avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca un drept de proprietate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca un drept de proprietate?

Buna ziua,

Familie monoparentala, doi frati (A si B). Un parinte mort in anii '80.

In anii '90 parintele vinde imobil pentru achitare credit bancar si evitare executare silita. Din sumele ramase se cumpara o garsoniera care se trece pe numele mostenitorului B.

In 2003, mostenitorul B, vinde garsoniera urmand ca din tranzactie parintele si mostenitorul A sa cumpere o noua locuinta, iar diferenta de bani ramasa sa ii parvina mostenitorului B.

Problema este ca nu raman bani, ba mai mult parintele trebuie sa se imprumute cu 15 mil lei vechi pentru a putea achita diferenta si a achizitiona un imobil cu doua camere. La semnarea contractului final parintele refuza sa semneze, iar mostenitorul B justifica ca nu are timp sa vina la notar, fiind cu serviciul in alta localitate. Astfel ca, mostenitorul A semneaza contractul de vanzare cumparare, devenind proprietar.

In prezent, mostenitorul A intentioneaza sa cumpere un imobil cu 3 camere in alta localitate, unde isi desfasoara activitatea si ar vinde celalalt imobil cu 2 camere, urmand ca banii sa se imparte intre cei doi frati, A si B.

Tinand cont modul in care mostenitorul A a intrat in posesia prezentului imobil cu 2 camere, poate mostenitorul B sa anuleze potentiala vanzare actionand in judecata mostenitorul A pentru a intra in posesia dreptului de proprietate a actualului imobil de 2 camere?

Cu respect,
A

Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:42, 24 Iunie 2016
Parca avem o problema de matematica. Nu domnule, parerea mea este ca B nu poate ridica pretenti decat daca are probe ca i-au fost promise.Ce motiv e ca nu a avut timp sa semneze actele la notar? Sa fim seriosi, putea sa mearga la orice alt notar. Iar faptul ca tatal a refuzat este ca si cum ar fi renuntat tacit la intelegerea initiala. Deci, ce pot cele doua parti adica parintele si B sa-i impute partii a? Absolut nimic. Este omul proprietar de drept si de fapt, face ce vrea sufletul lui cu averea sa. Mai ales ca B a fost trecut in acte inca de la inceput. El poate justifica cum ca suma achitata pentru locuinta provenea din partea sa de bani obtinuta de pe urma vanzarii locuintei sale. Cel mult partea B poate fii data in judecata de catre parintele sau intrucat o parte din bani a provenit din cei 15.000 lei imprumutati de catre acesta. Dar asta nu implica sub nicio forma anularea contractului. In alta ordine de idei in contract nu pot fii trecuti 3 proprietari dar de fapt la finalizare sa apara semnatura doar a unuia dintre ei. Nu cred ca scrie negru pe alb asa ceva intr-un contract de vanzare/cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Pucheadorel Pucheadorel De comun acord împreună cu mama și frații mei, am stabilit să vindem terenul arabil pe care mama noastră îl are în posesie și fiecare să ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu drept de uz viager incheiat intre tata-fiu diana74 diana74 Buna seara,se poate ataca in instanta contractul de vanzare-cumparare incheiat intre tata si fiul din a doua casatorie in anul 2012 .Defunctul a murit in anul ... (vezi toată discuția)
Bun comun sau bun propriu alejandra alejandra sunt casatorita si locuim intr-o garsoniera care e proprietatea fratelui meu si de curand am primit niste bani de la parintii mei astfel incat vanzand ... (vezi toată discuția)