avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Activitate D_a_n

Activitate D_a_n

Răspuns la discuția PFA Coronavirus
Hai sa lasam scuza cu PSD-ul, PNL e la guvernare de cateva luni bune dar n-au facut decat sa-si consolideze pozitia, guvernarea nu i-a interesat deloc. Pana acum 2 saptamani fortau alegerile anticipate ...
Ce ma ingrijoreaza cel mai mult sunt balbele si lipsa de viziune a actualului guvern, precum si masurile luate cu ochii la sondajele de opinie. Nu asa se face ...
Pe da alta parte, eu, ca un amarat de PFA, ce fac? Incasarile mele au cazut la ZERO! In primul rand, daca nu se face ceva pentru protectia PFA_urilor nu am alta solutie decat de a nu-mi plati impozitul pentru veniturile obtinute anul trecut. Apoi, D-zeu cu mila ... important e sa trecem de aceasta perioada.
Pentru ca orice abatere se sanctioneaza incepand cu data la care a avut loc incalcarea legii.
Ce paragraf as putea sa-i aplic daca a doua zi dupa ce a intervenit incalcarea legii, el, angajatul pleaca? Cu ce ma incalzeste pe mine ca in ultima zi de lucru am decis sanctionarea lui, el a doua zi oricum pleaca.
Daca aveti orice idee aplicabila legal, este binevenita.
Concret, la ce paragraf din Art. 248 as putea sa-l incadrez pe angajatul care nu respecta preavizul dat firmei? Niciunul nu ar avea efecte asupra lui, atat timp cat a doua zi nu se mai prezinta la servici.
Multumesc
Dan
Art. 248
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în formă scrisă.


Deci nu pot face nimic.
Multumesc. Eu imi respect obligatiile, intrebarea mea era legata de faptul ca angajatul n-are nicio treaba cu legea atat timp cat nu sunt prevazute sanctiuni pentru angajat.
Revin la intrebarea mea, ar fi corect sa-i retin din salariu cele 15 zile de preaviz?
Dialogul e ceva de genul:
"Sefu', m-a sunat aseara frate-miu din Spania, mi-a gasit de lucru acolo. Plec maine dimineata. Nu puteti sa-mi dati acum ultimii bani?"
Deci cam asa decurg lucrurile in alimentatia publica ...
Buna ziua,
Va scriu din postura de angajator care incearca sa respecte la sange legislatia muncii. Pe de alta parte, nu este prima oara cand un angajat ma anunta ca de maine nu mai vine la munca, ca pleaca din tara sau alte motive.
Din punct de vedere legal, eu inteleg sa nu concediez pe nimeni fara preavizul de 15 zile dar angajatii nu respecta aceasta prevedere legala.
Ma intreb, oare ar fi corect ca celor care procedeaza in acest mod (pleaca fara a respecta termenul de 15 zile preaviz) sa le retin din ultimul salariu c/v celor 15 zile? Adica, sa se considere ca cele 15 zile au fost de preaviz dar angajatul si-a luat concediu fara plata. Stiu, suna ciudat, dar nu stiu ce sa mai fac, nu gasesc oameni de angajat de pe o zi pe alta.
Multumesc.
Dan.
Buna ziua,
Speta mea este destul de simpla: in 2013 am inceput constructia unei case, apoi am prelungit respectiva autorizatie dar intre timp a expirat si prelungirea iar acum, cand am terminat lucrarile, ar trebui sa declar constructia pentru a intra in legalitate.
Stiu, in mod normal ar trebui sa cer o noua autorizatie de construire, dar totusi nu exista si o alta varianta? Sunt dispus sa platesc o amenda rezonabila decat s-o iau de la capat cu certificat de urbanism si autorizatie de construire. Alta solutie exista?
Revin la subiectul de mai sus, hotararea instantei este valabila numai pentru partile implicate in proces sau se extinde la nivel national?
Nu. Se aplica doar pentru ei?
Se pare ca ordinul a fost anulat in 30.05.2011, de Curtea de Apel Suceava, (dosar nr. 136/39/2011). ANRSC a facut recurs, ceea ce suspenda executarea hotararii. Nu gasesc alte detalii legate de recurs, probabil inca se judeca.

[ link extern ]

"Solutia pe scurt: Respinge ca nefondate excepţiile invocate. Admite cererea. Anulează Ordinul A.N.R.S.C. nr.343 /2010 pentru aprobarea Normei Tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu. Cu dtrept de recurs."

Are cineva mai multe detalii?