avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu drept de uz viager ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu drept de uz viager incheiat intre tata-fiu

Buna seara,se poate ataca in instanta contractul de vanzare-cumparare incheiat intre tata si fiul din a doua casatorie in anul 2012 .Defunctul a murit in anul 2014 si are doi copii dintr-o casatorie anterioara.Incheierea acestui act nu a fost adus la cunostinta celor doi copii din prima casatorie.Ce sanse de castig au?acest act este o inselaciune de a nu mosteni copii din prima casatorie.Cum pot demonstra?
Bunul personal a-l defunctului a fost transformat in timp cu bun comun prin casatoria legala cu a doua sotie.Astept un raspuns suntem disperati deoarece dupa moartea mamei tot ce au fost bunuri comune a parintilor nostri a fost vandut sau transformat in timp ca noi copii din prima casatorie sa nu primim nimic.
Nici pentru dezbaterea succesiunii nu au fost comunicate adresele noastre,desi noi am comunicat,doar numele localitatilor unde locuim fara nici un numar.Astfel notarul nu a putut sa ne citeze .Spuneti-mi va rog ce putem face in continuare? inca nu a trecut termenul de 6 luni pentru depunerea declaratiei.
Cel mai recent răspuns: diana74 , utilizator 21:39, 20 Ianuarie 2015
In primul rand faceti declaratie de acceptare expresa a succesiunii, in termen de 1 an de la data decesului.
Eu nu inteleg cum anume se puteau ,,vinde sau transforma" bunurile comune ale parintilor dvs fara ca dvs sa va dati acordul, in calitate de mostenitori ai mamei. Sau e vorba de bunuri mobile?
Si ce va faceti sa credeti ca vanzarea-cumpararea a fost o inselaciune? Credeti ca nu a fost platit pretul? In situatia asta, dovediti ca a fost o donatie in realitate, urmand ca bunul sa fie readus la masa succesorala si impartit intre toti mostenitorii.
Contractul de vanzare-cumparare s-a facut doar intre tata si fiu in anul 2012, dupa care, in anul 2014, vanzatorul a decedat. Dreptul Familiei spune ca - fiecare om, cat traieste, poate sa dispuna de averea sa, dupa bunul plac, fara a cere consimtamantul nimanui. Dar, daca dupa decesul vanzatorului, respectiv, anul 2014, s-a dezbatut taxa de succesiune si dvs. avand calitatea de mostenitor legal, nu ati fost citat, desigur ca acel contract de vanzare-cumparare, fara dubii, ca urmare a dezbaterii taxei de succesiune in care nu ati fost declarat ca si mostenitor legal, se poate ataca in instanta. Aveti toata increderea ca nu veti ramane fara niciun drept. Doar trebuie sa actionati in justitie contractul de vanzare-cumparare si certificatul de mostenitor. SUCCES!

Devreme ce sunteti mostenitor legal al mamei, nu puteti invoca dreptul la succesiunea sotului mamei dvs. Doar dreptul care vi se cuvine dupa mama dvs. Nici eu nu pot sa-mi dau seama despre cum au putut fi ... transformate ... bunurile imobile ca fiind doar ale vanzatorului... Insa, daca puteti dovedi ca a fost o donatie deghizata si care vizeaza, in mod direct, inclusiv, bunurile imobile, sau cotitatea disponibila din acestea, care-i apartin mamei dvs, desigur ca va trebui sa va adresati instantei de judecata pentru partea de averea cuvenita doar mamei ai carei mostenitori legali sunteti.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ati dezbatut mostenirea dupa mama? Ati preluat bunurile ramase voua dupa ea?
Ati fost la inmormantarea tatalui? Ati participat?
In functie de contractul concret si situatia din jurul lui, sansele sunt mai mici sau mai mari. NU stim daca a fost donatie, insa daca a fost, se poate desfiinta in parte. Depinde de contract, intai faceti rost de acela (ori prin notificarea celorlalti mostenitori ori prin adresa la CF, dupa caz).
Precizare: nu sa dezbatut mostenirea dupa mama deoarece au divortat inainte de decesul acesteia,la momentul respectiv au fost doar bunuri mobile care ulterior au fost valorificate de tata.Pe vremea respectiva locuinta apartinea statului roman.Acea locuinta a fost predata deoarece dupa divortul parintilor, tatal a primit o garsoniera.Tatal ne-a(eu si fratele copii minori din prima casatorie), mutat in garsoniera .
Dupa1an tata prin cere a renuntat la garsoniera si a primit o locuinta de 3 camere pe care la un moment dat a cumparat-o de la stat pe numele lui(bun propriu),deci aceasta locuinta a fost valorificata si din valoarea acestei locuinte a fost cumparata casa cu terenul- carte funciara unde apare si numele sotiei din a doua casatorie(bun comun), imobil care in final a ajuns prin contract de vanzare cumparare pe numele fratelui meu din a doua casatorie.Astfel copii din prima casatorie nu mai primesc nimic.
Deci transformarea bun propriu->bun comun->contr.vanz-cump noul proprietar fiul.Astfel ceilalti mostenitori ce sa-si mai rezerve la masa succesorala? nimic doar ca exista si ei doar in acte.
Da am participat la inmormantare chiar l-am si ingrijit in ultimele luni de viata deoarece mama vitrega mi-a cerut ajutorul pentru ca aveam o relatie normala nu eram certati nu mi s-a amintit de acest contract nici de tata nici de fratele respectiv. desi ei convietuiau impreuna intr-o curte dar in imobile separate cu fratele pe a carui nume este contractul v-cump.
Ca urmare din valoarea acelei locuinte de 3 camere unde proprietar a fost numai tatal nu ar fi trebuit sa avem o cota parte,pentru ca am inteles ca din actualul imobil nu primim nimic deoarece asa au decis tatal cu sotia sa din a doua casatorie in favoarea copilului lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O mama divortata de 25 de ani vrea sa imparta celor doi fii ... anonim_71 anonim_71 Caz.O mama divortata de 25 de ani,in varsta de 70 ani,tatal decedat in 2011, vrea sa imparta celor doi fii mostenitori,majori,o curte de 1200 mp la tara, pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie viagera ,cota de 1/2 din imobil, de bun comun cu sotia decedata,fara dezbatere succesorala? mariapopescu mariapopescu In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal ... (vezi toată discuția)