avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare uzufruct

Am dat in uzufruct viager mamei mele apartamentul cumparat de mine.Cum pot sa sting uzufructul?
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 21:59, 17 Mai 2017
Acest uzufruct trebuie respectat pe toată durata înscrisă în contract, dacă vorbim despre uzufruct viager înțelegeți că nu puteți face nimic fără acordul uzufructuarului, adică al mamei dvs. Așadar, dacă mama este dispusă să renunțe, atunci rezolvați probelema, dacă nu va fi de acord nu aveți decât să ii respectați dreptul.
Art. 746
Cazurile de stingere a uzufructului
(1) Uzufructul se stinge pe cale principală prin:
a) moartea uzufructuarului ori, după caz, încetarea personalităţii juridice;
b) ajungerea la termen;
c) consolidare, atunci când calitatea de uzufructuar şi de nud proprietar se întrunesc în aceeaşi persoană;
d) renunţarea la uzufruct;
e) neuzul timp de 10 de ani sau, după caz, timp de 2 ani în cazul uzufructului unei creanţe.
(2) Uzufructul se stinge prin decesul ori, după caz, încetarea existenţei juridice a uzufructuarului chiar dacă termenul nu s-a împlinit.
(3) În cazul imobilelor sunt aplicabile dispoziţiile în materie de carte funciară.

Detalii: [ link extern ]
Nu poate fi incetat dreptul de uzufruct.
Eu inteleg ca se poate anula conform art.746 alin.1 lit.e din noul cod civil. Pe de alta parte am inteles din diverse discutii, ca daca uzufructuarii nu sunt luati in evidenta in cartea funciara a imobilului,practic nu exista uzufructul nu este valabil. Ba mai mult daca sunt acte doveditoare (chitante de la asociatie, reparatii, asigurare imobil,etc,) ca uzufructuarii nu si-au insusit dreptul de a folosi imobilul, acest drept se poate anula dupa expirarea termenului de 10 ani maxim de la data intocmirii contractului de v-c. Ce nu am inteles eu este cum se anuleaza? in instanta prin proces sau prin executare judecatoreasca?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
mirela_74, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nudul proprietar lore_lore lore_lore In situatia in care exista un drept de uzufruct asupra unui imobil, iar nudul proprietar moare, se stinge uzufructul?Adica mostenirii nudului proprietar sunt ... (vezi toată discuția)
Bună ziua - pierdere drept de uzufruct MariaM82 MariaM82 Este o clauză de \"uzufruct viager\" scrie clar. Dacă nu mai locuiesc timp de 10 ani în casă se anulează acest drept? (vezi toată discuția)
Informatii CristinC63 CristinC63 Buna ziua! Am si eu o intrebare la care as fi foarte bucuroasa daca as primi un raspuns. Eu am facut un act de vanzare catre fiica mea cu uzufruct ... (vezi toată discuția)