Detin un PFA pe creatie artistica si as dori sa aduc o persoana care sa lucreze alaturi de mine. Avand in vedere ca doresc sa tin taxele la minim, este posibil sa inchei eu, ca PFA, un contract de colaborare cu o persoana fizica? In acest caz, am obligatii in plus catre stat fata de cele pe care le am deja (adica mai platesc ceva pentru "angajat")? Persoana care va lucra cu mine va trebui sa plateasca impozit din suma castigata. Este obligata sa plateasca si CAS si CASS (pensie si sanatate) sau astea sunt optionale?
Sunt jurnalist si detin un PFA cu codul CAEN aferent. Urmeaza sa ma deplasez in strainatate in vederea documentarii pentru redactarea unei serii de articole si ma intereseaza cum si daca pot sa scad aceste cheltuieli de deplasare.
Transportul va fi exclusiv cu trenul (biletele sunt cumparate pe numele meu, nu pe "firma"). Cazarea este platita exclusiv online prin AirBnb (voi locui, fiindca este mai ieftin, la persoane fizice care inchiriaza in regim hotelier) - am chitantele cu plata, din nou pe numele meu si nu PFA.
Pot deduce cumva aceste cheltuieli? Practic, nu pot primi nicio stampila de la firme din straintate fiindca nu voi interactiona cu firme, documentarea mea avand legatura cu zonele vizitate. Vor exista articolele in sine ca dovada a prezentei mele acolo, impreuna cu poze, insa nu stiu daca este suficient.