avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara minor / crestere suma din oficiu - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara minor / crestere suma din oficiu - in instanta

Buna ziua! Conform hotararii judecatoresti a fost stabilit procentul pentru plata pensiei alimentare. Daca venitul net se modifica, respectiv creste.. petentul este obligat sa achite din oficiu o suma mai mare, respectand cei 25% din venitul net sau pensia alimentara poate creste numai daca acest lucru se solicita printr-o actiune in instanta?
In acest caz se poate solicita primirea diferentei pentru marirea salariala retroactiv, de la data cresterii venitului?
Paragraful din hotararea judecatoreasca suna asa:

"Obliga petentul la plata unei pensii de intretinere in cuantum de câte 25% lunar din venitul net şi permanent, în favoarea minorului, incepând cu data pronunţării si pana la majorat, ori intervenirea unei cauze legale de stingere sau modificare a obligaţiei de întreţinere."

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:44, 21 Decembrie 2016
De aia s-a stabilit in procent , ca sa nu se apelez la fiecare schimbare de salariu la instanta. Cel dator, trebuie sa plateasca in procent calculat la fiecare salariu in parte.
Daca aflati ca s-a marit salariu si nu a platit, puteti apela la executor in vederea executarii silite.
Multumesc frumos pt raspuns. Suma nu este semnificativa incat sa merite apelarea la un executor. Voiam doar sa stiu daca este in sarcina celui "dator" sa achite voluntar in cazul maririi salariale pentru ca am mai auzit discutii cum ca numai in instanta se poate solicita marirea pensiei conform venitului actual. :)
O seara frumoasa!
Se apelează la instanta doar când pensia e stabilita în suma fixa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune marire pensie intretinere minor ContSters114133 ContSters114133 cum credeti ca se solutioneaza o actiune de marire a pensiei de intretinere minor,daca procentul a fost cel maxim admis?in sentinta civila stabilita in baza ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere rozaliaersek rozaliaersek Buna ziua.Am divortat in anul 2013,prin acordul partilor,la proces s-a stabilit pensia de intretinere pentru copii in procent si suma,la nivelul salariului ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)