avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inregistrarea contractelor inchiriere spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inregistrarea contractelor inchiriere spatii comune

Buna ziua,
1. Este necesara declararea/inregistrarea contractelor de inchiriere ale spatiilor comune la administratia financiara? Daca da, cine are obligatia s-o faca si-n ce termen?
2. Care este nivelul maxim de majorare a cuantumului chiriei, pe care poate sa-l solicite asociatia si la ce interval?
3. Intr-o asociatie, care dispune de mai multe spatii(fostele uscatorii), cuantumul chiriei poate sa difere de la o scara la alta? La ce nivel? (de ex pentru aceeasi suprafata de aproximativ 16m2, si cam in aceeasi stare de degradare, la o scara (bloc) se solicita 50 lei si la alta 150 euro). Comitetul executiv este cel care negociaza sau locatarii scarii(blocului) respectiv?
4. Daca un proprietar, direct afectat, refuza sa-si dea acordul privind schimbarea destinatiei, cum poate fi acesta contrans de catre asociatie?
5. Daca actualul chirias refuza majorarea chiriei la cuantumul solicitat, ce masuri trebuie sa ia asociatia privind rezilierea contractului si eliberarea spatiului respectiv?
6. Pentru spatiile comune ocupate abuziv de catre diversi proprietari, care refuza sa le elibereze si refuza sa le inchirieze, ce masuri legale poate sa ia asociatia de proprietari, pentru eliberarea acestora?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:33, 17 Mai 2015

Asociatia dvs de proprietari nu are reprezentanti legali care sa cunoasca dispozitiile in vigoare care opereaza in situatiile expuse ?
Este necesar de studiat L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
1-Nu este prevazuta obligatia inregistrarii contractelor de inchiriere parti comune din imobilele de locuit in comun
2-Este hazardat a emite raspuns in conditiile in care nu comunicati date relevante
Detaliati obiectul contractului de inchiriere
3-Daca spatiile au aceiasi suprata,teoretic chiria ar trebui sa fie egala
Cum in realitate primeaza interesul -cererea si oferta,asociatia de proprietari poate - daca are mai multi interesati sa ofere spatiul aceluia care ofera mai mult
4-Prin instanta de judecata
5-Asociatia de proprietari trebuie sa desfasoare procedura prealabila de notificare locatar pentru reziliere contract
6-Asociatia de proprietari are dreptul sa notifice oficial locatarii care ocupa abuziv partea comuna,cu obligatia eliberarii spatiului,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
tionita a scris:

1. Este necesara declararea/inregistrarea contractelor de inchiriere ale spatiilor comune la administratia financiara?

Nu se inregistreaza aceste contracte la administratia financiara. Se intocmesc in doua exemplare, unul la asociatie si unul la chirias.
2. Care este nivelul maxim de majorare a cuantumului chiriei, pe care poate sa-l solicite asociatia si la ce interval?

Nimeni nu poate obl;iga asociatia sa solicite o anumita chirie si nici un chiorias nu este obligat sa accepte a inchiria un spatiu la un pret care nu-i convine. Nivelul chiriei este stabilit de parti, de pretul pietii, de cererea si oferta zonei.
3. Intr-o asociatie, care dispune de mai multe spatii(fostele uscatorii), cuantumul chiriei poate sa difere de la o scara la alta? Comitetul executiv este cel care negociaza sau locatarii scarii(blocului) respectiv?

Cuantumul chiriei poate sa difere, de la un spatiu la altul, in cadrul aceleiasi scari si cu atat mai mult de la o scara la alta.
Comitetul executiv negociaza, acest comitet reprezentand interesele proprietarilor si din acesta facand parte si proprietari ai scarii pe care se afla spatiu de inchiriat.
4. Daca un proprietar, direct afectat, refuza sa-si dea acordul privind schimbarea destinatiei, cum poate fi acesta contrans de catre asociatie?

Asociatia poate sa-l lamureasca, sa-l convinga, aratandu-i care sunt avantajele, beneficiile inchirierii acelui spatiu.
5. Daca actualul chirias refuza majorarea chiriei la cuantumul solicitat, ce masuri trebuie sa ia asociatia privind rezilierea contractului si eliberarea spatiului respectiv?

Acxtualul chirias poate refuza sau nu majorarea, in functie de clauzele contractului, de interesul sau pentru acel spatiu, de posibilitatea rezilierii contractului... Daca in actualul contract exista anumite clauze conform carora asociatia poate rezilia contractul, poate incerca aceasta varianta pentru a fi convingatoare.
6. Pentru spatiile comune ocupate abuziv de catre diversi proprietari, care refuza sa le elibereze si refuza sa le inchirieze, ce masuri legale poate sa ia asociatia de proprietari, pentru eliberarea acestora?

Luati hotararea in adunarea generala sau decizia in comitet si notificati acesti "ocupanti" ai spatiilor comune, sa elibereze, sa deschida, sa permita folosirea spatiilor de toti proprietarii de pe scara... si o sa-i convingeti sa inchirieze ori vor elibera spatiile.
@ynocentta,

2- Spatiul de inchiriere, este fosta uscatorie, compusa din 3 incaperi 3,5 x1,5= aprox 16m2, situat la parter, la una din scari, fiecare bloc are 2 scari, 31 apartamente. La toate blocurile chiria este de 150 lei(50 lei pe camera), iar acum, la unul din blocuri se solicita majorarea la 150 euro(deci de aprox 4 ori mai mult).
3- Nu exista o alta oferta, se doreste doar fortarea chiriasului actual, sa plateasca mai mult sau sa elibereze spatiul.
4- In lege scrie clar, ca este obligatoriu acordul vecinilor directi. Daca cel care este lipit de acest spatiu refuza sa-si dea acordul, sa inteleg ca poate fi actionat in judecata de asociatie?
5- In ce consta procedura de notificare? Asociatia a trimis o adresa in care informeaza, ca incepand cu luna urmatoare, solicita marirea chiriei de peste 4 ori sau eliberarea spatiului. Nu a invitat chiriasul la o negociere de majorare tarif.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
Adriantot, moderator
Legiutorul a prevazut ca in cazul in care un vecin din motive personale nu intelege sa dea acordul pentru schimbarea destiantiei partii comune de condominiu,partea interesata se poate adresa instantei de judecata pentru obligarea proprietarului sa isi dea acordul In instanta proprietarul poate sa isi sustina refuzul de acordare accept si daca instanta de judecata apreciaza intemeiat punctul de vedere ,poate dispune solutie de respingere a actiunii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie uscator bloc costi62 costi62 Asociatia de propietari(presedintele/comitetul) pot modifica unilateral suma negociata cu locatarii pentru plata chiriei unui uscator ? (am un contract de ... (vezi toată discuția)
Cum se elibereaza uscatoria? unitescu unitescu Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc in care, ca in multe altele, uscatoria a fost ocupata in mod abuziv de cativa \"dinozauri\" si transformata in depozit de ... (vezi toată discuția)
Cum pot inchiria un uscator de bloc? LUCA LIVIU EXPERTIZE JUDICIARE SI EXTRAJUDICIARE LUCA LIVIU EXPERTIZE JUDICIARE SI EXTRAJUDICIARE Locuiesc intr-un bloc unde uscatorul este ocupat de o singura persoana. 15 din 19 locatari ar dori sa-mi inchirieze acel uscator. Eu doresc inchirierea pe ... (vezi toată discuția)