Buna ziua,
Am auzit ca exista posibilitatea recuperarii TVA, in cazul falimentului unui debitor care nu si-a achitat facturile emise (hotarare judecattoreasca definitiva) fara control anaf. Respectiv s-ar face o cerrere catre ANAF, in baza Codului Fiscal, art 138, litera d. Va este cunoscuta, exista aceasta procedura?
Intentionez sa vand o proprietate. Eu (vanzator) am cont deschis la o alta banca decat cumparatorul. Este obligatoriu sa deschid cont la banca cumparatorului? Dupa stiinta mea, trannsferurile bancare interne se fac oricum in aceeasi zi (daca viramentul se face dimineata), sau a doua zi. (Am inteles, ca avand cont la aceeasi banca transferul se face instantaneu, desigur un avantaj)
Incerc sa imi reformulez intrebarea: pot sa ii dau unui angajat mai mult de 5.000 ron pentru achizitie marfa de la persoane fizice (pe care o prelucrez in firma)? Sub ce forma? Pana acum am inteles ca pot sa ii dau 5000 ron ca avans decontare.....
Multumesc
Buna ziua,
Ma refer la activitatea de achizitie de ciuperci, fructe de padure de la pesoane fizice: am in firma persoana angajata ca achizitor marfa. Datoria lui este sa mearga pe teren si sa achizitioneze de la culegatori (persoane fizice), cantitatile disponibile.
Stiu ca o pesoana juridica (firma prelucrare) poate achizitiona marfa (de acest gen) in valoare de 10000 ron/persoana fizica. Cati bani si mai ales sub ce forma pot eu sa-i dau angajatului meu din cassa pentru achizitie? Exista si alta posibilitate, in afara "avansului spre decontare", care este de 5000 ron/zi (total insuficient scopului).
Va multumesc
Am inteles ca din 9 mai se aplica aceasta lege, care impune pentru persoane juridice plafonul de 10.000 lei plati pe zi. Cum poate functiona in aceste conditii o firma care achizitoneaza fructe de padure si ciuperci, de la persoane fizice (achizitia pe persoana este max 3.000 lei). In mod normal intr-o zi se achizitioneaza marfa de ca 20.000 lei. In afara de aceasta se mai platesc ca 2.200 lei, contravaloarea muncii zilierilor. Mentionez ca nici una din persoanele implicate in acest proces (culegatori, zilieri) nu au (si nu vad nici o posibilitate sa isi faca) conturi bancare.
Am citit legea si nu vad nici o exceptare - oricum exista activitati de colectare fructe, lapte piei, de la persoana fizice....Ce se poate face?