avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament cu probleme

Buna ziua!

Bunica mea din partea tatalui a decedat recent. In urma cu 6 ani dansa a facut un testament prin care si-a manifestat dorinta de a-mi lasa casa in care locuia. Tatal meu (fiul bunicii) a decedat inaintea ei, respectiv acum 5 ani. Mai am o matusa in viata si atat. Matusa mea spune ca partea care i se cuvine ei vrea sa o lase mamei mele (mama nu are nici o legatura in testament, este nora bunicii). La notar cum se procedeaza? Voi fi chemata eu si matusa?
Si as dori sa stiu in cazul in care doresc sa trec mostenirea pe numele mamei mele (asa doreste mama pentru ca mai am un frate si nu vrea ca el sa ramana pe dinafara) vreodata voi mai avea dreptul la jumatate din casa sau o data ce o trec pe mama nu mai am dreptul la nimic?
Stiu ca e mai complicata intrebarea insa teama mea este ca mama si fratele meu (are 41 ani) locuiesc impreuna si sunt foarte apropiati si mereu imi spune ca trebuie sa ii las ei casa bunicii ca dupa ce ea nu va mai fi sa se imparta egal intre frati (desi mama intre timp ii poate lasa doar fratelui meu) si nu stiu cum este mai bine sa procedez. Eu doar le-am pus in vedere ca el sa se mute in apartamentul pe care il detine (proprietate personala a lui) si sa o lasam pe mama in casa bunicii, insa acum nu mai vorbesc cu mine din acest motiv.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2020
ralucav54, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 17:31, 18 Noiembrie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
ralucav54 a scris:


Voi fi chemata eu si matusa?


După lege sunteți chemați: dvs. mătușa și ... celălalt copil al tatălui dvs. (Nu se înțelege dacă fratele despre care vorbiți vă este frate doar după mamă sau frate bun, adică atât după mamă, cât și după tată. Dacă este și el nepot al bunicii, nepot de fiu predecedat, atunci este și el chemat)


Si as dori sa stiu in cazul in care doresc sa trec mostenirea pe numele mamei mele


Aveți grijă ce vă doriți!

Casa era singurul bun al bunicii? Mai sunt și alte bunuri?
Mai bine discutați cu un avocat. De preferință cât mai curând și nu după ce veți face greșeli...
Nu am date din care să rezulte că testamentul acela ar avea el vreo problemă. Dar din ceea ce scrieți mi se pare că vă complicați inutil.
Ce fel de testament o fi acela? Testament cu titlu particular?
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2020
romascanu, moderator
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Fratele este la fel ca mine, avem aceeasi parinti, doar ca mama il prefera pe el.
Da,casa bunicii era singurul bun pe care il avea.
Mama insista ca vrea ca imobilul sa fie trecut pe numele ei ca sa stea linistita cat traieste si dupa ce nu va mai fi ea sa ramana jumatate-jumatate mie si fratelui meu.
In testament m-a trecut doar pe bine bunica mea, nu este un testament cu probleme. A fost facut la notar cu 2 martori.
Multumesc!
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
de fapt, nu dvs doriti, ci mama.
din pacate, matusa si fratele sunt mostenitori rezervatari.
rezerva matusii, poate s-o dea direct fratelui, daca interesul e ca fratele sa nu ramana pe dinafara, apoi faceti partaj cu fratele, dvs ramaneti cu casa si ii dati sulta sau invers si ramane el cu mamica in casa.
nu e cazul sa ii dati dvs mamei nimic, ca ramaneti fara ce aveti pe vecie, asta e clar.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
ralucav54 a scris:


Mama insista ca vrea ca imobilul sa fie trecut pe numele ei ca sa stea linistita cat traieste si dupa ce nu va mai fi ea sa ramana jumatate-jumatate mie si fratelui meu.


Mama dvs. nu are nici o legătură cu această moștenire. (chiar dacă nu ar fi existat testamentul). Pentru că soțul ei (tatăl dvs./fiul bunicii) a murit înaintea bunicii.
„Trecut pe numele ei” înseamnă să-l cumpere de la cine îl are. De la dvs. (beneficiarul testamentului) și, eventual, de la moștenitorii rezervatari (mătușa și fratele dvs.) - în funcție de cum va fi rezolvată problema reducțiunii liberalității excesive. (căci ziceți că această casă era singurul bun al bunicii și atunci testamentul încalcă rezerva).
Nu se poate „trece pe numele cuiva” decât printr-un act: vânzare, donație etc.

Or, privită dinspre dvs. problema sună cam așa: Să-i vând/donez acum vrabia din mână în scopul de a rămâne mai târziu cu ... jumătate din cioara de pe gard? Este ușurel absurd.
Fie mama dvs. formulează această cerință/dorință din neștiință (crezând că ar avea vreun drept) fie ... îmi miroase a ipocrizie.
Cu fratele dvs. și cu mătușa vă puteți înțelege la notar cu privire la reducțiune. (ca să evitați un litigiu). Dar mama dvs. este străină de moștenirea bunicii.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2020
romascanu, moderator
Am inteles acum. Voi insista sa ramana fratele meu cu jumatate si eu cu jumatate asa fiind just. Daca se vor supara pe mine si nu imi mai vor vorbi din acest motiv, asta este.
Va multumesc frumos pentru indrumare si sfaturi!

Alte discuții în legătură

Dol. procedura recunoasterii ca mostenitor rezervatar suivil suivil Prin testament, mama a lasat fratelui meu un aparatment, iar mie concesiunea asupra unui loc la cimitir si actiuni la Turbomecanica, adica mai nimic. In ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)
Testament fara succesiune 10129 10129 Acum 2 ani parintii mei care au un loc de casa si respectiv casa construita de ei s-au gandit sa doneze jumatate din teren fratelui meu pentru a-si construi ... (vezi toată discuția)