avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata mi-a donat un apartament, păstrându-și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata mi-a donat un apartament, păstrându-și uzufructul viager. Acum are Alzheimer, e într-un cămin, și aș vrea să vând imobilul, ce opțiuni de anulare a uzufructului am?

Buna ziua,

Apartament donat mie de catre parinte (singurul ramas in viata), care are clauza de uzufruct.
Azi parintele este intr-un camin, bolnav de Alzheiher's, nu mai putea fi ingrijit acasa sub nici-o forma. Acum apartamentul este gol, eu locuiesc in strainatate si nu vreau sa-l inchiriez stiind problemele pe care ridica aceasta solutie. Intre timp trebuie platita intretinerea, impozitul si stau cu frica ca se pot produce inundatii.
As vrea sa il vand, ce optiuni am de a anula uzufructul va rog?
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:46, 24 Iulie 2019
Doar cu uzufruct il puteti vinde.Adica ce drept aveti dvs. va avea si dobanditorul

Ar fi bine sa apelati la avocat chiar daca o sa va coste ca sa rezolvati ceea ce se poate rezolva in functie de situatia concreta.Avocatul va trebui sa analizeze actele si alte aspecte.
Practic mergeti in paguba in prezent.
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singurul care poate renunta sau care poate dispune de dreptul de uzufruct este titularul sau, titular care la acest moment nu mai este capabil a exprima insa un consimtamant valabi din pacate.

Din punct de vedere juridic, ori puneti bolnavul sub interdictie si tutorele numit de instanta va face acte in beneficiul sau, fie vindeti imobilul avand constituit dreptul de uzufruct dar in aceasta situatie se pierde din valoarea bunului.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista sanse la vanzare fara uzufruct.
Nu se va putea renunta de tutore la nuda proprietate fiind implicate si autoritatile.
In functie de contract se mai poate trezi si ca pierde proprietatea.
Trebuie neaparat analizat si contractul.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In donatie se mentioneaza ca cel care a donat retine uzufructul. Inteleg ca e prin lege, chiar si la contracr vanzare-cumparare intre parinte si copil, nimeni nu a cerut uzufruct in mod expres
Multumesc. Cat est de costisitoare interdictia? Si sora ar avea nevoie sa il puna sub interdictie sa devina tutore?

Alte discuții în legătură

Donator cu uzufruct, in incapacitate de a -si respecta obligatiile. ... Cri-ldo Cri-ldo Donator cu uzufruct, in incapacitate de a -si respecta obligatiile. Buna ziua, Mama mea mi-a facut donatie pastrand uzufructul pentru apartamentul sau, in ... (vezi toată discuția)
Donatie danut.cheptanaru danut.cheptanaru detin un apartament si o casa si as vrea sa fac cumva sa io dau pe numele unei nepoate de 2 ani dar as mai vrea daca ar fi posibil sa pot mentiona sa stea in ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament donat ccflor ccflor Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: Am un apartament donat de parintii mei. La donatie si-au pastrat drept de uzufruct pentru apartament. Intre timp ... (vezi toată discuția)