avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa bunica cu dementa in boala Alzheimer
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa bunica cu dementa in boala Alzheimer

Buna ziua, bunica mea paterna, este diagnosticata cu dementa in boala Alzheimer de aproximativ 2 ani. De aproape 1 an este pusa sub interdictie, mama mea ( nora bunicii), fiind tutorele sau legal. Din toamna anului trecut am fost nevoiti sa o ducem la un camin de batrani deoarece nu se mai putea îngriji singura, fiind intr-un stadiu avansat al bolii. Tatal meu, fiul bunicii este decedat, la fel si bunicul meu, parintii si fratii si surorile ei, eu si fratele meu suntem singurele rude in viata.
Intrebarea mea este, ce fel de contract se poate face pentru ca eu, nepoata ei, sa pot face succesiune pentru mostenire (1 teren cu casa construita pe acesta). Fratele meu va renunta la partea sa de mostenire in favoarea mea.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:41, 15 August 2022
Nu exista renunțare în favoarea cuiva.
Renunțarea este pura și simpla, iar partea renuntatorului se va împărți în mod egal între ceilalți moștenitori acceptanti.
Acum, nu aveți ce contract sa faceți.
Trebuie dezbătută succesiunea după bunic și după tatăl dvs.
Bunica îl moștenește pe bunic, în calitate de soție supraviețuitoare.
Cum nu are discernământ, ar trebui reprezentata la dezbaterea succesiunii de un curator special, desemnat de instanță, în mod expres, pentru a participa în numele bunicii la procedura succesorala. Acest demers durează câteva luni.
Cum ați așteptat pana acum, așteptați trecerea în neființă a bunicii, apoi dezbateti toate succesiunile în ordinea deceselor.
Multumesc pentru explicatii, succesiunea dupa bunic a fost facuta, copii sai au renuntat la mostenire, totul revenindu-i bunicii mele iar succesiuna dupa tatal meu, la fel, am facut-o dupa decesul acestuia.
Va multumesc si pentru sfat, desi nu asta am intrebat. Doresc sa construiesc pe terenul respectiv, si, ca un adult responsabil as vrea sa am actele in regula înainte de a incepe. Avand în vedere contextul variabil actual al preturilor materialelor de constructii, am decis ca asteptarea nu mai este o optiune. Si nu vreau ca dorinta mea de a-mi construi o casa (aceasta fiind chiar ideea bunicii, inca de pe vremea cand inca mai avea discernamant) sa depinda de un eveniment dureros cum va fi cel al decesului bunicii.
Ma intereseaza mai exact care ar fi procedura pentru o donatie sau ceva asemanator, cu clauza de intretinere, avand in vedere ca oricum platesc caminul de batrani (din motive sentimentale si nu financiare). Si daca mama mea, nora si tutorele legal al bunicii poate semna in locul acesteia.
Multumesc!
Nu, nu pot semna, pentru ca tutorele nu are decât atribuții de administrare și conservare a bunurilor bunicii.
Dvs doriți încheierea unui act de dispoziție.
Iar pentru asta, aveți nevoie de încuviințarea instantei și obținere a unei hotărâri prin care sa fie numit un curator care sa semneze în locul bunicii.
Daca doriți un contract de întreținere, în drepturi depline intrati tot după decesul bunicii. Cat timp aveți sarcina la Cartea funciara, nu veți putea obține autorizație de construire, nefiind proprietar deplin.
În cuprinsul hotărârii trebuie specificat expres actul ce urmează a fi încheiat.
Contactați un avocat pentru acest demers.
Ultima modificare: Luni, 15 August 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii interdictie judecatoreasca batran Sorin_mi Sorin_mi Buna ziua, Ma adresez dvs in speranta rezolvarii unei spete de drept civil, pentru care va multumesc anticipat! Se da un imobil in Bucuresti ai carei ... (vezi toată discuția)
Tutore, doresc sa cedez unchiului partea de apartament a tatalui (are alzheimer) Alexandra72 Alexandra72 Buna ziua! Se da urmatorul caz: Tatal meu sufera de Alzheimer. Detine in coproprietate un apartament cu fratele lui (mostenire de la parinti). Deoarece ... (vezi toată discuția)
Desi am grija de bunicii mei nu am drept la succesiune deia16 deia16 Eu am ajuns sa am grija de bunicii mei dupa ce matusa mea i-a tinut 2luni de zile si apoi i-a dat afara pentru ca sunt bolnavi(amandoi au alzheimer si dementa ... (vezi toată discuția)