avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament cu probleme

Buna ziua!

Bunica mea din partea tatalui a decedat recent. In urma cu 6 ani dansa a facut un testament prin care si-a manifestat dorinta de a-mi lasa casa in care locuia. Tatal meu (fiul bunicii) a decedat inaintea ei, respectiv acum 5 ani. Mai am o matusa in viata si atat. Matusa mea spune ca partea care i se cuvine ei vrea sa o lase mamei mele (mama nu are nici o legatura in testament, este nora bunicii). La notar cum se procedeaza? Voi fi chemata eu si matusa?
Si as dori sa stiu in cazul in care doresc sa trec mostenirea pe numele mamei mele (asa doreste mama pentru ca mai am un frate si nu vrea ca el sa ramana pe dinafara) vreodata voi mai avea dreptul la jumatate din casa sau o data ce o trec pe mama nu mai am dreptul la nimic?
Stiu ca e mai complicata intrebarea insa teama mea este ca mama si fratele meu (are 41 ani) locuiesc impreuna si sunt foarte apropiati si mereu imi spune ca trebuie sa ii las ei casa bunicii ca dupa ce ea nu va mai fi sa se imparta egal intre frati (desi mama intre timp ii poate lasa doar fratelui meu) si nu stiu cum este mai bine sa procedez. Eu doar le-am pus in vedere ca el sa se mute in apartamentul pe care il detine (proprietate personala a lui) si sa o lasam pe mama in casa bunicii, insa acum nu mai vorbesc cu mine din acest motiv.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2020
ralucav54, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 17:31, 18 Noiembrie 2020
Am 60 de ani si nu dau sfaturi ca jurist ,ci ca om cu un trecut : si mama si fratele te pot iubi acum si ,,dupa ce vei renunta la moștenire te vor urâ, ptr ca ,se vor simti obligați să fie recunoscători si nu iti vor mai vorbi . Exact prin asta trec eu . Deja nu iti mai vorbesc . Nu ceda nimic fratelui . Are apartament proprietate ,nu rămâne în stradă. Nu iti vor mai vorbi orice alegi tu ,dar măcar vei rămâne cu moștenirea ta întreaga. Bunica ,dacă a hotărât într-un anume fel ,a avut înțelepciunea ei!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
N-as fi atat de sigura ca ati inteles exact, dupa ce ati scris mai jos. Plecand de la premiza ca bunicul a decedat si bunica a ramas unicul lui mostenitor in urma dezbaterii succesiunii, bunicul nu a existat sau casa era exclusiv a bunicii, fara a fi bun comun al bunicilor (nu ati mentionat dar presupun ca asa este), la mostenirea bunicii, legal vin matusa si tatal dvs., acesta din urma, predecedat fiind, prin reprezentare de catre cei doi copii, dvs. si fratele dvs. Deci, daca se pune problema impartitului in cadrul dezbaterii succesorale, matusa are 1/2 iar dvs. si fratele, impreuna, 1/2, adica 1/4 fiecare.
Dvs., ca mostenitor testamentar dobanditi casa intreaga. Matusa si fratele dvs. (ca reprezentant al tatalui) au dreptul sa conteste testamentul IN LIMITA REZERVEI SUCCESORALE. rezerva succesorala este de 1/2 din ceea ce in mod normal li s-ar fi cuvenit daca nu ar fi existat testamentul. Adica 1/4 matusa si 1/8 fratele.
Just. din punctul meu de vedere, este ca dvs. sa va mosteniti linistita casa care vi se cuvine prin testament iar cei doi, daca vor, au nervi si au si bani, nu au decat sa ceara reductiunea liberalitatii care le incalca rezerva succesorala. Pot face acest demers in instanta. Daca va intelegeti la notar in cadrul dezbaterii succesorale, cu atat mai bine. E de vazut si ce scrie in testament. Ca mai mult ca sigur cand l-a facut, bunicii i s-a atras atentia ce se poate intampla avand in vedere ca este singurul bun din masa succesorala .... De ce a facut bunica acest gest cata vreme stia ca testamentul poate fi atacat? Ca notarul, oricum ar fi, intreaba testatorul daca mai are copii, alte bunuri, ii pune in vedere ca testamentul, in situatia aceasta, ar putea fi atacat.
Deci ce-ati inteles dvs. e departe de realitate.
Poate dati mai multe detalii despre testament. E un legat universal pentru toate bunurile aflate in masa succesorala a bunicii, insa dvs. stiti ca aceasta e formata doar din casa sau era un legat cu titlu particular si bunica a stiut ca mai are si alte bunuri care vor reveni restului mostenitorilor?

ralucav54 a scris:

Am inteles acum. Voi insista sa ramana fratele meu cu jumatate si eu cu jumatate asa fiind just. Daca se vor supara pe mine si nu imi mai vor vorbi din acest motiv, asta este.
Va multumesc frumos pentru indrumare si sfaturi!

Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2020
Irina Pricop, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Matusa nu poate "lasa" mamei nimic. Ii poate dona sau vinde dupa ce i se recunoaste calitatea de mostenitor si devine proprietar pe partea ce i se cuvine.
Nu puteti sa "treceti" mostenirea pe numele mamei decat, de asemenea, dupa ce vi se recunoaste calitatea de mostenitor si deveniti proprietar pe intreaga casa sau pe ceea ce ramane dupa indestularea matusii si a fratelui. Tot prin vanzare sau donatie o puteti face.
In cazul in care donati/vindeti casa - intreaga sau doar partea care va va reveni dupa ce se vor indestula matusa si fratele - dupa moartea mamei, ceea ce dvs. i-ati donat/vandut veti imparti "frateste" cu fratele, lui revenindu-i jumatate.
Asa ca, la final, e posibil sa ramaneti cu mai putin decat fratele dvs.

ralucav54 a scris:



Matusa mea spune ca partea care i se cuvine ei vrea sa o lase mamei mele (mama nu are nici o legatura in testament, este nora bunicii). La notar cum se procedeaza? Voi fi chemata eu si matusa?
Si as dori sa stiu in cazul in care doresc sa trec mostenirea pe numele mamei mele (asa doreste mama pentru ca mai am un frate si nu vrea ca el sa ramana pe dinafara) vreodata voi mai avea dreptul la jumatate din casa sau o data ce o trec pe mama nu mai am dreptul la nimic?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament fara succesiune 10129 10129 Acum 2 ani parintii mei care au un loc de casa si respectiv casa construita de ei s-au gandit sa doneze jumatate din teren fratelui meu pentru a-si construi ... (vezi toată discuția)
Dol. procedura recunoasterii ca mostenitor rezervatar suivil suivil Prin testament, mama a lasat fratelui meu un aparatment, iar mie concesiunea asupra unui loc la cimitir si actiuni la Turbomecanica, adica mai nimic. In ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)