avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Activitate sebdea

Activitate sebdea

Buna ziua,

Familie monoparentala, doi frati (A si B). Un parinte mort in anii '80.

In anii '90 parintele vinde imobil pentru achitare credit bancar si evitare executare silita. Din sumele ramase se cumpara o garsoniera care se trece pe numele mostenitorului B.

In 2003, mostenitorul B, vinde garsoniera urmand ca din tranzactie parintele si mostenitorul A sa cumpere o noua locuinta, iar diferenta de bani ramasa sa ii parvina mostenitorului B.

Problema este ca nu raman bani, ba mai mult parintele trebuie sa se imprumute cu 15 mil lei vechi pentru a putea achita diferenta si a achizitiona un imobil cu doua camere. La semnarea contractului final parintele refuza sa semneze, iar mostenitorul B justifica ca nu are timp sa vina la notar, fiind cu serviciul in alta localitate. Astfel ca, mostenitorul A semneaza contractul de vanzare cumparare, devenind proprietar.

In prezent, mostenitorul A intentioneaza sa cumpere un imobil cu 3 camere in alta localitate, unde isi desfasoara activitatea si ar vinde celalalt imobil cu 2 camere, urmand ca banii sa se imparte intre cei doi frati, A si B.

Tinand cont modul in care mostenitorul A a intrat in posesia prezentului imobil cu 2 camere, poate mostenitorul B sa anuleze potentiala vanzare actionand in judecata mostenitorul A pentru a intra in posesia dreptului de proprietate a actualului imobil de 2 camere?

Cu respect,
A

Buna ziua,

Multumesc frumos. Am fost la banca si am platit. Asta este.

Cu stima,
Sebastian
Buna ziua,

Va multumesc foarte frumos pentru rabdare si pentru raspunsurile punctuale. In speranta ca efortul dvs. nu este in van, cred ca din cele de mai sus pot retine urmatorul aspect. Inscrierea in Arhiva Electronica este doar o masura de protectie a bancii prin care aceasta se asigura ca are prioritate asupra tuturor veniturilor mele in cazul in care as fi excutat silit. Si este tot o protectie a bancii in cazul in care ar aparea un alt creditor care m-ar executa silit, banca care si-a inscris ipoteca la Arhiva electronica avand prioritate, in special daca ipoteca a fost inscrisa inaintea unei alte ipoteci mobiliare. Ma scuzati daca limbajul meu nu este atat de tehnic.

In final, va trebui sa fac un drum la banca, sa vad ce este de facut. caci, din punctul meu de vedere, banca nu are decat sa-si inscrie ipoteca la Arhiva Electronica, dar pe cheltuiala ei, nu a mea. Nu eu sunt cel interesat de acest aspect, cum bine se specifica in Art. 2342 alin. (2) unde se mentioneaza CREDITORUL, nu IMPRUMUTATUL..

Cred ca banca avea obligatia sa mentioneze acest aspect in momentul intocmiri contractului, la oricare din capitole: Garantii sau Comisioane.

Obligatia mea este sa mentin garantiile initiale. Banca nu are decat sa imi ceara, din nou, sa aduc adeverinte de salar etc. Acelea sunt garantiile mele, pe acelea eu trebuie sa le mentin.

Cu stima,
Sebastian
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru timpul acordat citirii si explicatiei oferite. Urmand firul logicii celor spuse de dvs. ar trebui sa fiu la curent cu toate normele interne ale bancii de la care am credit. Ba mai mult, se pare ca, banca poate oricand, fara o consultare prealabila sa decida ce vrea, sa aplice ce taxe si comisioane doreste amenintandu-ma ca daca nu sunt de acord, poate cere restituirea creditului in avans.

La capitolul Garantii se stipuleaza:

In scopul garantarii Creditului, Imprumutatul constituie sau determina constituirea urmatoarelor garantii, pana la concurenta valorii sumelor ce ar putea deveni datorate in temeiul prezentului contract (termenul include suma Creditului, dobanzi, costuri, comisioane, dobanzi majorate, cheltuieli de excutare silita si orice alte sume datorate Bancii potrivit prezentului contract):
- Garantie reala mobiliara asupra creantelor existente si viitoare si soldul contului curent, ale sale si ale codebitorilor incluzand, fara a se limita la, veniturile din salalrii sau renumeratii de orice fel, veniturile din cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc.; 178/CES/01/17-05-2010; 178/CES/02/17-05-2010;
- Contract de fidejusiune 178/FID/01/17-05-2010
- Prin semnarea contractului de credit, Imprumutatul confirma ca a luat la cunostinta despre exisstenta asigurarii de grup pentru rscul de deces........ (paragraf ce face referire la deces).

In situatia in care in urma verificarilor efectate de Creditor se constata ca garantia/garantiile a pierit sau s-a depreciat fizic ori economic si prin aceasta creditul ramas in sold nu este suficient acoperit de acestea, imprumutatul se obliga sa constituie noi garantii, in caz contrar vor deveni incidente prevederile referitoare la cazurile de culpa.

Garantii si codebitorii se obliga in mod solidar cu imprumutatul la rambursarea intregii creante (principal, dobanzi, dobanzi penalizatoare, comisioane si orice alte cheltuieli efectuate in derularea prezentului contract si accesoriile acestuia) renuntand in mod expres la beneficiul de diviziune si discutiune prevazut de articolul 1662 Cod Civil.

Am incheiat citatul.

Deci, nu gasesc niciunde obligativitatea de a plati aceasta taxa care nu se constituie intr-o garantie. Garantie, in cazul meu o constituie salariile si veniturile realizate de mine si implicit ipoteca asupra contului personal (cont care nu este inchis - nici nu as putea face asta cat am acel credit). Inscrierea in acea arhiva nu este o garantie, este o taxa perceputa de banca fara a fi mentionata NICIUNDE in contract obligativitatea platii ei din 5 in 5 ani. Va citez: "Conform regulamentelor, inregistrarile in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare trebuie reinnoite o data la 5 ani." Ale cui regulamente? Ale bancii? Din moment ce nu sunt trecute in contract, niciun in vreun act aditional la contract, inseamna ca sunt regulamente interne ale bancii. De cand e problema mea?

In final, aceasta era intrebarea mea. Cu siguranta nu ma intereseaza Normele/regulamentele interne ale bancii.

Deci, reformulez intrebarea ca sa fie cat mai clara si sa fie cat mai lipsita de interpretari: Din moment ce nu a fost stipulata in contract plata acelei taxe din 5 in 5 ani, poate banca sa ma oblige la plata ei?

Din putinul Drept Civil si Drept Comercial nimic nu se lasa la libera interpretare de catre partile contractante. Orice contract trebuie sa aiba clauze clare si care sa nu lasa loc de interpretari in favoare vreunei parti.

Cu stima,
Sebastian
Buna ziua,

Acum cinci ani am contractat un credit de nevoi personale. La incheierea contractului, banaca si-a luat toate comisioanele aferente, inclusiv taxa de inscriere in Arhiva electronica in suma de 140 de lei, probati prin OP-urile puse la dispozitie de banca.

Ieri, ma suna banca sa imi comunice ca prezentul credit a implinit 5 ani si prin urmare trebuie sa achit, din nou, taxa de inscriere in arhiva electronica. Aceasta taxa, justifica angajata bancii, trebuie achitata din 5 in 5 ani.

Prin urmare, am recitit contractul si la capitolul comisioane, apare taxa de inscreiere in arhivele electronice in valoare de 140 de lei, dar nicidecum obligativitatea platii ei din cinci in cinci ani. Nu se stipuleaza niciunde in contract ca ar fi periodica/repetitiva.

Astfel incat, am refuzat achitarea ei. Care sunt pasii legali prin care pot fi exonerat de aceasta taxa sau constrans la plata ei, daca nu se specifica in contract obligativitatea platii ei din cinci in cinci ani? Care sunt pasii, legali, care trebuie sa-i urmez in cazul in care banca imi debiteaza contul, fara acordul meu, cu contravaloare acestei taxe.

In momentul in care am comunicat ca refuz achitarea taxei, angajata bancii mi-a spus ca neachitarea taxei nu este o optiune. Prin urmare, cu siguranta, imi vor debita contul cu aceasta suma.

In acelasi articol, la capitolul comisioane datorate bancii, se stipuleaza:

"Aceste comisioane vor fi nereturnabile. Banca va debita automat contul Imprumutatului cu fiecare dintre aceste comisioane la data cand acestea devin datorate, semnarea prezentului contract reprezentand o autorizare in avans din partea Imprumutatului pentru o astfel de debitare."

Pana aici totul clar. Doar ca taxa de inscriere in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare a contractelor de garantie a creditului in valoare de 140 de lei, apare mentionata la comisioane si a fost achitata la semnarea contractlui.

In incheiere, sunt sau nu bun de plata?

Daca nu, ce trebuie sa fac pentru a impiedica banca sa retraga aceasta suma, sau, dupa caz, sa o recuperez daca deja au debitat contul meu.

Daca da, atunci asta este.

Cu respect,
Sebastian