avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj (termen)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj (termen)

Buna ziua, am fost concediat luna trecuta de la firma la care lucram cu un preaviz de 15 zile. Iar cei de la somaj mi-au spus ca pentru a-mi primi dosarul imi trebuie neaparat preaviz de 20 de zile cum e comform codului muncii. Angajatorul mi-a spus ca voi primi si restul de 5 zile pana la 20. Preavizul l-am primit pe data de 17 Martie 2015 si dupa calculul meu ar fi trebuit sa se termine pe 13 Aprilie 2015 daca e calculat la 20 de zile. Cei de la somaj mi-au cerut si Anexa nr 11 de la societate, pe care angajatorul intarziue sa mi-o inmaneze pe motiv ca contabila realizeaza actele pe luna precedenta. Deci ar urma ca abia in luna mai sa primesc Anexa. Iar daca am inteles eu bine am termen de 10 zile de la inmanarea deciziei finale de concediere sa depun dosarul pentru somaj. Daca nu il depun in acest termen risc sa pierd indemnizatia? Tin sa mentionez ca nici decizia nu am primit-o pana acum. In cazul in care ei ar fi incompetenti si as pierde somajul unde si cui ar trebui sa ma adresez pentru a depune o plangere impotriva firmei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:47, 20 Aprilie 2015
1. - Daca depuneti cererea si actele necesare la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice de la data concedierii veti primi indemnizatie de somaj de la data concedierii.
- Daca depuneti cererea mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii cererii.

2. Pentru celelalte probleme privind eliberarea actelor de catre angajator va adresati ITM.
1. Neeliberarea deciziei de incetare a c.i.m. si a adeverintei de vechime de catre fostul angajator poate fi sesizata ITM-ului.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Neeliberarea adeverintei de somaj de catre fostul angajator poate fi sesizata AJOFM-ului.
Din Legea 76/2002
art.113
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
....
j)neeliberarea de catre angajator, persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, a documentelor prevazute de legislatia in vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj si stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj.
....

art.116
...
(2)Organele de control masuri active ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si ale structurilor sale teritoriale vor constata si vor sanctiona contraventiile prevazute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) si k), precum si contraventia prevazuta la lit. f), in ceea ce priveste nerespectarea art. 50 alin. (3).
....
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Banca nu a vrut sa-mi elibereze adeverinta pentru somaj decat dupa o luna cristina_2345 cristina_2345 Buna ziua, Banca la care am lucrat pana pe data de 24.04.2010 (concediere colectiva) a refuzat sa-mi dea adeverinta pentru somaj - am primit-o de-abia pe ... (vezi toată discuția)
Somaj MBH MBH Buna ziua, As dori sa stiu care este termenul de eliberare de catre angajator a actelor necesare obtinerii somajului.in cazul in care contractul de munca a ... (vezi toată discuția)
Incetare ccc, trimitere in somaj adutzza adutzza Buna ziua , in data de 25.08.2010 s-au incheiat cei 2 ani de ccc , in 26.08.2010 am figurat ca angajata la fostul loc de munca , iar din 27.08.2010 in ... (vezi toată discuția)