avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Activitate iulyanho

Activitate iulyanho

Buna ziua, am fost concediat luna trecuta de la firma la care lucram cu un preaviz de 15 zile. Iar cei de la somaj mi-au spus ca pentru a-mi primi dosarul imi trebuie neaparat preaviz de 20 de zile cum e comform codului muncii. Angajatorul mi-a spus ca voi primi si restul de 5 zile pana la 20. Preavizul l-am primit pe data de 17 Martie 2015 si dupa calculul meu ar fi trebuit sa se termine pe 13 Aprilie 2015 daca e calculat la 20 de zile. Cei de la somaj mi-au cerut si Anexa nr 11 de la societate, pe care angajatorul intarziue sa mi-o inmaneze pe motiv ca contabila realizeaza actele pe luna precedenta. Deci ar urma ca abia in luna mai sa primesc Anexa. Iar daca am inteles eu bine am termen de 10 zile de la inmanarea deciziei finale de concediere sa depun dosarul pentru somaj. Daca nu il depun in acest termen risc sa pierd indemnizatia? Tin sa mentionez ca nici decizia nu am primit-o pana acum. In cazul in care ei ar fi incompetenti si as pierde somajul unde si cui ar trebui sa ma adresez pentru a depune o plangere impotriva firmei?
Răspuns la discuția Preaviz de concediere
Ce m-ar mai interesa este urmatorul lucru: Daca preavizul este de 15 zile si nu e de 20 cum ar fi legal si normal, preavizul si decizia de concediere poate fi anulata in acest caz?
Lucrez mai mult de un an de zile la o firma iar ieri am primit un preaviz de concediere pe baza art 65, alinit 1 din codul muncii precum ca unitatea isi reduce activitatea din cuza lipsei de comenzi si a situatie economice existe la nivel national. Din putinele mele cunostinte stiam ca eu sunt obligat sa fiu prezent la locul de munca pe timpul preavizului insa patronul nu a vrut sa ma primeasca pe diverse motive ce ar tine de lipsa de incredere pe care o are acum dupa inmanarea preavizului. Iar data in care am intrat in preaviz e ziua de azi 17.03.2015, insa eu am primit preavizul ieri si tot ieri trebuia normal sa ma prezint la munca dar nu am fost lasat sa lucrez. Pe contractul de munca durata de preaviz in cazul concedierii sau al demisiei este de 15 zile iar in preaviz e la fel.. Din cate am auzit, si citit, sunt noi reglementari de ceva timp in perioada minima de preaviz e de 20 de zile. Intrebarile mele sunt:
1. Ce se ia in considerare? preavizul de pe contrat de 15 zile sau cel de 20 de zile din codul muncii?
2. In caz ca as contesta decizia in istanta as avea sort de izbanda?(din cate am inteles, desi am fost concediat pe criterii economice totusi cineva va veni sa munceasca pe postul meu de munca)
3. Pe intreaga perioada in care am lucrat nu am facut nici o cerere de concediu, desi i-am inmanat astazi o cerere de concediu mai am sanse la el sau la banii de pe concediu(daca se poate plati neexecutarea concediului in bani)
4. Modul de plata se facea cu avans si lichdare. Eu pe data de 15 martie am incasat lichidarea de pe luna februarie. Deci daca nu vorbesc aiureli eu trebuie sa incasez si lichidarea de pe luna martie dar si banii din timpul preavizului, deci un salariu intreg cu avans si lichidare.

PS: Preavizul care mi-a fost inmanat l-am semnat, fiecare dintre noi are cate o copie.