tionita a scris:
1. Este necesara declararea/inregistrarea contractelor de inchiriere ale spatiilor comune la administratia financiara?
Nu se inregistreaza aceste contracte la administratia financiara. Se intocmesc in doua exemplare, unul la asociatie si unul la chirias.
2. Care este nivelul maxim de majorare a cuantumului chiriei, pe care poate sa-l solicite asociatia si la ce interval?
Nimeni nu poate obl;iga asociatia sa solicite o anumita chirie si nici un chiorias nu este obligat sa accepte a inchiria un spatiu la un pret care nu-i convine. Nivelul chiriei este stabilit de parti, de pretul pietii, de cererea si oferta zonei.
3. Intr-o asociatie, care dispune de mai multe spatii(fostele uscatorii), cuantumul chiriei poate sa difere de la o scara la alta? Comitetul executiv este cel care negociaza sau locatarii scarii(blocului) respectiv?
Cuantumul chiriei poate sa difere, de la un spatiu la altul, in cadrul aceleiasi scari si cu atat mai mult de la o scara la alta.
Comitetul executiv negociaza, acest comitet reprezentand interesele proprietarilor si din acesta facand parte si proprietari ai scarii pe care se afla spatiu de inchiriat.
4. Daca un proprietar, direct afectat, refuza sa-si dea acordul privind schimbarea destinatiei, cum poate fi acesta contrans de catre asociatie?
Asociatia poate sa-l lamureasca, sa-l convinga, aratandu-i care sunt avantajele, beneficiile inchirierii acelui spatiu.
5. Daca actualul chirias refuza majorarea chiriei la cuantumul solicitat, ce masuri trebuie sa ia asociatia privind rezilierea contractului si eliberarea spatiului respectiv?
Acxtualul chirias poate refuza sau nu majorarea, in functie de clauzele contractului, de interesul sau pentru acel spatiu, de posibilitatea rezilierii contractului... Daca in actualul contract exista anumite clauze conform carora asociatia poate rezilia contractul, poate incerca aceasta varianta pentru a fi convingatoare.
6. Pentru spatiile comune ocupate abuziv de catre diversi proprietari, care refuza sa le elibereze si refuza sa le inchirieze, ce masuri legale poate sa ia asociatia de proprietari, pentru eliberarea acestora?
Luati hotararea in adunarea generala sau decizia in comitet si notificati acesti "ocupanti" ai spatiilor comune, sa elibereze, sa deschida, sa permita folosirea spatiilor de toti proprietarii de pe scara... si o sa-i convingeti sa inchirieze ori vor elibera spatiile.