avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Activitate florali

Activitate florali

Multumesc CHKa!
Da asa e, multumesc ca ma ajutati sa vad lucrurile cu compasiune!

Dar tot nu cred ca are dreptul sa ceara atatia bani cand nu a investit nimic acolo de 30 de ani.
Daca cineva nu-si plateste impozitele atatia ani statul ii vinde ce are sa-si recupereze banii, nu?

Nu mi se pare corect ca fratele sa trebuiasca sa vanda casa numai ca sa o poata platii pe ea, sau sa-si faca datorii la banca. Nu e posibil sa i se dea voie sa vina sa foloseasca casa ca sa nu trebuiasca sa fie vanduta altfel? Sau legea poate sa-l oblige sa-i dea bani daca ea nu accepta asta?

"legea instituie o rezerva pentru copii ( jumatate din ce i s-ar fi cuvenit in absenta testamentului )"
Asta inseamna ca daca matusa are deja 1/4 in CF, restul de 3/4 se impart in parti egale?: 1.5/4 pentru ea si 1.5/4 pentru fratele meu (eu nu vreau nimic) ? Adica matusa ar avea 2.5/4 si fratele max 1.5/4? Sau 3/4 vor fi sigur ale fratelui meu?

Multumesc!



CHKa a scris:

Nu va acuzati asa dur matusa ... Sa stiti ca , daca dorea , putea sa atace testamentul mamei sale , si - legal - ar mai fi primit 1/4 din tot ce detinea mama sa . Nu poti sa faci testament pe intreaga ta avere , legea instituie o rezerva pentru copii ( jumatate din ce i s-ar fi cuvenit in absenta testamentului ) . Dar n-a atacat , a respectat dorinta mamei sale ...

Parintii lucreaza o viata si pe urma mai trebuie sa platim si sa ne stresam pentru asta?

Ce nu-mi place e ca matusa sa aibe nesimtirea sa ceara atatia bani cand nu a investit absolut nimic acolo, nu a reparat absolut nimic de 30 de ani, nu a platit nici un impozit dar acuma asa dintr-o data i se cuvine partea ei? Tata a investit zeci de mii de euro acolo si acum ea are pretentii? Nu-mi vine sa cred ca legea permite asa ceva. Trebuia atunci tata sa lase tot sa se distruga ca sa valoreze nimic, si poate atunci ea inca putea cere 10.000 de euro :-))))))

Probabil a primit 1/4 dupa ce a murit tatal ei.
Bunicii au trait pe vremuri cand probabil nici nu stiau ce trebuie sa faca ca sa-si protejeze munca de o viata. Ei au construit casele si tot ce e acolo.

Multumesc CHKa!
Multumesc CHKa!

Eu nu vreau sa fiu implicata in partajul lor. Daca renunt la successiune tot trebuie sa platesc pentru cheltuielile lor?

Multumesc.
Multumesc CHKa!

Nu poate fi contestata decizia sentintei judecatoresti din 2011 care ii dadea matusii 1/4? Avand in vedere ca testamentul nu-i lasa nimic?

Si daca se ajunge la partaj in instanta trebuie sa platesc si eu pentru cheltuieli chiar daca nu vreau nimic din ce se imparte? Si asta chiar daca renunt la notar/ambasada la succesiunea legala?

Multumesc!
Multumesc foarte mult pentru raspuns!

Mi-a trimis fratele CF-ul si sentiinta judecatoreasca din 2011 prin care matusa a primit 1/4 chiar daca mama ei era inca in viata. Au vrut sa o dea in judecata pe matusa pentru ca altfel ar fi primit 1/2 acum.

Matusa l-a amenintat doar verbal pe frate ca vine cu avocat si-l da afara daca nu-i da 10.000 de euro.
Cu toate ca restul de 3/4 nu sunt ale ei. De aceea nu-mi vine sa cred cum poate sa ameninte cu orice. Ar putea sa-l scoata afara daca fratele nu vrea sa paraseasca casa parinteasca?

Cum poate sa ia fratele si partea mea fara ca eu sa-i fac declaratia ca renunt la succesiunea legala?
Eu m-as bucura daca ar putea pentru ca stau departe de ambasada.

Multumesc mult!
Alina


Multumesc mult Nicoleta!

Asta mi-a spus fratele.
Nici pentru mine nu are sens cum poate matusa cu 1/4 sa-l scoata pe frate afara cand el si eu avem restul de 3/4 dupa tata, deci eu si fratele avem fiecare 1.5/4 din mostenire, deci mai mult decat a primit matusa.

Puteti va rog frumos sa-mi spuneti:
1. E posibil ca cineva cu 1/4 din mostenire sa poata sa scoata afara pe restul mostenitorilor doar pentru ca ea apare in CF si restul nu apar?
2. E posibil ca cineva chiar daca nu apare in testament, sa poata sa primeasca o parte din mostenire? (matusa a cerut o parte din mostenire la tribunal pentru ca apare in CF si i s-a dat 1/4).
Singura metoda sa fi obtinut 1/4 e daca a dat pe cineva in judecata? Nu e posibil sa mearga la tribunal si sa ceara o parte din mostenire doar pentru ca apare in CF?
3. Cum e posibil ca fratele sa o scoata pe matusa de la mostenire? testamentul nu-i da dreptul la nimic, dar cumva tribunalul i-a dat 1/4. E posibil asa ceva doar pentru ca apare in CF? Nu are testamentul mai mare prioritate?
4. Daca fac o declaratie ca renunt la succesiunea legala, ce mi-ar fi revenit mie ii va merge doar fratelui sau poate si matusa sa ceara o parte?
5. E obligat fratele sa-i dea bani matusii pentru partea ei? El vrea doar sa traiasca acolo, sa cultive pamantul etc. Nu vrea sa vanda. Doar daca vinde trebuie sa imparta cu ceilalti mostenitori, nu?
6. Stiti un avocat foarte bun in Oradea?

Vreau sa stiu daca ce am zis mai sus are sens sau e doar felul fratelui sa ma grabeasca sa-i las parta mea.

Multumesc!
Alina
Daca ii fac fratelui o declaratie de renuntare la mostenirea legala. il va ajuta sa poata sa o scoate pe matusa din CF sau macar sa nu-l poata ameninta ca-l da afara?

Ce poate fratele sa faca ca sa o scoata pe matusa din CF si de la orice drept de mostenire?

Multumesc mult!
Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea sa-l dea afara din casa de la tara pe fratele meu sau sa ii dea 10.000 de euro.

Tata are testament de la mama lui prin care ii lasa tot, plus tata a avut si contract de intretinere pentru mama lui (tata lui a murit inainte).
Sora lui tata a luat-o la inceput pe mama ei la ea in Oradea sa aibe grija de ea, dar la bunica nu i-a placut deloc acolo si atunci a luat-o tata in sat si pe urma i-a facut testament si etc. dar au uitat de CF.

Sora tatalui nu a mai mers in sat de 30 de ani, nu s-au inteles bine.
Ea a mers la tribunal, si pentru ca apare in CF judecatorul i-a drept de mostenire la 1/4 din mostenire. Nu are testamentul mai mare prioritate?

E posibil ca doar bazat pe faptul ca apare in CF sa poata sa vrea sa-l dea afara pe frate? fratele si eu probabil nu aparem, probabil nici tata. Eu nu traiesc in Romania de multi ani.

Stiti un avocat foarte bun in Oradea?

Multumesc mult!
Buna ziua,

I mai 2017 am semnat un ante-contract de vanzare-cumparare pentru cumpararea unui apartament in constructie in Bucuresti. Tot atunci am platit si 30% avans si in august 2018 am platit restul sumei de bani.

Apartamentul trebuia predat pana in 31.12.2017 dar perioada a fost prelungita pana in 31.03.2018 fara sa mi se trimita nimic in scris/e-mail (in ante contract am cerut sa mi se trimita pe e-mail orice notificare avand in vedere ca nu locuiesc in Romania acum).
Cand am sunat vanzatorul in ianuarie 2018 mi s-a spus ca cel mai probabil vor avea inca vreo 2 luni intarziere dupa martie 2018 din cauza unei intarzieri de autorizare de la primarie. In ante-contract scrie de posibilitatea prelungirii automate a termenului de predare cu 90 de zile in caz ca nu pot sa termine blocul din motive care nu tine de vanzator.

Asa ca m-am consultat cu un avocat sa vad daca pot sa-mi recuperez banii si el a considerat ca am dreptul sa-mi cer banii inapoi pentru ca nu am fost informata in scris/e-mail de prelugirea din decembrie 2017 pana in martie 2018 si nici nu mi s-au prezentat dovezi pentru intarziere.

Vanzatorul a primit notificarea de reziliere (in care ceream inapoi si dobanda si banii platiti notarului pentru ante-contract) in 29 ianuarie 2018, dar nu a raspuns cererii. Avocatul meu le-a dat 3 zile pentru a-mi returna banii.

Avand in vedere ca vanzatorul nu a raspuns cererii din notificare eu ma astept ca rezilierea sa nu mai fie valabila, asa este?
Adica ori imi dau banii inapoi or imi dau apartamentul. Nu exista posibilitate ca vanzatorul sa nu-mi mai dea inapoi banii sau apartamentul?
Sau sunt obligata acum ori sa dau in judecata vanzatorul ori sa-i trimit o a doua notificare cum ca inca mai vreau apartamentul ca nu-l pierd?
Sau pot sa nu mai fac nimic si sa astept pana imi predau apartamentul?

Multumesc mult,
Alina