avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se plateste lumina pe casa scarii?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se plateste lumina pe casa scarii?

Am nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a clarifica o problema cu care ne confruntam in cadrul asociatiei de proprietari, cu privire la repartitia consumului de energie electrica de pe casa scarii.
In baza carei prevederi legale curentul electric de pe casa scarii este parte comuna?
In baza carei prevederi legale si cum se imparte costul consumului de energie electrica de pe casa scarii? Pe cota-parte indiviza? Sau pe numar de persoane?
Cel mai recent răspuns: anatiti , utilizator 14:30, 1 Februarie 2021
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Temeiul legal este:

Articolul 82 din legea 196/2018
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.

[ link extern ]
"energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune" inteleg ca se refera la instalatiile comune care functioneaza cu energie electrica (de ex. lift)....nu la becurile de pe casa scarii

Lumina de pe casa scarii, la un bloc fara lift, functioneaza indiferent de nr de persoane care sunt trecute in luna respectiva la asociatie. Ba mai mult unii locatari si-au facut niste spatii de depozitare in subsolul blocului, subsol care e iluminat tot de la lumina de pe casa scarii. ... si atata timp cat de acele spatii se folosesc 4-5 apartamente din 20, nu cred ca e normal ca energia electrica de pe casa scarii (iluminatul casei scarii, sa se plateasca pe persoana. Cu atat mai mult cu cat la art.35 Alin.(1) lit.e) "instalatiile electrice" sunt trecute la parti comune

Cel putin asa inteleg eu din prevederile de mai jos.

Art. 2.

g) cheltuieli ale asociației de proprietari - totalitatea cheltuielilor sau obligațiilor financiare ale asociației de proprietari care sunt legate de exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune, precum și cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate acestora în mod individual;

k) cota de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile asociației pe care fiecare proprietar din condominiu este obligat să o plătească lunar, conform prevederilor prezentei legi;

l) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu. Suma cotelor-părți indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija președintelui asociației de proprietari, conform suprafețelor utile;

p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată;
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2021
andrei_70, utilizator
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu inteleg faptul ca dvs. ati dorit sa stiti ce spune legea. Legea spune ca energia consumata de toate instalatiile care se afla pe partea comuna, printre care si instalatia de iluminat, se imparte din punct de vedere al cheltuielilor pe numar de persoane. Nu mai exista un alt articol in afara celui pe care l-am citat deja, care sa stabileasca altceva, privitor la repartizarea cheltuielilor legate de energia electrica consumata pentru instalatii pe parte comuna.

Exista un singur contor, din punct de vedere tehnic, ce inregistreaza acest consum, legat de iluminat. Furnizorul emite o factura in baza acelui contor. Lumina de pe casa scarii functioneaza pentru a vedea persoanele, nu peretii.

Faptul ca in asociatia dvs. s-au facut instalatii ilegale pentru iluminatul unor parti comune, care nu mai sunt comune, e o alta "mincare de peste" pe care trebuie s-o rezolvati separat de ce spune legea in acest caz. Reclamati la presedintele de asociatie, ilegalitatea.

Ati pus o intrebare precisa, la care ati primit raspuns. Fie ca va convine sau nu, asa e legea. Pe acest forum nu se discuta de ce e asa.

Am pus o intrebare pe acest forum deoarece as fi dorit un punct de vedere avizat si bazat pe argumente legale si pe partea practica.....inteleg ca legea e aceeasi insa pana sa pun intrebarea aici, m-am interesat si la alte asociatii iar repartizarea energiei electrice la plata nu se face unitar: sunt asociatii care repartizeaza aceasta cheltuiala pe cota indiviza (cele unde nu exista lift) si altele care repartizeaza pe numar de persoane ( cele care au lift).
Din moment ce exista o singura lege, si este aplicata diferit, m-am gandit ca-mi scapa ceva....o chestiune de nuanta, de interpretare....de aceea am postat aici.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2021
andrei_70, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca unii nu cunosc legea, nu inseamna ca ea nu exista.

Uitati ce se repartizeaza pe cota parte indiviza:
Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Nu spune de energia electrica consumata de instalatiile si echipamentele de pe partea comuna. Spune de coloanele instalatiilor de (apa, canalizare, incalzire) energie electrica. Adica atunci cind vrei sa schimbi un cablu de la acea instalatie, costurile cu el si instalarea sa le imparti pe CPI.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2021
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj? vasilica_f vasilica_f Buna ziua, La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor comune la as.de proprietari noane noane Am un apartament in care nu locuieste nimeni ,si lunar apar cu cheltuieli la asociatie pentru lift,lumina pe scara,curatenie si culmea sumele sunt egale pentru ... (vezi toată discuția)
Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)