avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare CCC, trimitere in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare CCC, trimitere in somaj

Buna ziua ,
in data de 25.08.2010 s-au incheiat cei 2 ani de ccc , in 26.08.2010 am figurat ca angajata la fostul loc de munca , iar din 27.08.2010 in preaviz 20 de zile pe motiv ca s-a restructurat postul meu si nu-mi pot oferi alteceva conform pregatirii mele . Am mers la ITM am luat necesarul de acte pentru somaj si am dus anexa 14 la locul de munca pentru completare si mi s-a spus ca dureaza cam o luna sa o completeze si sa imi dea si cartea de munca , ca trebuie sa umble in arhiva si tot asa . Pe data de 14.10.2010. ar trebui sa depun actele pentru somaj (am inteles ca am doar o luna la dispozitie ) si vad ca cei de la locul de munca nu au nici un gand sa-mi dea actele necesare . As vrea sa stiu , daca nu obtin actele in timp util , ce pot face ?
Ce obligatii au ei ca angajator si ce drepturi am eu ca fost angajat ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:57, 5 Octombrie 2010
1. Din Legea 76/2002 (legea somajului):

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
...
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), c), e), h) şi i), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).

2. Conform celor de mai sus adresati-va ITM sa va ajute in primirea adeverintei respective, fiind si o obligatie conform Codului muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

3. Daca depuneti actele la Somaj in termen de 30 de zile de la data concedierii veti primi indemnizatia de somaj cu data concedierii. Daca depuneti actele mai tarziu, dar nu mai mult de 12luni de la data concedierii, veti primi indemnizatia de somaj cu data depunerii actelor la Somaj.

4. Incercati sa mergeti cu celelalte acte la Somaj si lasati adeverinta mai tarziu cand o sa o aveti. Macar sa fiti inscris la Somaj in timp util.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte somaj alex_marian alex_marian Buna ziua,as dorii sa stiu la cate zile dupa ce ma dat afara ca nu mai sunt apt de munca trebuie sa imi elibereze actele pt somaj,deja au trecut 15 zile si nu ... (vezi toată discuția)
Refuz intocmire adeverinta somaj de catre angajator prest prest Buna ziua. Daca un angajator refuza sa elibereze o adeverinta pt.somaj unui fost angajat,ce este de facut? Dosarul de somaj trebuie depus si nu are lunile ... (vezi toată discuția)
Acte somaj carmela6 carmela6 cum sa procedez daca angajatorul nu-mi da actele necesare pentru somaj?mentionez ca a vandut locatia si am primit decizie de incetare a contractului de munca ... (vezi toată discuția)