Bună ziua, sunt în ultima luna de ccc, postul meu a fost desființat, si posibilitatea de ocupa un alt post in firma nu exista . Întrebarea mea este, am dreptul la preaviz 20 zile și salariu compensatoriu și ce trebuie sa fac? Mulțumesc anticipat.
1. Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 din Codul Muncii beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
2. Potrivit Deciziei nr. 8 din 8 decembrie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75, alin. (1) din acelasi cod, neacordarea preavizului cu durata minima prevazuta de art. 75, alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsa in contractele colective sau individuale de munca, daca aceasta este mai favorabila angajatului, atrage nulitatea absoluta a masurii de concediere si a deciziei de concediere.
3. Acordarea salariilor compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.
Preaviz
luminita29
Buna seara,
Daca un CIM inceteaza in baza art 65 alin 1, mai trebuie perioada de preaviz? Nu imi este clar acest lucru.
Multumesc (vezi toată discuția)