Mulțumesc mult pentru răspuns.
Bună ziua! Vă rog să mă ajutați cu un sfat. Mama mea este internată într-un centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, deoarece are depresie anxioasă (după decesul tatălui meu) și nu se poate descurca singură, necesitând supraveghere permanentă. Sora mea, care nu mai este în țară din anul 2000, îmi cere să o iau pe mama din centru și să angajez o femeie care să stea cu ea opt ore pe zi, iar în rest mama să fie singură sau în grija mea. Centrul de îngrijire o predă aparținătorilor numai după semnarea de către ei a unei declarații prin care își asumă răspunderea privind persoana care necesită îngrijire. Ar trebui eu să îmi asum întreaga răspundere. Aș dori să știu ce anume probleme aș putea avea în situația în care mama, de exemplu, cade în timp ce nu este supravegheată. Eu muncesc și nu pot fi cu ea tot timpul după ce femeia ar pleca acasă.
Neplacerea s-a produs la baie, iar refularea am constatat-o in vana, in vasul de toaleta, dar mai ales in sifonul de pardoseala (fiind cel mai jos). Se pare ca la noi este o singura teava de canalizare pe coloana. Azi a venit o echipa de profesionisti ai unei firme autorizata in instalatii sa vada ce se poate face la fata locului. Mi-au spus ca nu se poate monta supapa si nici canalizare separata , deoarece aceste lucrari ar afecta masiv spatiul de sub mine, iar patronul nu este de acord, iar spatiul din coloana de vizitare a conductei este foarte mic. Noi avem fiecare contor de apa si contract individual cu firma Apaserv. La comun este doar energia electrica si abonamentul la lift. Adresa de corespondenta este la cutia postala a blocului. Pana acum nu au fost probleme cu facturile, suntem buni platnici. Mai rau stam cu educatia civica... Nimeni nu recunoaste vreo fapta, desi cineva este vinovat. Ma asigur si ma rog sa nu am pagube extreme cand va fi sa fie.
Am scos capacul si sper sa gasesc pe cineva sa monteze sistemul cu supapa de care vorbeati. Nu se poate renunta la cot, structura este din beton, tevile au traseu fix, iar coloana verticala devine dupa intrarea in subsol oblica, pana la camin. Poate m-am exprimat gresit cand am spus "juridic", mai degraba se potrivea "legal". Legea locuintei are o sumedenie de completari si abrogari si este un lucru deosebit sa te descurci printre ele. Ma gandeam ca exista vreun articol, sau aliniat care sa se refere la ceea ce ma intereseaza. Nu vreau proces, Doamne fereste, nu caut samanta de scandal, ci doar sa pot dormi linistita. Va multumesc celor care mi-ati raspuns. Am gasit si o varianta destul de buna de asigurare: despagubire 100 %, cheltuieli cu curatenia decontate, precum si plata chiriei pentru maxim 3 luni, in cazul in care locuinta nu poate fi utilizata pe perioada remedierilor.
Mi-ati oferit sugestii tehnice valoroase. Azi voi scoate capacul. Juridic pot face ceva?
Va multumesc pentru raspuns, dar daca se intampla lunar si mie imi acorda despagubire doar o data pe an?
Buna seara. V-as ruga sa-mi sugerati idei de rezolvare a problemei mele si va multumesc anticipat celor care ma veti ajuta. Locuiesc intr-un apartament de doua camere, situat la etajul 1 al unui bloc cu opt etaje. La parterul blocului functioneaza o scoala de soferi, iar spatiul respectiv a fost recent amenajat in acest scop (cu canalizare separata). Vecinii de deasupra mea sunt total lipsiti de bun simt si isi deverseaza resturile de mancare in vasul de toaleta. Acestea formeaza in beci dopuri pe conducta de canalizare, in beci (unde traseul conductei are coturi), iar apoi aceasta se umple si refuleaza in locuinta mea. Pana in prezent am fost pe faza, din fericire nu am avut pagube, ci doar neplacerea de a curata baia de te miri ce. La rugamintea mea adresata lor, de a nu utiliza coloana pana la desfundare, au raspuns numai cativa, iar altii si-au vazut mai departe de tabieturi ca si cand nu ar fi avut cunostinta de cauza. Noi nu suntem asociatie de proprietari, dar avem o vecina care face pe administratoarea. M-am gandit sa-mi asigur locuinta, dar intampin dificultati, deoarece firmele de asigurari despagubesc doar un eveniment pe an (asa mi-au spus). Daca reusesc o asigurare, firma recupereaza prejudiciul de la toti cei care utilizam coloana? Va dati seama ca nu se poate gasi vinovatul... Va rog sa ma ajutati cu eventuale solutii juridice in acest caz.