avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract intretinere cu clauza de uzufruct viager in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract intretinere cu clauza de uzufruct viager in favoarea unui interzis.

Buna ziua,
Am o situate, as spune, exceptional de delicata si incurcata.
Tatal meu are 2 frati si 2 surori, el fiind cel mai tanar. In urma cu 2 ani sora cea mai mare,in varsta de 88 de ani a fost diagnosticata cu dementa alzheimer moderat-severa.
Cealalta sora a facut actiunea pentru punerea sub interdictie a acesteia, ea devenind si tutore pentru sora interzisa. Ulterior datorita varstei inaintate aceasta nu a mai putut sa aibe grija de ea, si a semnat cu tatal meu un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager, (in care este mentionat ca tata ar urma sa primeasca imobilul in care locuieste soara interzisa in schimbul intretinerii, act facut la notar cu acordul autoritatii tutelare etc.). Acum tata a fost operat de cancer la stomac, si evident nu se mai poate pune problema unei ingrijiri adecvate, iar sora-tutore si ceilalti 2 frati au spus ca daca nu mai se poate, ca vor sa o mute intr-un camin de batrani/institutie specializata, iar tata pentru toata prestatia si stresul lui ar urma sa iasa cu nimic din tot efortul depus ca nu ar mai intretine-o. Celorlalti frati le surade ideea de a inchiria imobilul si sa plateasca institutionalizarea sau caminul din pensia surorii interzise + chiria din imobil. Daca ea are drept de uzufruct si contractul prevede clar ca nu poate fi incarcat dreptul de uzufruct, ea daca beneficiaza de banii din chirie prin intermediul platii caminului poate fi mutata la camin/intr-o institutie ? Eu am cautat pe net cat am putut si am inteles cat am putut intelege insa ma depaseste cu mult situatia.
Intrebarea mea este ce se poate face, daca fratii doresc sa o mute intr-o institutie sau camin, beneficiem si noi de aceasta optiune de a-i acoperii cheltuielile de camin/institutie cu chiria ? Daca da cum trebuie procedat ? Eu din ce inteleg de la ei, este ca acum ca tata nu mai poate sa aibe grija de ea, si ca ei (fratii) doresc ca tata sa se dea el la o parte, insa nu cred ca e corect, avand in vedere ca tata a investit in medicamente, haine, curatenie zilnica etc.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:24, 28 Martie 2015
In ceea ce il priveste pe tatal dvs. el a incheiat un act juridic aleatoriu, un contract de intretinere este un act aleatoriu, adica tatal dvs. a fost expus la riscul unei pierderi, deci faptul ca a investit in ingrijire si medicamente si nu a obtinut nimic in schimb, asta e, face parte din ce si-a asumat. Insa, intrebarea cere se pune este cine a ramas tutore acum tot sora bolnava sau fratii sanatosi? Caci in cazul in care fratii sanatosi nu sunt tutori numiti de instanta, nu vad de ce ei ar avea fata de sora lor bolnava alta pozitie (aparent mai favorabila) decat tatal dvs.
Tot sora bolnava (nu cea cu alzheimer). Tatal meu se teme sa nu faca fratii sai vreo sesizare in instanta daca este internata spre binele ei de el (tata), noi(eu si cu tata) din ce-am citit am inteles ca daca tot ea ramane beneficiarul uzufructului, banii din chirie urmand sa-i primeasca prin plata serviciilor de ingrijire/internare ar fi in regula. Cel putin asta am inteles noi. Se teme sa nu depu a plangere la politie sau ceva de genul.
Multumesc anticipat.
Problema se pune asa, sora cu alzheimer ar trebui internata cu acordul sorei care este tutore si cu acceptul instantei de tutela, caz in care nu ar fi probleme. Mai departe, sora-tutore sau tatal dvs. ar putea face acte de administrare a uzufructului (adica inchiriere si plata in contul serviciilor de ingrijire) insa in acest caz se pune problema daca tatal dvs. isi indeplineste sarcinile asumate prin contract cu privire la ingrijire, in schimbul carora ar ramane cu casa. Intelegeti? Nu prea bate ingrijirea prin internare, cu cea asumata prin contract de catre tatal dvs.. Insa mai apare o intrebare : cine este nudul proprietar la casa in discutie?
Tata e nudul proprietar. Sora-tutore e reticenta cu privire la aceasta optiune, fiind foarte religioasa, are 75 de ani si e o persoana destul de dificila (cand zic religiasa ma refer in sensul ca ea considera ca sora-interzisa trebuie sa moara in casa ei). Tatal meu s-a gandit ca intr-un centru sau camin aceasta ar beneficia de medici non-stop, asistente, nutritionisti etc. in situatia in care aceasta se deplaseaza din ce in ce mai greu, iar sora-tutore si fratii l-au "avertizat" ca nu are dreptul cat traieste sora-intrzisa sa locuiasca cu ea acasa sau sa puna vreo angajata sa locuiasca cu ea, deci acum vine zilnic cineva sa faca curat sa spele sa faca mancare si cosfurile sunt pe masura. Personal nu cred ca sora-tutore mai vrea sa aiba treaba cu instanta sau autoritatea tutelara.

Multumesc anticipat.
Georgescu_C a scris:

Celorlalti frati le surade ideea de a inchiria imobilul si sa plateasca institutionalizarea sau caminul din pensia surorii interzise + chiria din imobil.


Georgescu_C a scris:

Eu din ce inteleg de la ei, este ca acum ca tata nu mai poate sa aibe grija de ea, si ca ei (fratii) doresc ca tata sa se dea el la o parte, insa nu cred ca e corect, avand in vedere ca tata a investit in medicamente, haine, curatenie zilnica etc.


Georgescu_C a scris:

sora-tutore si fratii l-au "avertizat" ca nu are dreptul cat traieste sora-interzisa sa locuiasca cu ea acasa sau sa puna vreo angajata sa locuiasca cu ea, deci acum vine zilnic cineva sa faca curat sa spele sa faca mancare si costurile sunt pe masura.



Daca pun cap la cap aceste sustineri, nu prea reusesc sa ajung la lungimea unei concluzii. Sau ajung la concluzia ca fratii sunt preocupati mai degraba de "sanatatea lor" decat de aceea a bolnavei de Alzheimer.

Intre ingrijirea interzisei la locuinta ei sau intr-o institutie, alegerea lor pare a fi: oricare ...dar numai daca le iese şi lor una de-un leu din afacerea aceasta. :foottap:

Ce viseaza ei prin "dat la o parte" ar insemna o rezoluţiune. Dar e neapărat judiciară in această materie. (nu e conventionala, din motive care devin lesne de înţeles dintr-o speţa ca aceasta). Or, mă tem că ar trebui sa fie şi instanta atinsa de ceva Alzheimer ...ca sa nu înţeleagă ea multe din cuvinte puţine... (conteaza şi "povestititorul"/avocatul, daca stie sa scoata in evidenta umbrele din vreo trei fraze precum cele de mai sus).

Daca situaţia reclama prezenta permanenta, atunci tatal dvs. ar trebui sa faca ce stie el mai bine (sa ramana in locuinta, sa ramana femeia pe care o plateste etc)... De fapt, ar trebui sa luati legatura cu un avocat fiindca soluţiile depind de amanunte. În plus, un raspuns pe un forum va poate indica o directie, dar nu ... exact poteca de urmat. Fiindca asta ar insemna sa ne invatam si adversarii de maine ce sa faca impotriva noastra...


Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii interdictie judecatoreasca batran Sorin_mi Sorin_mi Buna ziua, Ma adresez dvs in speranta rezolvarii unei spete de drept civil, pentru care va multumesc anticipat! Se da un imobil in Bucuresti ai carei ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea indatoririlor ce revin tutorelui vintilaanaelena vintilaanaelena Buna ziua soacra mea a fost diagnosticata cu alzheimer este internata intr-un camin de batrini unde este ingrijita foarte bine. Are tutore pe o sora de a ... (vezi toată discuția)
Tata mi-a donat un apartament, păstrându-și uzufructul viager. acum are alzheimer, e într-un cămin, și aș vrea să vând imobilul, ce opțiuni de anulare a uzufructului am? Doru Roman Doru Roman Buna ziua, Apartament donat mie de catre parinte (singurul ramas in viata), care are clauza de uzufruct. Azi parintele este intr-un camin, bolnav de ... (vezi toată discuția)