avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Activitate iDorin

Activitate iDorin

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Pt ca procedura.penala sau cea civila au reguli stricte ,nu.le putem modifica cum dorim noi sau cum ni se pare nou ca ar trebui ss fie..O.plangere penala e cercetata de un polițist,un procuror dispune o soluție care poate sa fie de trimitere în judecata ,clasare,scoatere de sub urmărire.etc.In ipoteza în care se trimite în judecata un judecător condamna sau achita etc.Cu alte cuvinte dacă în civil vreți sa va judecați cu x-ulescu,maine îl.puteti da în judecata pe cand in penal trebuie urmața procedura descrisa ..
Acum sunteți mai clar, cum și moderatorul în a oferi informațiile necesare. O să inițiez o Plângere penală la Parchet.
Mulțumesc.
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:
Nu poate iniția un proces ci eventual poate formula o plângere penala care va fi soluționată în câțiva ani..

Plângerea penală se face către Procuratură, nu?
Si de ce nu se poate iniția un proces, acțiunile aduse în discuție sunt probe evidente în fals în declarații. Dai Declarație pe proprie răspundere că sursa veniturilor tale este de natură salarială, precizezi suma, ulterior totul te contrazice: nu apare decât una din surse (angajator) în desfășurătorul tranzacțiilor bancare și asta ca ordanator de plată și nu plată recurentă, cheltuielile sunt mai mari decât încasările, ceri ajutor public judiciar și tu, în ultimile trei luni ești în vacanțe în străinătate și în țară, dai doar pe reparația mașinii mai mult decțt câștigi etc.!?
Păi atunci voi solicita și eu, vecinul, bunicul și hai în horă în infracțiuni!
Declarație în fals.
Fiind parte a unui proces costisitor, reclamantul a depus Cerere pt Ajutor Public Judiciar. Instanța a cerut dovada veniturilor din ultimile trei luni, printre altele, la care reclamantul a depus la dosar veniturile obținute prin salariu de la cele două colaborări avute, acestea fiind raportate la salariul minim pe economie. În realitate reclamantul câștigă mult mai mult, diferența fiind la negru. Tot la dosar a depus o Declarație pe Proprie Răspundere în sensul menționat mai devreme, un desfășurător al tranzacțiilor bancare din contul curent avut, din care nu reiese că ar încasa venituri recurente în urma unui venit salarial, dar apar tranzacții lunare cu o anumită sumă, reprezentând salariul real din partea administratorului/directorului uneia din firmei, ca ordonator de plată și o sumă a cheltuielilor lunare cu gopodăria și obligațiile avute (rate la bănci, întreținere etc.). Tot din aceste tranzacții reiese că încasările sunt mai mici semnificativ decât cheltuielile. Pe parcursul anului 2022 a obținut o creditare de la un CAR cu doar două luni mai devereme de cele trei aduse în discuție la solicitarea instanței, bani cu care și-a cumpărat o mașină în valoare de peste 7500 euro. Tot la dosar, în una din luniile aduse în discuție de instanță, declară că a cheltuit doar cu reparația mașinii o sumă semnificativă, la care dacă se adaugă cele curente, rata la bancă, rata la CAR, etc. se depășește cu peste 300 RON veniturile declarate, cu mențiunea că bani pt întreținerea celor doi copii și a reclamantului nu mai sunt. Tot pe parcursul acestor trei luni a fost plecat în vacanțe, în acest sens extistând la desfășurător mai multe tranzacții din destinație.
Ințial cererea a fost respinsă pt prematurite, acum a depus o alta.
Pârâtul în această situație, parte a procesului, pe baza acestor probe, poate iniția un proces separat pt declarații în fals din partea reclamantului, prin care acesta a încercat să obțină consecinte juridice, pentru sine!? Și dacă da, care sunt șansele ca acțiunea să fie admisă și câștigată?
Mulțumesc pentru răspuns.
Fiind un proces costisitor, e bine și asta., să nu primească cheltuieli de judecată în cazul în care îl pierd.
Pot cere anularea sau amânarea judecării unui proces prin faptul că reclamantul nu a depus la dosar dovada plății onorariului avocatului care îl reprezintă?
Vorbim de un proces de partaj, dar fondul este cel menționat în titlu, reclamantul nu are atașat la dosar dovada plății onorariului perceput de avocat.
c123456 a scris:

Am impresia ca dvs cautati niste interpretari... Sunteti obligat la plata pensiei de intretinere asa cum este formulat in dispozitivul hotararii, la final, instanta decide/dispune. Am vazut ca ati mentionat intr-o postare anterioara ca s-a stabilit si suma. Zice in solutie ca puteti face plata si in natura?

Din cele mentionate de dvs, instanta nu va opreste sa platiti/cheltuiti mai mult decat suma stabilita, partile se pot pune de acord sa contribuie cu mai mult la cresterea copiilor.

În România există percepția că tatăl trebuie și pe dincolo. Doar el, mama să beneficieze.
Probabil că va mai trece o perioadă să înțelegem că am depășit perioada comunistă, când de obicei mamele rămâneau acasă și își creșetau copiii iar legislația se plia cu contextul. Azi, în multe situații, mamele câștigă în aceeași măsură venituri cu tații, dar instanțele pur și simplu au tendința de a condamna bărbatul în caz de divorț, de a-l submina financiar chiar și când acesta nu se face vinovat de destrămarea căsniciei.
La mine se stipulează clar ”Părțile consimt să participe în mod egal și solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului, precum și în educația, învățătura și pregătirea profesională a celor doi minori.” Din propria experiență vă spun că nu s-a întâmplat asta, ea doar benefiiciind de pensia de întreținere pentru a acoperi cheltuielile alimentare cu cei doi copii, în timp ce cu banii ei se plimbă, se îmbracă și mereu este în vacanțe. Eu, bun de plată, de aici și saturația mea.
Deasemeni ”Având în vedere că domicilul copiilor va rămâne la reclamantă, pârâtul va participa în mod solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului minorilor, prin plata unei pensii alimentare lunare de până la 16,5% din venitul net realizat lunar pentru fiecare copil până la vârsta majoratului.”
Acest ”de până la” a fost deja atacat în instanță de fosta soție, dar a fost respinsă acțiunea, avocatul comunicându-mi după proces că este și ”portița legală” prin care eu pot face plata în natură sau jumătate în natură și jumătate în bani, prin faptul că nu se specifică ca plata să se facă în bani.
Contextul este că după divorț, copiii și soția au revenit la domiciliul familiei și lucrurile se schimbă ”în favoarea mea”.
Acum, copiii, pe fondul comportamentului mamei lor nu mai vor la ea și vor la mine. În contextul dat, intenționez să inițiez schimbarea domiciliului copilului cel mare la mine, acesta având 13 ani, iar pentru cel mic când acesta va împlini vârsta de 10 anișori să-i fie luată în considerație dorința în instanță, acum având vârsta de 8 anișori și jumătate. Până nu-i voi lua pe ambii cu domiciliul la mine nu voi părăsi locuința familiei pentru a nu separa copiii, dar pe viitor fie pleacă ea fie înțelege ce presupune a fi mamă și poate rămâne în continuare alături de copiii ei.
Am întrebat pe un alt topic dacă pot cere sistarea pensiei alimentare odată cu cererea de schimbare a domiciliului copilului și nu mi s-a răspuns. Mă gândesc la conexiunea din cadrul procesului de divorț, când pensia de întreținere se poate solicita și obține din momentul depuneri cererii. Așa ar trebui să fie și acum, cu mențiunea că în tot acest timp mă voi ocupa exclusiv de întreținerea copilului mai mare, acesta manifestându-și dorința expresă de a veni la mine definitiv. În instanță voi face dovada întreținerii lui, dar voi participa în mod solidar și la întreținerea celui mic, tot ce-mi doresc este ca mama să mai primească nici un ban de la mine pe seama comportamentului ei, mai tot timpul fiind plecată în vacanțe, fără copii și a cheltuielilor pe care le face mai mult pentru ea, rareori cumpărând ceva și pentru copii.
Ca mine sunt mulți alți bărbați, nu de puține ori aceștia ajungând la saturație din cauza mentalității instanțelor din România. La mine ”norocul” este că au realizat copiii ce poate mama lor, în caz contrar eram doar bun de plată, ea doar beneficiind de pe urma copiiilor, cum fac sute de mii de femei în țara asta de rahat.
gi-jane2 a scris:

Daca aveti stabilita suma, trebuie sa respectati hotararea intocmai.
Solutia e sa va adresati instantei si sa cereti sa platiti in natura dat fii d faptul ca locuiti impreuna.

Da, e cea mai bună soluție pentru a evita complicațiile ulterioare.
Sunt intr-o dilemă juridică și vă adresez următoarea întrebare: Dacă locuiesc în aceeași casă cu fosta soție și ne creștem copiii împreună, pot să nu-i plătesc acesteia pensie pentru copii și să particip de bună voie la creșterea si educarea lor. În urma divorțului se menționează clar: ”Părțile consimt să participe în mod egal și solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului, precum și în educația, învățătura și pregătirea profesională a celor doi minori.” și ”Având în vedere că domicilul copiilor va rămâne la reclamantă, pârâtul va participa în mod solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului minorilor, prin plata unei pensii alimentare lunare începând cu luna Februarie 2021.”.
Menționez că la momentul hotărârii de divorț nu locuiam împreună cu fosta soție, ea plecând la părinții ei, ulterior a revenit la domiciliul familiei.
Vă rog, un sfat.
Menționez doar că vreau să-mi ajut copiii în mod direct, să-i întrețin prin puterea exemplului, nu vreau doar ca ea să mai gestioneze acești bani în interes personal, de multe ori folosindu-se de ei pentru orice altceva decât pentru destinația lor.
Azi aflu că nu eram obligat să-i plătesc fostei soții pensie de întreținere pentru copii în condițiile în care locuim în aceeași casă și îi creștem împreună, chiar dacă domiciliul copiiilor este la ea. În urma hotărârii de divorț se menționează că ambii participăm și ne obligăm să ne creștem copiii în cote financiare egale, benevol, dar se menționează că domiciliul copiiilor este la ea și trebuie să-i plătesc în natură sau în bani, un cuantum din venitul meu net. Prin asta, mai mulți avocați îmi spun că doar dacă ea părăsește locuința unde locuim împreună, se mută într-o altă locație și își stabilește o nouă rezidență sau dacă eu plec din locuința comună, doar atunci ar trebui să-i plătesc pensie alimentară pentru copii.
Așa este?
Ok, banii din pensie vor merge într-un cont pe care-l voi deschide pe numele lor. Separat, în cote egale. Vor să beneficeieze de ei, este alegerea lor. Eu am suficienți bani să-mi cresc copiii fără contribuția ei.