avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea sa-l dea afara ...

Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea sa-l dea afara din casa de la tara pe fratele meu sau sa ii dea 10.000 de euro.

Tata are testament de la mama lui prin care ii lasa tot, plus tata a avut si contract de intretinere pentru mama lui (tata lui a murit inainte).
Sora lui tata a luat-o la inceput pe mama ei la ea in Oradea sa aibe grija de ea, dar la bunica nu i-a placut deloc acolo si atunci a luat-o tata in sat si pe urma i-a facut testament si etc. dar au uitat de CF.

Sora tatalui nu a mai mers in sat de 30 de ani, nu s-au inteles bine.
Ea a mers la tribunal, si pentru ca apare in CF judecatorul i-a drept de mostenire la 1/4 din mostenire. Nu are testamentul mai mare prioritate?

E posibil ca doar bazat pe faptul ca apare in CF sa poata sa vrea sa-l dea afara pe frate? fratele si eu probabil nu aparem, probabil nici tata. Eu nu traiesc in Romania de multi ani.

Stiti un avocat foarte bun in Oradea?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: florali , utilizator 19:24, 13 Iulie 2021
Daca ii fac fratelui o declaratie de renuntare la mostenirea legala. il va ajuta sa poata sa o scoate pe matusa din CF sau macar sa nu-l poata ameninta ca-l da afara?

Ce poate fratele sa faca ca sa o scoata pe matusa din CF si de la orice drept de mostenire?

Multumesc mult!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si restul până la întreg (3/4)? Nu i-a rămas tatălui dvs.?
Cu cine s-a judecat mătușa? Cu tatăl dvs. presupun. Că doar nu cu ea însăși.
Și atunci, din aceeași hotărâre prin care judecătorul i-a dat 1/4, rezultă și cine are restul de 3/4.

Dezbateți - dvs. și fratele - moștenirea după tată și faceți un partaj cu mătușa.

Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2021
romascanu, moderator
Multumesc mult Nicoleta!

Asta mi-a spus fratele.
Nici pentru mine nu are sens cum poate matusa cu 1/4 sa-l scoata pe frate afara cand el si eu avem restul de 3/4 dupa tata, deci eu si fratele avem fiecare 1.5/4 din mostenire, deci mai mult decat a primit matusa.

Puteti va rog frumos sa-mi spuneti:
1. E posibil ca cineva cu 1/4 din mostenire sa poata sa scoata afara pe restul mostenitorilor doar pentru ca ea apare in CF si restul nu apar?
2. E posibil ca cineva chiar daca nu apare in testament, sa poata sa primeasca o parte din mostenire? (matusa a cerut o parte din mostenire la tribunal pentru ca apare in CF si i s-a dat 1/4).
Singura metoda sa fi obtinut 1/4 e daca a dat pe cineva in judecata? Nu e posibil sa mearga la tribunal si sa ceara o parte din mostenire doar pentru ca apare in CF?
3. Cum e posibil ca fratele sa o scoata pe matusa de la mostenire? testamentul nu-i da dreptul la nimic, dar cumva tribunalul i-a dat 1/4. E posibil asa ceva doar pentru ca apare in CF? Nu are testamentul mai mare prioritate?
4. Daca fac o declaratie ca renunt la succesiunea legala, ce mi-ar fi revenit mie ii va merge doar fratelui sau poate si matusa sa ceara o parte?
5. E obligat fratele sa-i dea bani matusii pentru partea ei? El vrea doar sa traiasca acolo, sa cultive pamantul etc. Nu vrea sa vanda. Doar daca vinde trebuie sa imparta cu ceilalti mostenitori, nu?
6. Stiti un avocat foarte bun in Oradea?

Vreau sa stiu daca ce am zis mai sus are sens sau e doar felul fratelui sa ma grabeasca sa-i las parta mea.

Multumesc!
Alina
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2021
florali, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred că are sens să discutăm despre ce se zice că s-ar fi scris într-o hotărâre judecătorească.
Aceasta trebuie CITITĂ.
La fel și cu privire la CF. Văzură-ți vreun extras? Eu sigur nu.
Alegeți un avocat, prezentați-i înscrisuri. Dicutați în concret. Generic, vorbim vorbe...

De vreme „i s-a dat 1/4” printr-o hotărâre judecătorească, răspusul la întrebarea „e posibil să...” rămâne unul singur: Iată că s-a putut!
Rezultatul 1/4 îmi sugerează o acțiune în reducțiunea liberalității (testamentului). Dar la fel de bine pot să fiu pe alăturea cu drumul (să fi fost vorba despre te miri ce altceva).
De vreme ce „i s-a dat” printr-o hotărâre judecătorească, nu prea are sens să vorbim despre „cum să o scoată”. Ar fi avut sesn în timpul procesului sau câtă vreme hotarârea era în termenul de declarare a unei căi de atac. Altminteri, vorbim ca să ne aflăm în treabă.

Evident că, în urma unui partaj, acela care primește întregul trebui să plătească o sultă celuilalt/celorlalți copărtași pentru partea lui/lor.

Renunțarea dvs. la moștenirea tatălui, ii profită fratelui. Deși, la drept vorbind, nici nu mai poate fi vorba de o veritabilă declarație de renunțare (peste termenul de un an). Și nici nu v-aș sfătui, câtă vreme cam tot ce știți dvs. pare din capitolul: ce se zice că s=ar fi povestit...

Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
romascanu, moderator
Multumesc foarte mult pentru raspuns!

Mi-a trimis fratele CF-ul si sentiinta judecatoreasca din 2011 prin care matusa a primit 1/4 chiar daca mama ei era inca in viata. Au vrut sa o dea in judecata pe matusa pentru ca altfel ar fi primit 1/2 acum.

Matusa l-a amenintat doar verbal pe frate ca vine cu avocat si-l da afara daca nu-i da 10.000 de euro.
Cu toate ca restul de 3/4 nu sunt ale ei. De aceea nu-mi vine sa cred cum poate sa ameninte cu orice. Ar putea sa-l scoata afara daca fratele nu vrea sa paraseasca casa parinteasca?

Cum poate sa ia fratele si partea mea fara ca eu sa-i fac declaratia ca renunt la succesiunea legala?
Eu m-as bucura daca ar putea pentru ca stau departe de ambasada.

Multumesc mult!
Alina


Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
florali, utilizator

Alte discuții în legătură

Testament cu probleme ralucav54 ralucav54 Buna ziua! Bunica mea din partea tatalui a decedat recent. In urma cu 6 ani dansa a facut un testament prin care si-a manifestat dorinta de a-mi lasa casa ... (vezi toată discuția)
Buna seara. părinții mei și ai celuilalt frate drept, au un ... Cradu85 Cradu85 Buna seara. Părinții mei și ai celuilalt frate drept, au un apartament cu 4 camere. Părinții au divorțat în urmă cu 15 ani, dar nu au făcut ... (vezi toată discuția)
Cum se împarte moștenirea? MContender MContender În situația în care unu dintre părinți decedează cum se împarte moștenirea primită de ei după părinți lor? Detalii: În cazul în care există o ... (vezi toată discuția)