avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartire diferente consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartire diferente consum apa

Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de apa chiar daca suntem la zi cu citirea contorului si plata taxelor respective?
Mentionez ca cei de la asociatie nu i-au nici o masura chiar daca am cerut in repetate randuri sa treaca diferentele de apa celor care nu duc citirea contorului de apa.
Singura masura pe care o ia administratorul este sa imparta diferenta dintre consumul inregistrat de apometrul principal si consumul raportat de proprietari, pe nr de persoane care au raportat consumul de apa, astfel incat desi am apometre si raportez consumul de apa in fiecare luna, mai trebuie sa platesc in plus diferenta de apa.
Ce masuri se pot lua astfel incat sa platesc doar ce consum si nu ce nu declara alti locatari?
Este corect ca cei care nu raporteaza consumul de apa sa fie trecuti la pausal?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:32, 14 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/ 2018 nu precizeaza decit faptul ca aceasta apa consumata si nemasurata, care e diferenta dintre suma consumurilor proprietarilor si valoarea aratata de contorul de bransament se imparte pe numar de persoane.

Articolul 82
(1)Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2)Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.

Legat de pausal, da, cei care nu dau lunar indexul trebuie trecuti la pausal :
[ link extern ]
"(4) Consumul in sistem pausal reprezinta un consum lunar de 3,3 mc/persoana/luna
pentru apa calda si 5,1 mc/persoana/luna pentru apa rece, iar la apartamentele fara serviciul
de apa calda de consum, consumul in sistem pausal de apa va fi de 8,4 mc/persoana/luna."

Pe aceeasi tema, aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2021
latka, utilizator


latka a scris:



Legat de pausal, da, cei care nu dau lunar indexul trebuie trecuti la pausal :
[ link extern ]
"(4) Consumul in sistem pausal reprezinta un consum lunar de 3,3 mc/persoana/luna
pentru apa calda si 5,1 mc/persoana/luna pentru apa rece, iar la apartamentele fara serviciul
de apa calda de consum, consumul in sistem pausal de apa va fi de 8,4 mc/persoana/luna."

Pe aceeasi tema, aici:
[ link extern ]

Din ce prevedere legala face parte anexa 12?
Ma intereseaza sa stiu daca mai e in vigoare
E parte dintr-un ordin anrsc din 2007 sau 2008. Nu gasesc acest ordin, dar am gasit aceasta norma metodologica in mai multe locuri.
Din articolul de mai jos inteleg ca nu mai e in vigoare aceasta anexa 12...

" Conform ANEXEI nr. 12 - Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului elaborata in baza Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 şi art. 16 alin (2) lit. b) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, s-a stabilit un consum maxim in sistem pausal de 3,3 mc/persoana/luna pentru apa calda si 5,1 mc/persoana/luna pentru apa rece.
Acest act normativ a fost insa abrogat prin Ordinul nr. 483/2008 privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice - ANRSC, la data de 30.10.2008"

[ link extern ] /

As dori ajutor cu privire la legalitatea modului de repartizare a diferentelor rezultate din consumul de apa inregistrat si cel declarat de locatari.
Din moment ce am apometre si declar corect, e normal ca la pentru 70 lei pe care trebuie sa-i platesc pentru apa consumata sa mai platesc 20 lei pentru diferenta de apa ce se repartizeaza pe numarul de persoane?
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2021
andrei_70, utilizator
Sa-mi aratati si mie unde scrie ca se abroga acele "Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului ". Eu va pun la dispozitie, in original, ordinul respectiv (care e despre energie termica, nu despre consum de apa), de pe portalul justitiei :
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal in bucuresti Anca07 Anca07 Vara trecuta am facut verificarea metrologica a contoarelor de apa in bloc, dar 5 apartamente au refuzat aceasta verificare si nici nu au montat contoare noi. ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa la o asociatie de proprietari calin felicia calin felicia De un an in fiecare luna la asociatia mea de proprietari imi pune pierderi de apa 16-22 lei/ luna. Acestea se calculeaza la suprafata apartamentului sau la ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari dimitriadeelena dimitriadeelena in adunarea generala a proprietarilor s-a hotarat montarea unor apometre pe unde radio din motive-nu se dadea citirea de apa, nu au fost facute verificari ... (vezi toată discuția)