avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Asumare obligatii familie tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Asumare obligatii familie tata

Am o prietena care a fost crescuta doar de mama, tatal neavand nici o implicare (platea uneori, cand isi amintea pensie alimentara). De ceva timp tatal ei a inceput sa o caute si sa-i spuna ca ar trebui sa-si aminteasca de faptul ca are si bunici de pe tata care sunt batrani si au nevoie de sprijinul ei si, in plus nici el nu o duce foarte bine.
Intrebarea ei ar fi urmatoarea: avand in vedere ca tatal ei nu si-a asumat responsabilitatea de a o creste, exista vreo lege care sa o oblige sa aiba grija deel si de familia lui? Pot exista repercursiuni juridice asupra ei?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:56, 4 Septembrie 2013
Nu exista nicio lege care sa prevada ca un copil este obligat sa aiba grija, din punct de vedere financiar, de membrii familiei/rude. In speta pe care ne'o relatati, cred ca prietena dvs. nu este obligata nici din punct de vedere moral fata de tatal si bunicii sai.
Lege exista.. aceeasi care il obliga si pe tata sa aiba grija de ea.
Daca doreste tatal, o poate actiona in instanta si fata nu va avea de ales decat sa se apere si instanta sa decida.
Intai tatal e obligat la intretinerea parintilor lui.
Pana si daca se va ajunge la instanta, fata face cum vrea si cum ii dicteaza constiinta.
Tatal sa o dea in judecata pentru ca fata nu'l intretine?
Cred ca poate avea castig de cauza doar in conditiile in care si'ar fi intretinut fiica si ar fi avut grija de ea pana la varsta majoratului, cel putin, iar acum el este bolnav/batran si nu se mai poate intretine singur.
Potrivit art. 516 din Noul Cod Civil, obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege. Aceleasi dispozitii privind obligatia de intretinere intre rudele in linie dreapta, precum si intre frati si surori sint aplicabile si in cazul adoptiei.


Legea stabileste ordinea imperativa a prestarii intretinerii, instituind o ierarhie a celor obligati, in functie de calitatea sau de proximitatea relatiei de rudenie fata de cel indreptatit la intretinere, astfel cum rezulta din dispozitiile art. 519 din Noul Cod Civil, respectiv sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati; descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sint mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;

Dacă părintele are drept la întreţinere de la mai mulţi copii, el poate, în caz de urgenţă, să pornească acţiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreţinerea se poate întoarce împotriva celorlalţi obligaţi pentru partea fiecăruia.(art . 521 din Codul civil ).
gi-jane2 a scris:

Daca doreste tatal, o poate actiona in instanta si fata nu va avea de ales decat sa se apere si instanta sa decida.



Cum ar putea prietena mea sa apere? Eu stiu ca in instanta trebuiesc aduse probe. Ce probe sa aduca prietena mea pentru a dovedi ca tatal nu a contribuit cu nimic la cresterea ei si, prin urmare, nu are nici o obligatie fata de el?
Intreb aceste lucruri pentru ca, din cate mi-a povestit prietene mea, tatal ei a consultat un avocat pentru a o scoate din testament si cu siguranta s-a interesat de obligatiile pe care le are copilul fata de parinti.
Mentionez ca prietena mea nu mai are alti frati. Din cate stie ea, tatal ei a mai fost casatorit, dar nu a avut alti copii (femeile cu care tatal a mai fost casatorit aveau copii din mariaje anterioare)

Si inca o intrebare: in cazul in care tatal devine extrem de insistent (poate chiar violent) ce se poate face? Se poate obtine un ordin de restrictie?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
jacquelline, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! locuiesc in constanta si lângă casa mea locuiesc ... Ioan_Chris Ioan_Chris Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc doi bătrâni împreuna cu una din fiice, dar din partea tatălui. Fiica lor nu prea îi ... (vezi toată discuția)
Succesiune foster foster Buna ziua si ma bucur ca exista un forum cu asa ceva ptr toata lumea. Am si eu o problema putin mai conplicata parerea mea in legatura cu succesiunea pe ... (vezi toată discuția)
Batran aruncat de copii im0rtel im0rtel Buna ziua , ma gasesc in urmatoarea situatie : Bunicul mi-a murit in 1993 . Bunica a supravietuit pana astazi . Ea are 4 copii . 2 baieti si 2 fete . 1 ... (vezi toată discuția)