Buna ziua,
Am primit recent, o impunere, pe anul 2013, pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate. CA baza de calcul, este mentionat pct I.4(venituri in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art.52alin(1)litb)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art.13lit.e). Respectiv este trecuta suma de 595lei pe luna, total 7140, solicitand o contributie de 33 lei /luna cu un total de 396 lei.
Eu din noembrie 2011, lucrez in Luxemburg, pentru Parlamentul European, salariat, unde platesc contributia la sanate, pensie, taxe si impozite.
Puteti va rog, sa-mi explicati, ce ar putea sa reprezinte acea suma de 595 lei, si cum pot sa contest aceasta contributie la sistemul de sanatate din Romania, avand in vedere ca deja platesc aici ?
Va multumesc!
2- Spatiul de inchiriere, este fosta uscatorie, compusa din 3 incaperi 3,5 x1,5= aprox 16m2, situat la parter, la una din scari, fiecare bloc are 2 scari, 31 apartamente. La toate blocurile chiria este de 150 lei(50 lei pe camera), iar acum, la unul din blocuri se solicita majorarea la 150 euro(deci de aprox 4 ori mai mult).
3- Nu exista o alta oferta, se doreste doar fortarea chiriasului actual, sa plateasca mai mult sau sa elibereze spatiul.
4- In lege scrie clar, ca este obligatoriu acordul vecinilor directi. Daca cel care este lipit de acest spatiu refuza sa-si dea acordul, sa inteleg ca poate fi actionat in judecata de asociatie?
5- In ce consta procedura de notificare? Asociatia a trimis o adresa in care informeaza, ca incepand cu luna urmatoare, solicita marirea chiriei de peste 4 ori sau eliberarea spatiului. Nu a invitat chiriasul la o negociere de majorare tarif.
Buna ziua,
1. Este necesara declararea/inregistrarea contractelor de inchiriere ale spatiilor comune la administratia financiara? Daca da, cine are obligatia s-o faca si-n ce termen?
2. Care este nivelul maxim de majorare a cuantumului chiriei, pe care poate sa-l solicite asociatia si la ce interval?
3. Intr-o asociatie, care dispune de mai multe spatii(fostele uscatorii), cuantumul chiriei poate sa difere de la o scara la alta? La ce nivel? (de ex pentru aceeasi suprafata de aproximativ 16m2, si cam in aceeasi stare de degradare, la o scara (bloc) se solicita 50 lei si la alta 150 euro). Comitetul executiv este cel care negociaza sau locatarii scarii(blocului) respectiv?
4. Daca un proprietar, direct afectat, refuza sa-si dea acordul privind schimbarea destinatiei, cum poate fi acesta contrans de catre asociatie?
5. Daca actualul chirias refuza majorarea chiriei la cuantumul solicitat, ce masuri trebuie sa ia asociatia privind rezilierea contractului si eliberarea spatiului respectiv?
6. Pentru spatiile comune ocupate abuziv de catre diversi proprietari, care refuza sa le elibereze si refuza sa le inchirieze, ce masuri legale poate sa ia asociatia de proprietari, pentru eliberarea acestora?
Multumesc