avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Activitate andrei_70

Activitate andrei_70

Multumesc frumos pentru raspunsul clar si concis .

MihailZC a scris:

Pe scurt, daca intai au decedat ambii bunici si apoi fiul lor, mostenirea se va imparti astfel: 4/8 sora, 1/8 sotia, 3/8 copiii impreuna.
De fapt, intai se dezbate succesiunea dupa bunici, urmand ca fiecare dintre cei doi copii ai lor sa primeasca 1/2 din masa succesorala (sau 4/8). Ulterior se dezbate succesiunea dupa fiul decedat, urmand ca din cota sa de 4/8 sotia sa primeasca 1/4 (adica 1/8) iar copiii acestuia sa imparta restul de 3/4 (adica 3/8) in parti egale.
Deci, sotia nu are un drept direct de a-si mosteni socrii, insa are dreptul de a-si mosteni sotul (un sfert din ce ramane dupa acesta) care la randul lor si-a mostenit parintii.

Am nevoie de lamuriri cu privire la modul in care se imparte mostenirea.
Speta este urmatoarea:
Bunica si bunicul au impreuna o casa si 5 ha de teren. Ei au 2 copii: o fata si un baiat. Fata pleaca din casa parinteasca si se casatoreste. Baiatul ramane in casa parinteasca si se casatoreste si el iar la randul lui are 6 copiii. Bunicii mor. Nu este facuta succesiunea . Baiatul cu sotia si cei 6 copii continua sa locuiasca in casa parinteasca a tatalui. Moare si baiatul. Sotia luu si copii raman sa locuiasxa in casa
Acum ar vrea sa deschida succesiunea. Intrebarea este: cine sunt mostenitorii? Sora tatalui, sotia fratelui si copii fratelui? Sau doar sora si copiii fratelui?
Sotia are vreun drept la mostenirea sotului de la parintii luu?
Răspuns la discuția Impartire diferente consum apa
Din articolul de mai jos inteleg ca nu mai e in vigoare aceasta anexa 12...

" Conform ANEXEI nr. 12 - Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului elaborata in baza Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 şi art. 16 alin (2) lit. b) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, s-a stabilit un consum maxim in sistem pausal de 3,3 mc/persoana/luna pentru apa calda si 5,1 mc/persoana/luna pentru apa rece.
Acest act normativ a fost insa abrogat prin Ordinul nr. 483/2008 privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice - ANRSC, la data de 30.10.2008"

[ link extern ] /

As dori ajutor cu privire la legalitatea modului de repartizare a diferentelor rezultate din consumul de apa inregistrat si cel declarat de locatari.
Din moment ce am apometre si declar corect, e normal ca la pentru 70 lei pe care trebuie sa-i platesc pentru apa consumata sa mai platesc 20 lei pentru diferenta de apa ce se repartizeaza pe numarul de persoane?
Răspuns la discuția Impartire diferente consum apa


latka a scris:



Legat de pausal, da, cei care nu dau lunar indexul trebuie trecuti la pausal :
[ link extern ]
"(4) Consumul in sistem pausal reprezinta un consum lunar de 3,3 mc/persoana/luna
pentru apa calda si 5,1 mc/persoana/luna pentru apa rece, iar la apartamentele fara serviciul
de apa calda de consum, consumul in sistem pausal de apa va fi de 8,4 mc/persoana/luna."

Pe aceeasi tema, aici:
[ link extern ]

Din ce prevedere legala face parte anexa 12?
Ma intereseaza sa stiu daca mai e in vigoare
Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de apa chiar daca suntem la zi cu citirea contorului si plata taxelor respective?
Mentionez ca cei de la asociatie nu i-au nici o masura chiar daca am cerut in repetate randuri sa treaca diferentele de apa celor care nu duc citirea contorului de apa.
Singura masura pe care o ia administratorul este sa imparta diferenta dintre consumul inregistrat de apometrul principal si consumul raportat de proprietari, pe nr de persoane care au raportat consumul de apa, astfel incat desi am apometre si raportez consumul de apa in fiecare luna, mai trebuie sa platesc in plus diferenta de apa.
Ce masuri se pot lua astfel incat sa platesc doar ce consum si nu ce nu declara alti locatari?
Este corect ca cei care nu raporteaza consumul de apa sa fie trecuti la pausal?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


latka a scris:

Daca unii nu cunosc legea, nu inseamna ca ea nu exista.


Nu spune de energia electrica consumata de instalatiile si echipamentele de pe partea comuna. Spune de coloanele instalatiilor de (apa, canalizare, incalzire) energie electrica. Adica atunci cind vrei sa schimbi un cablu de la acea instalatie, costurile cu el si instalarea sa le imparti pe CPI.

Acum am inteles! Multumesc pentru lamuriri.
Am pus o intrebare pe acest forum deoarece as fi dorit un punct de vedere avizat si bazat pe argumente legale si pe partea practica.....inteleg ca legea e aceeasi insa pana sa pun intrebarea aici, m-am interesat si la alte asociatii iar repartizarea energiei electrice la plata nu se face unitar: sunt asociatii care repartizeaza aceasta cheltuiala pe cota indiviza (cele unde nu exista lift) si altele care repartizeaza pe numar de persoane ( cele care au lift).
Din moment ce exista o singura lege, si este aplicata diferit, m-am gandit ca-mi scapa ceva....o chestiune de nuanta, de interpretare....de aceea am postat aici.
"energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune" inteleg ca se refera la instalatiile comune care functioneaza cu energie electrica (de ex. lift)....nu la becurile de pe casa scarii

Lumina de pe casa scarii, la un bloc fara lift, functioneaza indiferent de nr de persoane care sunt trecute in luna respectiva la asociatie. Ba mai mult unii locatari si-au facut niste spatii de depozitare in subsolul blocului, subsol care e iluminat tot de la lumina de pe casa scarii. ... si atata timp cat de acele spatii se folosesc 4-5 apartamente din 20, nu cred ca e normal ca energia electrica de pe casa scarii (iluminatul casei scarii, sa se plateasca pe persoana. Cu atat mai mult cu cat la art.35 Alin.(1) lit.e) "instalatiile electrice" sunt trecute la parti comune

Cel putin asa inteleg eu din prevederile de mai jos.

Art. 2.

g) cheltuieli ale asociației de proprietari - totalitatea cheltuielilor sau obligațiilor financiare ale asociației de proprietari care sunt legate de exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune, precum și cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate acestora în mod individual;

k) cota de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile asociației pe care fiecare proprietar din condominiu este obligat să o plătească lunar, conform prevederilor prezentei legi;

l) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu. Suma cotelor-părți indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija președintelui asociației de proprietari, conform suprafețelor utile;

p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată;
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a clarifica o problema cu care ne confruntam in cadrul asociatiei de proprietari, cu privire la repartitia consumului de energie electrica de pe casa scarii.
In baza carei prevederi legale curentul electric de pe casa scarii este parte comuna?
In baza carei prevederi legale si cum se imparte costul consumului de energie electrica de pe casa scarii? Pe cota-parte indiviza? Sau pe numar de persoane?
Administratorul asociatiei de proprietari nu are atestat sau curs de calificare si nici nu se intrevede vreo intentie de a intra in legalitate atata timp cat asociatia de proprietari refuza sa-i plateasca costurile cursului de calificare.
Ce putem face pentru a fi in legalitate?
Cum putem obliga administratorul sa-si plateasca cursul de calificare?