avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea sa-l dea afara ...

Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea sa-l dea afara din casa de la tara pe fratele meu sau sa ii dea 10.000 de euro.

Tata are testament de la mama lui prin care ii lasa tot, plus tata a avut si contract de intretinere pentru mama lui (tata lui a murit inainte).
Sora lui tata a luat-o la inceput pe mama ei la ea in Oradea sa aibe grija de ea, dar la bunica nu i-a placut deloc acolo si atunci a luat-o tata in sat si pe urma i-a facut testament si etc. dar au uitat de CF.

Sora tatalui nu a mai mers in sat de 30 de ani, nu s-au inteles bine.
Ea a mers la tribunal, si pentru ca apare in CF judecatorul i-a drept de mostenire la 1/4 din mostenire. Nu are testamentul mai mare prioritate?

E posibil ca doar bazat pe faptul ca apare in CF sa poata sa vrea sa-l dea afara pe frate? fratele si eu probabil nu aparem, probabil nici tata. Eu nu traiesc in Romania de multi ani.

Stiti un avocat foarte bun in Oradea?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: florali , utilizator 19:24, 13 Iulie 2021
Parintii lucreaza o viata si pe urma mai trebuie sa platim si sa ne stresam pentru asta?

Ce nu-mi place e ca matusa sa aibe nesimtirea sa ceara atatia bani cand nu a investit absolut nimic acolo, nu a reparat absolut nimic de 30 de ani, nu a platit nici un impozit dar acuma asa dintr-o data i se cuvine partea ei? Tata a investit zeci de mii de euro acolo si acum ea are pretentii? Nu-mi vine sa cred ca legea permite asa ceva. Trebuia atunci tata sa lase tot sa se distruga ca sa valoreze nimic, si poate atunci ea inca putea cere 10.000 de euro :-))))))

Probabil a primit 1/4 dupa ce a murit tatal ei.
Bunicii au trait pe vremuri cand probabil nici nu stiau ce trebuie sa faca ca sa-si protejeze munca de o viata. Ei au construit casele si tot ce e acolo.

Multumesc CHKa!
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
florali, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va acuzati asa dur matusa ... Sa stiti ca , daca dorea , putea sa atace testamentul mamei sale , si - legal - ar mai fi primit 1/4 din tot ce detinea mama sa . Nu poti sa faci testament pe intreaga ta avere , legea instituie o rezerva pentru copii ( jumatate din ce i s-ar fi cuvenit in absenta testamentului ) . Dar n-a atacat , a respectat dorinta mamei sale ...
Da asa e, multumesc ca ma ajutati sa vad lucrurile cu compasiune!

Dar tot nu cred ca are dreptul sa ceara atatia bani cand nu a investit nimic acolo de 30 de ani.
Daca cineva nu-si plateste impozitele atatia ani statul ii vinde ce are sa-si recupereze banii, nu?

Nu mi se pare corect ca fratele sa trebuiasca sa vanda casa numai ca sa o poata platii pe ea, sau sa-si faca datorii la banca. Nu e posibil sa i se dea voie sa vina sa foloseasca casa ca sa nu trebuiasca sa fie vanduta altfel? Sau legea poate sa-l oblige sa-i dea bani daca ea nu accepta asta?

"legea instituie o rezerva pentru copii ( jumatate din ce i s-ar fi cuvenit in absenta testamentului )"
Asta inseamna ca daca matusa are deja 1/4 in CF, restul de 3/4 se impart in parti egale?: 1.5/4 pentru ea si 1.5/4 pentru fratele meu (eu nu vreau nimic) ? Adica matusa ar avea 2.5/4 si fratele max 1.5/4? Sau 3/4 vor fi sigur ale fratelui meu?

Multumesc!



CHKa a scris:

Nu va acuzati asa dur matusa ... Sa stiti ca , daca dorea , putea sa atace testamentul mamei sale , si - legal - ar mai fi primit 1/4 din tot ce detinea mama sa . Nu poti sa faci testament pe intreaga ta avere , legea instituie o rezerva pentru copii ( jumatate din ce i s-ar fi cuvenit in absenta testamentului ) . Dar n-a atacat , a respectat dorinta mamei sale ...

Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
florali, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si-ar fi primit rezerva daca ar fi atacat testamentul mamei sale . Inteleg ca nu a facut-o , deci ramane cu sfertul ei . Tocmai asta inseamna intelegerea amiabila , sa negociati de comun acord o suma , ca sa nu va coste mult mai mult daca ajungeti sa hotarasca altii ( judecatorii ) suma . Dar - fara indoiala - matusa are dreptul sa aibe un folos de pe urma proprietatii ei . Nu puteti sa-i cereti sa renunte gratis , dupa ce s-a zbatut in justitie sa o obtina , e nerealist . Nu-i cere fratelui sa vanda casa , ci sa-i dea o suma de bani , si asta nu puteti spune ca nu-i corect . De unde ia fratele suma , e problema lui ... si altii iau imprumut din banca cand cumpara o proprietate , nu ? Daca ajungeti in justitie , atunci altii vor hotara ce-si-cum , si fratele va trebui sa se supuna . Iar cu judecatorii nu negociezi ... De aceea v-am spus , intr-un fel ( amiabil ) sau altul ( in justitie ) , matusa tot isi va primi partea... Daca cere instantei sa hotarasca o suma de bani , iar dvs. si fratele nu doriti sa o platiti , se va dispune vinderea casei si distribuirea pretului conform cotelor .
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
CHKa, utilizator
Multumesc CHKa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament cu probleme ralucav54 ralucav54 Buna ziua! Bunica mea din partea tatalui a decedat recent. In urma cu 6 ani dansa a facut un testament prin care si-a manifestat dorinta de a-mi lasa casa ... (vezi toată discuția)
Buna seara. părinții mei și ai celuilalt frate drept, au un ... Cradu85 Cradu85 Buna seara. Părinții mei și ai celuilalt frate drept, au un apartament cu 4 camere. Părinții au divorțat în urmă cu 15 ani, dar nu au făcut ... (vezi toată discuția)
Cum se împarte moștenirea? MContender MContender În situația în care unu dintre părinți decedează cum se împarte moștenirea primită de ei după părinți lor? Detalii: În cazul în care există o ... (vezi toată discuția)