avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... banca nu a vrut sa-mi elibereze adeverinta pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

banca nu a vrut sa-mi elibereze adeverinta pentru somaj decat dupa o luna

Buna ziua,
Banca la care am lucrat pana pe data de 24.04.2010 (concediere colectiva) a refuzat sa-mi dea adeverinta pentru somaj - am primit-o de-abia pe 28.05.2010 la mari insistente. Am depasit cele 30 zile in care puteam sa-mi depun dosarul la somaj. Va rog mult sa-mi spuneti ce se intampla acum. Voi primi banii incepand cu 25.04.2010 (cand mi-a incetat contractul de munca) sau incepand cu luna iunie cand depun dosarul?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: cristina_2345 , utilizator 14:51, 3 Iunie 2010
Veti primi indemnizatia de somaj de la data depunerii cererii intrucat ati depsait termenul de 30 de zile.
1. Daca ati fi depus dosarul la Agentia de Somaj in termen de 30 de zile calendaristice de la data concedierii ati fi primit indemnizatia de somaj cu data concedierii.
2. Deoarece veti depune dosarul mai tarziu veti primi indemnizatia de somaj cu data depunerii dosarului.
3. Perioada de somaj nu se modifica dar veti avea o luna de "pauza" care va poate fi nefavorabila la un moment dat: la o noua intrare in somaj, la un eventual CCC pana la 2 ani etc.
4. Vina apartine angajatorului care a intarziat cu eliberarea adeverintei dar ponoasele le trageti dvs.
5. Legea 76/2002 sanctioneaza numai neeliberarea adeverintei dar nu si eliberarea cu intarziere, ceea ce duce la o paguba pentru fostul salariat:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
...
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;

Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

6. Daca aveti rabdare, timp de umblat, nervii tari si bani de cheltuit puteti sa vorbiti cu un avocat sa dati pe angajator in judecata si sa cererti despagubiri.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz si somaj cojoc lacry cojoc lacry am fost in preaviz 15 zile lucratoare de pe 3.01 pina pe 21.01,si am facut dosar ptr somaj dar mai am nevoie de actul precum s-au facut platile la finante pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj (termen) iulyanho iulyanho Buna ziua, am fost concediat luna trecuta de la firma la care lucram cu un preaviz de 15 zile. Iar cei de la somaj mi-au spus ca pentru a-mi primi dosarul imi ... (vezi toată discuția)
Incetare ccc, trimitere in somaj adutzza adutzza Buna ziua , in data de 25.08.2010 s-au incheiat cei 2 ani de ccc , in 26.08.2010 am figurat ca angajata la fostul loc de munca , iar din 27.08.2010 in ... (vezi toată discuția)