avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Activitate Georgescu_C

Activitate Georgescu_C

Răspuns la discuția Intrebare despre o hotarare ICCJ
Buna ziua,
Revin cu o intarziere din motive de sanatate.
Da eu sunt proprietarul imobilului. Acuma vad ca link-ul respectiv nu mai functioneaza. Imi cer scz pentru trimiterea catre un link nefunctional.
Eu detin un imobil, pe care doresc sa il inchiriez.
"Domnul X" este chiriasul, facem contract pe termen de 1 an (ex 1august 2015 - 1august 2016) , pe suma "z".
Nedumerirea mea provine din urmatorul scenariu, daca in interiorul acestui termen sa zicem 1oct 2015 "Domnul X" decide ca pleaca, face notificare cu 30 de zile inainte, eu pot in baza contractului pe termen de 1 an sa ii solicit chiria ce ar fi trebuit sa o plateasca pana la indeplinirea termenului din contract, avand in vedere ca in baza acestui contract, bazandu-ma pe chiria lunara si cuvandul "domnului x" eu am refuzat alte oferte de la alti potentiali chiriasi ? ( Asta am patit eu cu o companie de telefonie mobila, am luat un tel cu abonament pe 2 ani si la 1 an dupa aceea am vrut sa zic "hai pa" si mi-au spus ca trebuie oricum sa le dau restul sumei din contract.Se pot aplica aceleasi principii si in cadrul contractelor de inchiriere ? Exista vreun articol de lege ? Se poate introduce vreo clauza de acest tip in contractul de inchiriere ( sau vreo forma de protectie pentru astfel de situatii )? )
Buna ziua.
Am si eu o nedumerire cu privire la [ link extern ] .
inyrebarea mea este :
1) hotararea aceasta de la iccj se aplica tuturor contractelor de inchiriere ?
2) daca chiriasul reziliaza contractul inainte de termen, mai pot cere plata restului sumei ( ca la telefonie mobila asa este, care e tot contract cu executare succesiva)?
3) se poate stabili o clauza contractuala care sa specifice acest aspect ?
Tata e nudul proprietar. Sora-tutore e reticenta cu privire la aceasta optiune, fiind foarte religioasa, are 75 de ani si e o persoana destul de dificila (cand zic religiasa ma refer in sensul ca ea considera ca sora-interzisa trebuie sa moara in casa ei). Tatal meu s-a gandit ca intr-un centru sau camin aceasta ar beneficia de medici non-stop, asistente, nutritionisti etc. in situatia in care aceasta se deplaseaza din ce in ce mai greu, iar sora-tutore si fratii l-au "avertizat" ca nu are dreptul cat traieste sora-intrzisa sa locuiasca cu ea acasa sau sa puna vreo angajata sa locuiasca cu ea, deci acum vine zilnic cineva sa faca curat sa spele sa faca mancare si cosfurile sunt pe masura. Personal nu cred ca sora-tutore mai vrea sa aiba treaba cu instanta sau autoritatea tutelara.

Multumesc anticipat.
Tot sora bolnava (nu cea cu alzheimer). Tatal meu se teme sa nu faca fratii sai vreo sesizare in instanta daca este internata spre binele ei de el (tata), noi(eu si cu tata) din ce-am citit am inteles ca daca tot ea ramane beneficiarul uzufructului, banii din chirie urmand sa-i primeasca prin plata serviciilor de ingrijire/internare ar fi in regula. Cel putin asta am inteles noi. Se teme sa nu depu a plangere la politie sau ceva de genul.
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Am o situate, as spune, exceptional de delicata si incurcata.
Tatal meu are 2 frati si 2 surori, el fiind cel mai tanar. In urma cu 2 ani sora cea mai mare,in varsta de 88 de ani a fost diagnosticata cu dementa alzheimer moderat-severa.
Cealalta sora a facut actiunea pentru punerea sub interdictie a acesteia, ea devenind si tutore pentru sora interzisa. Ulterior datorita varstei inaintate aceasta nu a mai putut sa aibe grija de ea, si a semnat cu tatal meu un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager, (in care este mentionat ca tata ar urma sa primeasca imobilul in care locuieste soara interzisa in schimbul intretinerii, act facut la notar cu acordul autoritatii tutelare etc.). Acum tata a fost operat de cancer la stomac, si evident nu se mai poate pune problema unei ingrijiri adecvate, iar sora-tutore si ceilalti 2 frati au spus ca daca nu mai se poate, ca vor sa o mute intr-un camin de batrani/institutie specializata, iar tata pentru toata prestatia si stresul lui ar urma sa iasa cu nimic din tot efortul depus ca nu ar mai intretine-o. Celorlalti frati le surade ideea de a inchiria imobilul si sa plateasca institutionalizarea sau caminul din pensia surorii interzise + chiria din imobil. Daca ea are drept de uzufruct si contractul prevede clar ca nu poate fi incarcat dreptul de uzufruct, ea daca beneficiaza de banii din chirie prin intermediul platii caminului poate fi mutata la camin/intr-o institutie ? Eu am cautat pe net cat am putut si am inteles cat am putut intelege insa ma depaseste cu mult situatia.
Intrebarea mea este ce se poate face, daca fratii doresc sa o mute intr-o institutie sau camin, beneficiem si noi de aceasta optiune de a-i acoperii cheltuielile de camin/institutie cu chiria ? Daca da cum trebuie procedat ? Eu din ce inteleg de la ei, este ca acum ca tata nu mai poate sa aibe grija de ea, si ca ei (fratii) doresc ca tata sa se dea el la o parte, insa nu cred ca e corect, avand in vedere ca tata a investit in medicamente, haine, curatenie zilnica etc.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.