avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor comune la as.de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor comune la as.de proprietari

Am un apartament in care nu locuieste nimeni ,si lunar apar cu cheltuieli la asociatie pentru lift,lumina pe scara,curatenie si culmea sumele sunt egale pentru toate apartamentele ,indiferent de suprafata acestora si de numarul de utilizatori din fiecare apartament.Am avut o discutie cu presedintele de asociatie si mi-a spus ca asa a primit indicatii de la primarie .Ce sa fac in aceasta situatie ca eu nu dau pe acolo de cat ocazional si atunci nu mai mult de o zi,max.doua?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:41, 29 Iunie 2017
In cazul in care nu locuieste nimeni iar consumurile sunt contorizate individual se platesc numai cheltuileile pe cota parte indiviza. Primaria nu are ce indicatii sa dea intr-o asociatie de proprietari.
Solicitati presedintelui sa va prezinte "indicatiile" primite de la primarie si sa va restituie toate sumele incasate netemeinic sub sanctiunea unei actiuni in instanta.

Art. 44-hg1588/2007
(1)Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2)Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca in bloc aveti lift:
- cheltuieli cu intretinerea acestuia, sunt proportionale cu suprafata utila a apartamentului; s-ar putea fi egale daca in bloc sunt apartamente cu aceeasi suprafata utila (la mine este aceasta situatie);
- cheltuiala cu consumul de energie electrica pentru functionarea liftului si iluminarea spatiilor comune; aceasta cheltuiala se repartizeaza proportional cu nr. de persoane care locuiesc efectiv in apartament; asadar daca sunteti inregistrat cu persoane pe lista, trebuie sa platiti, daca nu sunteti inregistrat cu persone, nu vi se repartizeaza costuri cu energia electrica, nici pentru lift, nici pentru iluminat;
- cu privire la curatenie: stati / nu stati in apartament, cheltuiala se repartizeaza proportional cu suprafata utila a apartamentului; (ingrijitorul blocului face curatenie peste tot, in scara blocului, pe spatiile de langa bloc, duce gunoiul, etc) Apropos - salubritatea cum se repartizeaza la dvs.?
Mai sus dl. moderator a lipit din HG 1588/2007, care sunt cheltuielile care se repartizeaza proprietarilor proportional cu sup. utila (cota-parte indiviza de proprietate) - ca stati sau nu stati in apartament.
Tot in acelasi act normativ gasiti modul de repartizare a tuturor cheltuielilor (art. 32-56). Va rog sa va uitati pe acolo si observati unde va incadrati.
Daca mai vorbiti cu presedintele, ar fi bine sa fiti inarmati cu o copie a celor doua acte : L 230/2007 si HG 1588/2007;
Sunt de acord cu dl moderator - primaria nu poate da alte indicatii decat cele prevazute de legislatie. Din contra, primaria "vine" si corecteaza deviatiile unor asociatii in privinta repartizaril costurilor in mod nelegal.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se plateste lumina pe casa scarii? andrei_70 andrei_70 Am nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a clarifica o problema cu care ne confruntam in cadrul asociatiei de proprietari, cu privire la repartitia ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea diminuarii platii la intretinere adriannnn adriannnn De curand , impreuna cu alti vecini, am tras o conducta separata de apa potabila, astfel incat apa rece n-o mai platim la asociatie, ci direct la Compania de ... (vezi toată discuția)
Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj? vasilica_f vasilica_f Buna ziua, La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de ... (vezi toată discuția)