Buna ziua
Sunt parte intr-un proces de partaj judiciar (1/2 cu 1/2) cu o alta persoana pentru o suprafata de teren de 222 mp. ce a fost evaluata la 200 Euro/mp. Avand in vedere ca nici unul dintre noi nu poate plati sulta impusa celuilalt, neavand banii necesari, instanta, cu acordul nostru, a scos pamantul la vanzare prin licitatie.
In aceasta situatie, am urmatoarele intrebari:
1. Conform art. 846 alin.(8) din NCPC, daca la prima licitatie nu ofera nimeni pretul de pornire de 200 Euro/mp sau mai mare, se amana licitatia. La a doua infatisare, licitatia pleaca de la 75% din pretul initial, respectiv 150 Euro/mp. In conformitatate cu prevederile acestui articol daca sunt doi ofertanti prezenti la licitatie, poate unul dintre ei care liciteaza o suma de peste 30% (exemplu 32%) din valoarea de pornire de 200 Euro/mp.(adica 64 Euro/mp.), sa castige lictatia, daca celalalt competitor nu mai liciteaza?
Asa se intelege din acest articol. Cu alte cuvinte daca sunt 2 ofertanti si doar unul dintre ei liciteaza 30% sau mai mult, poate castiga licitatia?
2. Este valabila si varianta cand licitatia pleaca de la 50% din valoarea initiala? Asta deoarece legea spune ca acesta varianta este valabila doar “la cererea creditorului” iar in cazul de fata nu exista creditor si debitor, nefiind o executare silta.
Conform articolul 992 NCPC:
“(…)
(5) Coproprietarii pot conveni ca vânzarea bunurilor să se facă la orice preţ oferit de participanţii la licitaţie. De asemenea, ei pot conveni ca vânzarea să nu se facă sub un anumit preţ.
(6) Dispoziţiile prezentului articol se completează în mod corespunzător cu dispoziţiile prezentului cod privitoare la vânzarea la licitaţie a bunurilor mobile şi imobile prevăzute în materia executării silite.”
In cazul de fata, una din parti este de acord cu vanzarea la orice pret a terenului iar cealalta parte vrea o anumita suma minima. Legea precizeaza explicit “partile pot conveni”, asta inseamna ca daca una din parti nu este de acord cu un pret minimal, terenul se va vinde la orice pret oferit cu conditia ca acesta sa fie mai mare sau egal cu 30% din pretul de pornire conform prevederilor legale sus-mentionate.
Precizez ca in cazul de fata este o vanzare la licitatie in cadrul unui partaj judiciar si nu de o executare silita. In acest caz se pot aplica prevedrile art. 992 alin. (6) in sensul aplicarii prevederilor privind executarea silita desi aici este vorba de un partaj judiciar.
Multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra!
Buna ziua, am un partaj judiciar cu o alta persoana pentru o suprafata de teren ce a fost evaluata la 200 Euro/mp. Eu trebuie sa iau 1/2 din suprafata si el tot 1/2 din sup. Avand in vedere ca nici unul dintre noi nu poate plati sulta celuilalt, neavand banii necesari, instanta, cu acordul nostru, a scos pamantul la vanzare prin licitatie. In aceasta situatie, am urmatoarele intrebari:
1. Conform art. 846 alin.(8) din NCPC, daca la prima licitatie nu ofera nimeni pretul de pornire de 200 Euro/mp sau mai mare, se amana licitatia. La a doua infatisare, licitatia pleaca de la 75% din pretul initial respectiv 150 Euro/mp. In conformitatate cu prevederile acestui articol daca sunt doi ofertanti prezenti la licitatie, poate unul dintre ei sa liciteze o suma de peste 30% din valoare (exemplu 32%) si sa i se atribuie terenul, daca celalalt competitor nu mai liciteaza? Asa se intelege din acest articol. Cu alte cuvinte daca sunt 2 ofertanti si doar unul dintre ei liciteaza 30% sau mai mult, poate castiga licitatia?
Dar in cazul in care este un singur competitor, el poate sa cumere la 30% din valoare sau este obligat sa cumpere numai la pretul de pornire?
2. Variantele de mai sus sunt valabile si in cazul celei de a treia licitatie cand se pleaca de la 50% din valoarea initiala? Adica un competitor poate sa cumpere la 30% din pretul de pornire de 50% din cel initial?
Precizez ca in cazul de fata este o vanzare la licitatie in cadrul unui partaj judiciar si nu o executare silita.
Multumesc anticipat!
Suma e prea mare 22000 Euro, nu am nici eu acești bani, nici el ca să plătim sulta unul dintre noi, celuilalt. Ce se poate face în acest caz?
Mai precizez ca valoarea pe metru pătrat stabilita în urma expertizarii autorizate este de 200 Euro.
Mulțumesc de răspuns. Vreau sa va spun ca eu sunt deja în posesia unei parcele de teren de 150 mp. care este în prelungirea celor 220 mp. carefac obiectul partajului. În acest caz, în cazul împărțirii în natura, eu voi face 260 mp. (150 mp. + 110 mp.) iar celalalt va rămâne cu 110 mp. Precizez ca suntem deja la instanta de judecata, procesul fiind pe rol. Fratele nu vrea imparteala în natura deoarece motivează ca el nu are ce face cu 110 mp. Nu poate sa construiască nimic datorita suprafeței și deschiderii la strada foarte mici. Mie îmi convine imparteala pentru ca eu pot construi ceva pe 260 mp. În aceste condiții, ce șansă as avea sa conving instanta de judecata sa accepte imparteala în natura? Mulțumesc anticipat!
Buna ziua, un teren de 220 mp. poate fi impartit pe din doi in cadrul unui proces de partaj intre doi frati?