Ma adresez dvs in speranta rezolvarii unei spete de drept civil, pentru care va multumesc anticipat!
Se da un imobil in Bucuresti ai carei proprietari sunt bunicul meu decedat si bunica mea diagnosticata cu Alzheimer si internata intr-un camin de batrani. Singurul copil al bunicilor este tatal meu. Dpdv legal niciunul din cei 2 proprietari ai imobilului nu poate actiona asupra imobilului (contracte de utilitati, reconstructie, vanzare, inchiriere etc), unul fiind decedat si celalalt bolnav mental.
Am consultat Codul Civil, si actiunile pe care le-am identificat pentru transferul proprietatii catre tatal meu ar fi:
1. instituire interdictie judecatoareasca pentru bunica.
2. instituire tutore(probabil autoritatea tutelara de la primarie nu va accepta ca tutore decat pe cineva din familie, adica tata, mama, eu). Nu exista frati sau surori in viata ai bunicii mele.
3. deschiderea succesiunii dupa bunicul meu si reprezentarea de catre tutore a bunicii, eventual cu un partaj voluntar catre tata. Insa am gasit in codul civil: "Art. 147:
(1) Este interzisa, sub sanctiunea nulitatii relative, incheierea de acte juridice intre tutore sau sotul, o ruda in linie dreapta ori fratii sau surorile tutorelui, pe de o parte, si minor, pe de alta parte. ", care se aplica si pentru cel interzis judecatoresc.
Intrebarea este: poate tutorele (tatal meu sau eu) sa deschida succesiune si sa o reprezinte pe bunica mea cedand sau donand partea ei din imobil catre tata, adica exact catre ruda in linie dreapta? Nu dorim sa instrainam imobilul din familie. Scopul final si agreat in familie este ca eu sa devin proprietar.
Exista alta procedura fata de ce am descris mai sus pentru ca tata sau eu sa devin in proprietari?
In primul rand, unul dintre proprietari, prin succesiune, ar fi tatal dv. Bunicul nu mai e proprietar pentru ca... nu mai exista.
Tatal ar putea, in calitate de coproprietar pe cote-parti, face orice demersuri pentru utilitati, contracte etc.
In al doilea rand, si daca n-ar fi descendent in linie dreapta, tatal dv. nu poate incheia un partaj cu el insusi, intr-o parte semnand ca tutore si in cealalta parte in calitate de coproprietar.
Care e logica bunicii sa doneze imobilul? Are bani sa plateasca azilul unde este internata in prezent? Cum s-a facut internarea, cine a internat-o? La o prima vedere nu pare a fi un act in interesul ei...
Cred ca un curator ar fi indicat pentru dezbaterea succesiunii, mai departe urmeaza sa vedeti; contactati si un avocat sa vedeti care acte cum stau in picioare.
Multumesc pentru raspuns!
Dar daca voi fi numit eu tutore sau curator pot in cadrul succesiunii sa o reprezint pe bunica si sa fac renuntare pentru tata?
Nu exista alte rude apropiate, astfel ca eu si parintii mei am internat-o, eu fiind semnatar pe contractul cu caminul de batrani si deasemenea pe chitantele de plata luna de luna. Banii din pensia bunicii nu ajung pentru plata caminului, iar eu si parintii mei punem diferenta.
Bunica nu se poate folosi in niciun fel de imobil si nici nu poate locui singura acolo, fiind deja incadrata si intr-un grad de handicap, conform bolii.