avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

As vrea sa intreb daca un pensionar care este angajat cu carte de munca, are dreptul la preaviz in cazul unei concedieri.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 1 Noiembrie 2016
Orice persoana care este incadrat cu c.i.m., chiar daca are si calitatea de pensionar, are dreptul la preaviz in caz de concediere.

Art. 75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
......

Asadar, legea nu face distinctie intre persoane concediate care au sau nu calitatea de pensionar.

"Neacordarea preavizului cu durata minimă prevăzută de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsă în contractele colective sau individuale de muncă, dacă aceasta este mai favorabilă angajatului, atrage nulitatea absolută a măsurii de concediere şi a deciziei de concediere. "( Decizia nr. 8 din 8 decembrie 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul Competent să Judece Recursul în Interesul Legii, publicata in Monitorul Oficial nr. 138 din 24 februarie 2015).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sunt pensionar si am fost angajat se da preaviz CRAPISTUL CRAPISTUL Daca sunt pensionar si am fost angajat la o firma de paza mi se mai da sau nu preaviz, cu toate ca in codul muncii scrie ca se da aviz (vezi toată discuția)
Preaviz luminita29 luminita29 Buna seara, Daca un CIM inceteaza in baza art 65 alin 1, mai trebuie perioada de preaviz? Nu imi este clar acest lucru. Multumesc (vezi toată discuția)
Preavizul după ccc Diana844 Diana844 Bună ziua, sunt în ultima luna de ccc, postul meu a fost desființat, si posibilitatea de ocupa un alt post in firma nu exista . Întrebarea mea este, am ... (vezi toată discuția)