craciun si Pasti. Parintele caruia i-a fost incredintat copilul si-a exprimat dorinta in a pastra copilul la domiciliu sau de Craciun, urmand ca celalalt sa il ia de Pasti. Inaintea sarbatorilor pascale primul parinte a anuntat ca nu permite luarea copilului din motivele enumerate mai sus.
Un alt termen stabilit era ca parintele sa ia copilul in anumite weekenduri ale lunii, de vineri pana duminica. Se permite luarea copilului doar cateodata, cateva ore sambata, copilul dorind sa mearga acasa cand se face seara pentru ca asa i-a zis parintele celalalt. Duminica nu se mai raspunde la telefon, deci nici o sansa de vazut copilul Cum pot proceda?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 10:49, 27 Aprilie 2016
Aceasta respingere cum se face, parintele celalalt va da in scris faptul ca nu va permite sa luati copilul sau va suna?
Aveti doua variante. Prima pe care v-o recomand este sa tratati problema cu intelegere. Fostul partener are anumite frustrari si temeri pe care evident nu le-a depasit. E trist ca se razbuna pe copil insa ar fi de preferat sa fiti mai intelept decat el. Puteti sa ii scrieti sa multumiti pentru ca v-a atras atentia asupra unor aspect care nemultumesc copilul si apoi sa-l intrebati cum propune el sau ce sugereaza pentru a va apropia din nou minorul. De asemenea va sugerez sa ii scrieti sa intrebati la cateva zile cum puteti ajuta la cresterea celui mic.
E frustrant ca drepturile copilului sunt incalcate cu atata lejeritate insa cel putin la inceput sfatul meu este sa incercati sa faceti echipa cu celalalt parinte si sa-i aratati ca in ciuda ostilitatii lui dumneavoastra sunteti deschis la cooperare ,pentru binele copilului.
A doua varianta ar fi sa informati parintele la care e copilul in scris ca venitila programul de vizita apoi daca nu va deschide usa sa anuntati politia pentru a veni si a constata nerespectarea masurii de incredintare a minorului. Puteti sa executati siliti sentinta lucru care foarte probabil va traumatiza copilul sau puteti sa faceti cerere la DGASPC ca programul de legaturi personale sa se faca cu preluare/predare copil la sediul lor.
Mai puteti face cerere la DGASPC pentru consiliere, a dumneavoastra si a mamei.
Precum observati aveti mai multe variante, toate legale.
Trebuie insa sa va ganditi la binele puiului dumneavoastra chiar cand celalalt parinte uita sa o faca.
Mare atentie insa, cititi despre alienare parentala. In timpul asta mama poate incepe sa alieneze copilul, sa-l invete sa refize vizita la dumneavoastra. Daca simtiti ca acest lucru se intampla cereti de urgenta ajutorul protectiei copilului pentru includerea minorului in program de consiliere. Partea buna este ca desi mai greu, legea a inceput sa sanctioneze drastic si usturator parintii alienatori, acestia ajungand sa plateasca sute de lei pe zi de refuz punere in practica sentinta judecatoreasca. Ba chiar se fac actiuni sa fie decazuti din drepturi.
Asa cum a mentionat si dl When, sunt multe cazuri in care initial mama gaseste pretexte pentru a restrange legaturile cu celalalt parinte. Insa cum nu poate continua cu pretextele la nesfarsit, se va folosi de copil pentru a restrange sau chiar impiedica legaturile. Si asa se poate ca micutul sa nu se mai bucure cand pleaca cu dvs sau mai rau, sa va respinga.
Incercati sa vorbiti cu DGASPC din orasul dvs, puteti face o cerere catre dansii de monitorizare a vizitelor.
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2016
againstPAS, utilizator
În primul rând, o mică observaţie: userul nu a specificat sexul părintelui la care locuieşte copilul :)
În al doilea rând, sfaturile d-lui When din prima parte a postării sale sunt înţelepte şi singurele care dau rezultat 100%.
Poliţia, penalităţile, decăderea din drepturi sunt deja excese, care pot traumatiza definitiv copilul.
În atenţia userului againstPAS: www.avocatnet.ro/content/for...
pentru a se modifica:
sunt multe cazuri in care initial mama gaseste pretexte pentru a restrange legaturile cu celalalt parinte.
:)
Discutiile se poarta in cea mai mare parte a timpului pe email pentru ca aceasta a fost dorinta celeilalte parti. Din pacate asa profita si se face ca nu vede anumite email-uri sau raspunde tardiv. La inceput parintele X evita sa spuna concret ca nu permite luarea minorului. Zilele trecute a spus ca din cauza motivelor enumerate mai sus, parintele Y nu va mai lua copilul.. tot spre binele copilului. De fiecare data incearca prin toate email-urile pe care le da sa denigreze parintele Y si sa critice tot ce face cu copilul in putinul timp pe care il petrece, mentionand de fiecare data ca e pentru binele copilului. Eu stiu ca pentru binele copilului e sa aiba parte de dragostea si atentia ambilor parinti. Intelegere din partea parintelui Y a fost inca de la inceput, chiar a sugerat sa iasa toti 3 pentru a se familiariza copilul, timp in care minorul spunea mereu ca vrea sa mearga cu parintele Y. Cand parintele Y si-a exprimat dorinta de a lua copilul conform programului stabilit, situatia s-a schimbat, alienarea incepand din acel moment. Copilul refuza dar pana la urma tot el a fost cel care si-a exprimat dorinta de a merge cu parintele Y, situatie ce nu a bucurat parintele X.
Copilul nu vrea la gradinita pentru ca familia parintelui X l-a invatat ca la gradinita sunt copii rai si il bat. Cand este cu mine, copilul isi exprima toate dorintele si e foarte fericit. Cand suna parintele X vad in ochii copilului o teama.
Mentionez ca la tribunal parintele Y a solicitat ca parintele X sa vada copilul numai 4 ore pe luna si atunci in prezenta primului parinte. Nu i s-a aprobat dar asta simt ca incearca sa faca.
Nu as vrea sa traumatiz copilul cu executori. Cautam o solutie care sa nu afecteze copilul. Am auzit ca as putea sa aduc la cunostinta parintelui X printr-o somatie ca nerespectarea hotararii e infractiune si se pedepseste si poate asa realizeaza cat e de grav ce face. Eventual si o plangere penala. Nu stiu cum se procedeaza in acest caz. Din pacate discutiile lungi prin email in care am incercat toate variantele de abordare nu au dat roade. M-am pus la dispozitia parintelui X pentru orice: dus la medic oricand, platit gradinita integral, contributie la tratamente etc, insa nu tine cont de nimic.
Parintele care refuza este mama in acest caz

Alte discuții în legătură

Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)