Buna ziua. Sunt profesor de 12 ani, titular, gradul II. Din 2014, predau si la un alt liceu cu contract cu plata la ora. Directorul unitatii unde sunt titular, imi spune an de an, ca nu mai doreste sa imi aprobe dosarul de continuitate la celalalt liceu, si mai mult, imi spune ca va face tot posibilul sa plec din liceul unde sunt titular. De luni pana joi la ora 10.00, am ore in liceul unde am baza, apoi de la ora 13.00 pana vineri la ora 17.00, am ore in celalalt liceu. Vinerea o am libera, (de comun acord cu directorul unitatii unde am baza), din momentul predarii la cel de-al doilea liceu. Acum, doreste sa imi pun ore si vinerea.
1. Din punct de vedere legal, ma poate da afara ca titular?
2. Imi poate interzice sa nu mai predau si la alta institutie de invatamant
( in afara de cea de unde am baza) ?
3. Este un joc pshicologic ?
4.Cum ar trebui sa reactionez la astfel de "piedici" din partea directorului?
Multumesc.
Buna ziua.
Sa o iau de la inceput. In anul 2008 am luat un credit de nevoi personale fara garantii ( doar oprire din salariu un sfert- asta reiese din contract la rubrica "Garantii" ) impreuna cu fosta sotie ( din 2009 sunt divortat - preluand eu tot creditul). In urma taierilor salariale ca bugetar, am facut 2 reesalonari - 2 ani concomitent. Dupa ce s-au terminat reesalonarile, am fost sunat de catre banca sa-mi spuna daca pot da mai mult la rata, deoarece nu mai pot face reesalonari. Mentionez ca, la inceput rata era 590 ron, apoi la cele doua reesalonari - 430 si 306 ron, acum fiind 604 ron. Dobanda si rata sunt fixe pe toata perioada contractuala (din 2008 pana in mai 2018 - cea din urma fiind o a III-a optiune pentru a putea termina creditul.
Lucrez in invatamant, titular de 11 ani, iar pe perioada verii (iunie, iulie si august ) la mine salariul este 830 ron, pe parcursul anului scolar fiind 950 (sept-mai), deci diferenta de 120 lei.
Din luna mai, nu am mai putut plati rata ( 604 ron), deoarece am am suferit o interventie chirurgicala care a presupus o suma mare de bani.
Intre timp banca ma suna sa achit, dar nu aveam de unde ptr ca trebuia sa acopar restanta interventiei. Banca a dorit sa las un sfert (245 lei) lunar pe care sa ii scoata lunar. Pe langa datoria bancii mai am si cheltuieli casnice (intretinere, curent, caldura, apa...etc). Saptamana trecuta, am primit un sms pe telefon spunand ca "dosarul dumneavoastra a fost inaintat in vederea executarii silite"
Ce presupune acest lucru?
In contract, la GARANTII spune asa : "Imprumutatul se obliga sa garanteze rambursarea creditului acordat si plata oricaror sume datorate in baza prezentului contract de credit cu veniturile sale prezente si viitoare, provenite din orice sursa, precum si ale sotului/sotiei. "
La alt punct spune asa : SCADENTA ANTICIPAT : Banca paote initia procedurile legale pentru recuperarea sumelor datorate pe cale amiabila sau prin executare silita, imprumutatul recunoscand bancii dreptul de a alege modalitatea si ordinea de urmarire a garantiilor.
Incepand cu data scadentei anticipate, banca are dreptul, dar nu si obligatia de a retine din conturile imprumutatului, fara a fi necesar acordul prealabil al acestuia, toate sumele datorate in virtutea prezentului contract, cu prioritate fata de alte datorii ale imprumutatului, cu respectarea exceptiilor prevazute de lege" .
INTREBAREA MEA ESTE URMATOARE : DACA MI-AU INAINTAT DOSARUL CATRE EXECUTARE SILITA, PIERD CASA, MASINA SI ALTE BUNURI MOBILE SI IMOBILE ?
Tin sa specific urmatorul lucru, casa nu am luat-o cu acest credit !
VA MULTUMESC.
Buna seara. In 2007, sotia mea a facut un credit in CHF. Din motive obiective, din 2011, i s-a pus poprire pe salariu in urma unei sentinte. Intrebarea mea este daca in aceasta situatie, inghetarea francului la cursul de la data acordarii creditului se aplica si pentru ea. Multumesc.