avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donator cu uzufruct, in incapacitate de a -si respecta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donator cu uzufruct, in incapacitate de a -si respecta obligatiile. ...

Donator cu uzufruct, in incapacitate de a -si respecta obligatiile.
Buna ziua,
Mama mea mi-a facut donatie pastrand uzufructul pentru apartamentul sau, in 2010. Pentru faptul ca sufera de degenescenta mintala a intrat la un camin de batrani in 2015. Fratele meu a pus-o sub interdictie judecatoreasca si ii este tutore din septembrie 2021.
Apartamentul s-a degradat din lipsa micilor preparatii (faianta cazuta la baie, mucegai, peretii ingalbeniti din cauza inundatiilor de la vecini…etc.). In acest apartament nu locuieste nimeni.
Fratele meu refuza ca tutore sa se ocupe de apartament, sa plateasca intretinerea si facturile de electricitate, impozite… ..motivand ca este apartamentul meu.
Mentionez ca de 7 ani de zile, el a inchiriat acest apartament si a incasat banii in contul lui. Iar daca fac reparatiile si voi plati facturile, va continua sa il inchirieze si sa incaseze banii inaintand de data asta dreptul de uzufruct al mamei pentru care el este tutore.
Ca sa evit toate litigiile care pot decurge, as dori sa stiu :
1) Mama fiind pusa sub interdictie judecatoreasca, isi pastreaza dreptul de uzufruct ? Acest drept antrenand si obligatii pe care ea nu le poate respecta, iar tutorele refuza aceste obligatii
2) Fratele meu isi poate pierde titlul de tutore pentru neindeplinirea responsabilitatii in ceea ce priveste ingrijirea si plata cheltuilelilor acestui apartament pentru care mama are uzufruct ?
3) Fratele meu ca tutore poate renunta la dreptul de uzufruct al mamei pentru acest apartament in favoarea mea ca nud proprietar ?
4) Ce ar trebui si as putea face ca sa intru in posesia proprietatii cu drepturi depline, inaintea decesului mamei cand dreptul la uzufruct se stinge de la sine ?
Va multumesc anticipat pentru atentia acordata situatie mele.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:31, 28 Mai 2022
1. Nu. Puteți sa mai așteptați încă 3 ani și la împlinirea a 10 ani de la constituirea uzufructului, cu dovada datei internării, puteți solicita stingerea și radierea dreptului de uzufruct, prin neuz, timp de 10 ani.
2. Nu.
Art 735 Cod Civil "(1) Cheltuielile şi sarcinile proprietăţii revin nudului proprietar."
3. Nu.
4. Ori așteptați decesul mamei, ori urmati pașii de la punctul 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am si eu o intrebare. mama si matusa mea au facut ... 26ioana 26ioana Buna ziua, am si eu o intrebare. Mama si matusa mea au facut dezbaterea mostenirii pentru apartamentul ramas de la bunicul meu. Amandoua au decis sa imi lase ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct sorin254 sorin254 Buna ziua , problema este in felul urmator , avema impreuna cu mama o garsoniera care era scrisa pe numele meu si am vanduto , mai departe am luat un ... (vezi toată discuția)
Anulare uzufruct camelia6217 camelia6217 Am dat in uzufruct viager mamei mele apartamentul cumparat de mine.Cum pot sa sting uzufructul? (vezi toată discuția)