avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz de concediere

Lucrez mai mult de un an de zile la o firma iar ieri am primit un preaviz de concediere pe baza art 65, alinit 1 din codul muncii precum ca unitatea isi reduce activitatea din cuza lipsei de comenzi si a situatie economice existe la nivel national. Din putinele mele cunostinte stiam ca eu sunt obligat sa fiu prezent la locul de munca pe timpul preavizului insa patronul nu a vrut sa ma primeasca pe diverse motive ce ar tine de lipsa de incredere pe care o are acum dupa inmanarea preavizului. Iar data in care am intrat in preaviz e ziua de azi 17.03.2015, insa eu am primit preavizul ieri si tot ieri trebuia normal sa ma prezint la munca dar nu am fost lasat sa lucrez. Pe contractul de munca durata de preaviz in cazul concedierii sau al demisiei este de 15 zile iar in preaviz e la fel.. Din cate am auzit, si citit, sunt noi reglementari de ceva timp in perioada minima de preaviz e de 20 de zile. Intrebarile mele sunt:
1. Ce se ia in considerare? preavizul de pe contrat de 15 zile sau cel de 20 de zile din codul muncii?
2. In caz ca as contesta decizia in istanta as avea sort de izbanda?(din cate am inteles, desi am fost concediat pe criterii economice totusi cineva va veni sa munceasca pe postul meu de munca)
3. Pe intreaga perioada in care am lucrat nu am facut nici o cerere de concediu, desi i-am inmanat astazi o cerere de concediu mai am sanse la el sau la banii de pe concediu(daca se poate plati neexecutarea concediului in bani)
4. Modul de plata se facea cu avans si lichdare. Eu pe data de 15 martie am incasat lichidarea de pe luna februarie. Deci daca nu vorbesc aiureli eu trebuie sa incasez si lichidarea de pe luna martie dar si banii din timpul preavizului, deci un salariu intreg cu avans si lichidare.

PS: Preavizul care mi-a fost inmanat l-am semnat, fiecare dintre noi are cate o copie.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
iulyanho, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:57, 20 Martie 2015
1. Ce se ia in considerare? preavizul de pe contrat de 15 zile sau cel de 20 de zile din codul muncii?


Primeaza prevederile Codului Muncii, in acest caz . - minim 20 de ziel lucratoare

2. In caz ca as contesta decizia in istanta as avea sort de izbanda?(din cate am inteles, desi am fost concediat pe criterii economice totusi cineva va veni sa munceasca pe postul meu de munca).


Salariatii care sunt dati afara au dreptul la o perioada de preaviz inainte de incetarea efectiva a contractului individual de munca, prevede legislatia muncii. Daca angajatorul nu acorda preavizul, atunci concedierea se anuleaza, dupa cum a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) printr-o decizie publicata recent in Monitorul Oficial.

Decizia ICCJ nr. 8/2014 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 24 februarie si este obligatorie pentru instantele judecatoresti de la data publicarii.
www.avocatnet.ro/content/art...

3. Pe intreaga perioada in care am lucrat nu am facut nici o cerere de concediu, desi i-am inmanat astazi o cerere de concediu mai am sanse la el sau la banii de pe concediu(daca se poate plati neexecutarea concediului in bani).


La incetarea c.i.m., angajatorul are obligatia sa compenseze in bani CO neefectuat .

4. Modul de plata se facea cu avans si lichdare. Eu pe data de 15 martie am incasat lichidarea de pe luna februarie. Deci daca nu vorbesc aiureli eu trebuie sa incasez si lichidarea de pe luna martie dar si banii din timpul preavizului, deci un salariu intreg cu avans si lichidare.



Trebuie sa primiti salariul aferent perioadei lucrate pana la data incetarii c.i.m.
Ce m-ar mai interesa este urmatorul lucru: Daca preavizul este de 15 zile si nu e de 20 cum ar fi legal si normal, preavizul si decizia de concediere poate fi anulata in acest caz?
In Monitorul Oficial nr. 138 din 23 februarie a.c. a fost publicată Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 8/2014 prin care, completul competent să judece recursul în interesul legii a hotărât că în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75 alin. (1) din acelaşi cod, neacordarea preavizului cu durata minimă prevăzută de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsă în contractele colective sau individuale de muncă, dacă aceasta este mai favorabilă angajatului, atrage nulitatea absolută a măsurii de concediere şi a deciziei de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz Valy62B Valy62B As vrea sa intreb daca un pensionar care este angajat cu carte de munca, are dreptul la preaviz in cazul unei concedieri. Va multumesc. (vezi toată discuția)
salariata care revine din cic-punct de lucru desfiintat roxana69 roxana69 In cazul unei salariate care revine din CIC, dar punctul de lucru s-a desfiintat cu 2 ani in urma (concediere colectiva) mai trebuie respectat termenul de ... (vezi toată discuția)
Desfintare post in perioada de suspendare didi_06 didi_06 Un salariat a solicitat prin acordul partilor suspendarea contractului de munca. Anterior expirarii perioadei convenite salariatul a fost arestat preventiv si ... (vezi toată discuția)