avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Activitate costelmardare

Activitate costelmardare

Răspuns la discuția Fondul de rulment
Fondul de rulment nu reprezinta o plata precum cea de la intretinere ! Este un fond constituit la nivel de asociatie din contributia tuturor apartamentelor si utilizat la plata facturilor. El se recompleteaza atunci cand locatarii isi achita cotele de contributie la plata intretinerii. Sumele consemnate in acest fond SUNT PROPRIETATEA locatarilor si ele pot fi retrase atunci cand locatarul se muta la o alta adresa si-si vinde apartamentul. Nu are nici un fel de relevanta ca dvs ati stat in frig in mod voit, cu robinetii de la calorifere pe cifra 2 sau 3 ! ..... A fost alegerea dvs si ati platit mai putin la intretinere ! Cu fondul de rulment (daca ati inteles expunerea mea) este o alta poveste !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prietene,
Degeaba iti bati capul cu individul !
Face parte din secta rau-platnicilor inraiti, vesnic certati cu legea si care, culmea, se mai si victimizeaza considerandu-se nedreptatiti !
Nu au leac !
Corect ar fi, ca asociatia, dupa depasirea termenului legal (de 90 de zile, parca) sa-l dea in judecata, solicitand scoaterea la vanzare a apartamentului pentru recuperarea pagubelor produse Asociatiei !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faptul ca dvs, cu de la sine putere ati hotarat sa platiti O DATA PE AN este complet nelegal. Cheltuielile comune ale asociatiei (cele care se calculeaza in functie de cota indiviza a apartamentului) nu depind de numarul de persoane care locuiesc in apartament ! Aceste cote, se afiseaza si se PLATESC LUNAR !
Deci dvs, ramaneti luna de luna restantier la plata lor. Asa spune legea ! Studiati daca doriti legislatia care se refera la administrarea asociatiilor de proprietari , incepand cu legea 230.
Sunteti in culpa, restantier, si degeaba va incapatanati sa platiti anual dupa propriile dvs hotarari ! Este nelegal si deci asociatia are dreptate daca va impune penalitati ptr neplata !
Si acum, o intrebare simpla:
Daca nu locuiti cu anii (si deci nu aveti nevoie de acest apartament) de ce nu-l inchiriati ? Ati scoate insutit banii ptr plata intretinerii si nici nu s-ar mai degrada. Este bine stiut ca un apartament nefolosit se degradeaza singur (incepand cu instalatiile sanitare, care ies din uz).
Buna ziua,

Sunt administrator la o Asociatie de Proprietari. Am cautat intotdeauna sa imi desfasor activitatea cu respectarea stricta si intocmai a legislatiei in vigoare. Pornind de la acest scop, un crez as putea spune, am urmatoarea nelamurire si profit de bunavointa/acceptul dvs ptr a va ruga sa-mi raspundeti daca in cele descrise mai jos, procedez corect:

Avem angajata cu CIM o femeie de serviciu (ingrijitor cladiri – dupa clasificarea oficiala) care are un salariu brut de angajare (part-time 2ore/zi 40 ore/luna) de 647 lei.
Nu mai este angajata si in alt loc de munca, asa ca i se aplica prevederile OG 4/2017.
Am calculat CAS (25%) si CASS (10%) corespunzator OUG 3/2018 – adica aplicabile la sal.brut de angajare si a rezultat CAS=162 si CASS=65 lei. Dupa scaderea acestor valori din Salariul Brut de angajare, ramane un venit brut de 420 lei. Pentru ca nu are persoane in intretinere, si este angajata la noi ca functie de baza, are dreptul la o deducere personala de 510 lei.
Calculand venitul baza de calcul, acesta rezulta negativ (dar deoarece nu pot aplica o valoare negativa, l-am considerat cu valoarea 0 lei in calculele urmatoare).
Continuand rationamentul, rezulta ca si impozitul pe salariu este 0 lei (o prima intrebare – sunt corecte calculele pana in acest moment ?).

In continuare, aplicand prevederile OG 4/2017 si OUG 3/2018, trebuie ca diferenta de contributii CAS si CASS calculate ptr diferenta dintre sal.brut de angajare (647 lei) si sal.minim brut pe economie (de 1900 lei) sa fie suportate de catre angajator. Calculand, rezulta un CAS angajator de 313 lei si un CASS angajator de 125 lei (in afara de CAM - contributia asiguratorie ptr munca care este de 2.25% aplicata la salariul brut) .
(apare o a doua intrebare – si ultima, daca am respectat corect in calcul prevederile OUG 3/2018 ?).

Astept cu nerabdare confirmarea calculelor si va multumesc in avans



Cu deosebita stima,

Constantin MARDARE (costel.mardare@gmail.com )


12 febr. 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deosebit de utila informatia !
Multumesc
Asociatia noastra are nevoie ocazional sa foloseasca pentru reparatii la instalatiile comune, meseriasi care insa nu doresc forme de plata/angajare ca zilieri.
Ce posibilitati legale are asociatia de a-i plati (ce acte trebuiesc incheiate) si ce contributii trebuiesc platite la ANAF.
Trebuie tinut cont ca in general, meseriasii evita declararea sumelor modice castigate, tocmai pentru a nu fi diminuate prin contributii, impozite, etc de catre fisc.
Ce se poate face totusi la nivel de asociatie pentru plata unor reparatii ocazionale ?
Un simplu Proces Verbal poate fi utilizat ? Urmand ca suma platita sa fie inclusa pe listele de plata a intretinerii (locatarii platind in functie de cota indiviza detinuta) ?
Buna ziua,
Traim o perioada cu mari schimbari in zona fiscala si juridica.
M-ar interesa un articol sau o lucrare care sa contina ultimele modificari in legislatie si in codul fiscal referitor la asociatiile de proprietari.
Ce s-a modificat si cum ......
De exemplu: CASS nu mai trebuie platit de catre angajati. Trebuie platit numai de Asociatie si are valoarea 6%
Discuție Declaratia 205
mai trebuie depusa online Declaratia 205 pentru anul 2014 pentru o Asociatie de Proprietari cu 2-3 angajati?
La sfarsitul lunii Ianuarie 2015 ati scris ca "incepand cu anul 2015 vom depune o declaratie mai putin". Respectiv, ca Declaratia 205 nu se mai depune, aceasta fiin inlocuita cu Declaratia unica 112.
Nu am mai depus-o.
Acum, cu stupoare si cu totul intamplator, constat ca pe 20.02.2015 ANAF a emis noul formular pdf pentru Declaratia 205 pentru anul 2014.
Intrebari: Trebuie depusa totusi Declaratia 205 ? Daca da, ce fac daca o depun acum in luna Mai in loc de termenul limita (sfarsitul lunii februarie) ?
Nu este o bataie de joc sa emiti un formular pe 20.02 cu obligatia depunerii cel mai tarziu pe 28.02 ?
Cu precizarea ca noi suntem o Asociatie de proprietari ai unui bloc din Bucuresti