c123456 a scris:
Am impresia ca dvs cautati niste interpretari... Sunteti obligat la plata pensiei de intretinere asa cum este formulat in dispozitivul hotararii, la final, instanta decide/dispune. Am vazut ca ati mentionat intr-o postare anterioara ca s-a stabilit si suma. Zice in solutie ca puteti face plata si in natura?
Din cele mentionate de dvs, instanta nu va opreste sa platiti/cheltuiti mai mult decat suma stabilita, partile se pot pune de acord sa contribuie cu mai mult la cresterea copiilor.
În România există percepția că tatăl trebuie și pe dincolo. Doar el, mama să beneficieze.
Probabil că va mai trece o perioadă să înțelegem că am depășit perioada comunistă, când de obicei mamele rămâneau acasă și își creșetau copiii iar legislația se plia cu contextul. Azi, în multe situații, mamele câștigă în aceeași măsură venituri cu tații, dar instanțele pur și simplu au tendința de a condamna bărbatul în caz de divorț, de a-l submina financiar chiar și când acesta nu se face vinovat de destrămarea căsniciei.
La mine se stipulează clar ”Părțile consimt să participe în mod egal și solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului, precum și în educația, învățătura și pregătirea profesională a celor doi minori.” Din propria experiență vă spun că nu s-a întâmplat asta, ea doar benefiiciind de pensia de întreținere pentru a acoperi cheltuielile alimentare cu cei doi copii, în timp ce cu banii ei se plimbă, se îmbracă și mereu este în vacanțe. Eu, bun de plată, de aici și saturația mea.
Deasemeni ”Având în vedere că domicilul copiilor va rămâne la reclamantă, pârâtul va participa în mod solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului minorilor, prin plata unei pensii alimentare lunare de până la 16,5% din venitul net realizat lunar pentru fiecare copil până la vârsta majoratului.”
Acest ”de până la” a fost deja atacat în instanță de fosta soție, dar a fost respinsă acțiunea, avocatul comunicându-mi după proces că este și ”portița legală” prin care eu pot face plata în natură sau jumătate în natură și jumătate în bani, prin faptul că nu se specifică ca plata să se facă în bani.
Contextul este că după divorț, copiii și soția au revenit la domiciliul familiei și lucrurile se schimbă ”în favoarea mea”.
Acum, copiii, pe fondul comportamentului mamei lor nu mai vor la ea și vor la mine. În contextul dat, intenționez să inițiez schimbarea domiciliului copilului cel mare la mine, acesta având 13 ani, iar pentru cel mic când acesta va împlini vârsta de 10 anișori să-i fie luată în considerație dorința în instanță, acum având vârsta de 8 anișori și jumătate. Până nu-i voi lua pe ambii cu domiciliul la mine nu voi părăsi locuința familiei pentru a nu separa copiii, dar pe viitor fie pleacă ea fie înțelege ce presupune a fi mamă și poate rămâne în continuare alături de copiii ei.
Am întrebat pe un alt topic dacă pot cere sistarea pensiei alimentare odată cu cererea de schimbare a domiciliului copilului și nu mi s-a răspuns. Mă gândesc la conexiunea din cadrul procesului de divorț, când pensia de întreținere se poate solicita și obține din momentul depuneri cererii. Așa ar trebui să fie și acum, cu mențiunea că în tot acest timp mă voi ocupa exclusiv de întreținerea copilului mai mare, acesta manifestându-și dorința expresă de a veni la mine definitiv. În instanță voi face dovada întreținerii lui, dar voi participa în mod solidar și la întreținerea celui mic, tot ce-mi doresc este ca mama să mai primească nici un ban de la mine pe seama comportamentului ei, mai tot timpul fiind plecată în vacanțe, fără copii și a cheltuielilor pe care le face mai mult pentru ea, rareori cumpărând ceva și pentru copii.
Ca mine sunt mulți alți bărbați, nu de puține ori aceștia ajungând la saturație din cauza mentalității instanțelor din România. La mine ”norocul” este că au realizat copiii ce poate mama lor, în caz contrar eram doar bun de plată, ea doar beneficiind de pe urma copiiilor, cum fac sute de mii de femei în țara asta de rahat.