Locuiesc intr-un bloc in care, ca in multe altele, uscatoria a fost ocupata in mod abuziv de cativa "dinozauri" si transformata in depozit de "troace" - lucruri nefolositoare. Nu exista niciun acord sau altceva care sa le dea dreptul si nici nu raspund la solicitarea administratorului si presedintelui de a elibera acest spatiu.
Ii rog pe cei care au trecut prin aceasta situatie si s-a rezolvat sa imi impartaseasca din experienta lor, poate asa gasesc o modalitate de rezolvare.
Nu vreau citate din legi, ca astea le cam stiu, vreau situatii si modalitati concrete daca se poate.
Mentionez inca odata ca presedintele si administratorul i-a somat verbal in mai multe randuri insa nici nu vor sa auda de eliberarea spatiului respectiv, iar eu as prefera sa nu ajung la instanta ca asta este de durata si macina timpul si nervii.
Avand in vedere ca spatiul in cauza constituie parte comuna,reprezentantul legal al asociatiei de proprietari detine autoritatea si limita de competenta sa dispuna masuri concrete,in interesul general al proprietarilor,astfel incat sa dispuna eliberraea spatiului in discutie
In situatia in care amiabil nu se poate solutiona,presedintele de asociatie,poate dispune in comitetul executiv decizie prin care sa se notifice proprietarii cu termen in care acestia sa elibereze spatiul comun
Daca in termenul notificat proprietarii nu elibereaza spatiul comun,presedintele de asociatie,
impreuna cu membri comitetului executiv au dreptul sa desfasoare masuri concrete de eliberare uscatorie,in acest sens incheind proces verbal
Presedintele de asociatie,in interesul general al proprietarilor cu scopul utilizarii spatiilor comune conform destinatiei ,are dreptul sa dispuna aplicarea disp art 18 din L nr 230/2007
Intr-un caz asemanator noi am notificat pe cel care stapanea uscatorul dandu-i voie sa aleaga intre a da o cate o cheie fiecarui proprietar de pe scara ca acel uscator sa poata fi folosit de toata lumea si al folosi in continuare singur platind o chirie catre asociatie pe baza unui contract de inchiriere.
Dupa suparari, amenintari si discutii mai putin ortodoxe a optat pentru inchiriere. Are aproape doi ani de cand plateste chirie la asociatie pentru spatiul respectiv, bani de care beneficiaza toti proprietarii de pe scara.
Si la mine in bloc situatia este similara: 2 din cele 4 incaperi din subsol sunt ocupate de 2 proprietari, la mica intelegere, fara niciun acod/contract scris si fara a plati chirie.
Pentru a strange bani in vederea amenajarii scarii blocului intentionez sa inchiriez catre proprietari aceste spatii comune.
Cum ar trebui sa procedez? Este suficienta decizia comitetului executiv sau imi trebuie semnatura unui numar de proprietari?
Cam cat ar trebui sa cerem pentru un asemenea spatiu?
Intr-o adunare generala anuala, obisnuita am discutat, printre altele si despre spatiile comune. Acolo s-a facut propunerea si s-a hotarat inventarierea tuturor spatiilor comune si s-a trasat sarcina comitetului executiv sa le inchirieze cu prioritate catre proprietari.
Pana la adunarea generala urmatoare din cele peste 30 de spatii comune, mai ramasesera nerezolvate 4. Acum mai avem doua mici spatii pentru care inca nu am gasit chiriasi.
Am descopetit spatiile, am afisat, am discutat, ne-am mai certat si treptat au fost inchiriate aproape toate, asa cum am explicat.
In urma incheierii contractului de chirie, pe lista de plata apare pe o coloana separat suma de plata lunara in dreptul acelor proprietari care folosesc spatiile comune. Sumele sunt de la 5 lei pana la 100 lei/luna, in functie de marimea spatiului, de oferta, de cerere, de pozitia spatiului...
Este greu pana la incheirea contractului. Apoi se intra in obisnuinta. Am avut cazuri cand, dupa cateva luni, un an chiriasul a renuntat si-am anuntat, cautat alt doritor, chirias...