Prin testament, mama a lasat fratelui meu un aparatment, iar mie concesiunea asupra unui loc la cimitir si actiuni la Turbomecanica, adica mai nimic.
In calitate de mostenitor rezervatar, vreau sa demarez o procedura juridica in vederea anularii testamentului, intrucat mama mea s-a simtit constransa sa-i lase mostenire apartamentul fratelui meu in schimbul unor sume de bani.
De asemenea, in cadrul aceleiasi proceduri, daca nu reusesc sa obtin anularea testamentului, doresc cel putin sa obtin partea ce mi se cuvine legal din valoarea apartamentului.
Care ar fi etapele procedurale?
Din ce-am citit pe internet, am dedus ca o prima conditie ar fi sa recunosc mostenirea. Ce inseamna acest lucru? Daca recunosc mostenirea nu inseamna ca implicit sunt de acord cu prevederile din testament?
Este un dol faptul ca fratele meu, fara ca eu sa fiu încunoștințat, i-a dat mamei niste sume de bani, motiv pentru care mama s-a simtit constransa sa-i lase prin testament aparatmentul?
Trebuie sa actionati in instanta pentru jumatatea din partea care v-ar fi revenit din aceasta mostenire in lipsa testamentului. Actiunea se cheama in reductiunea liberalitatilor excesive.
Legat de reducțiunea liberalităților excesive, citesc pe internet ca: "Condiţia sine qua non pentru ca moştenitorii rezervatari să poată exercita dreptul la reducţiune constă în aceea ca ei să fi acceptat moştenirea în termenul de exercitare a dreptului de opţiune succesorală". In acest caz, acceptarea mostenirii nu inseamna ca, implicit, sunt de acord cu dispozitia testamentara potrivit careia mama lasa mostenire tot apartamentul fratelui meu?
Tot din aceeasi sursa: "Moştenitorul rezervatar poate solicita reducţiunea ca un capăt principal al cererii ori, dacă există cauze de nevalabilitate a liberalităţii care i-a lezat rezerva, va solicita ca, în principal, să se constate ineficacitatea totală a liberalităţii (pentru nulitate, revocare, caducitate) şi numai în subsidiar - dacă se va respinge capătul de cerere principal - să se dispună reducţiunea liberalităţilor excesive în limitele cotităţii disponibile".
De asemenea:"Moştenitorul rezervatar poate folosi orice mijloc de probă spre a dovedi, de exemplu, faptul că un act deghizat sub forma unui contract cu titlu oneros ascunde, în realitate, o donaţie deghizată care îi lezează rezerva succesorală".
Avand in vedere cele de mai sus si, eventual, practica judiciara, ar fi posibil ca instanta sa admita ca mi-a fost lezata rezerva succesorala, fapta prin care fratele meu si cu mama mea au ajuns la intelegerea de a-i lasa lui prin testament apartamentul in schimbul unor sume de bani?
Inca din timpul vietii, in urma cu mai multi ani, mama in intelegere cu fratele meu au intreprins unele demersuri de incheiere a unui act notarial de donatie pentru acest apartament, neconcretizat insa, deoarece fratele locuieste in strainatate iar mama, datorita starii de sanatate, nu se mai putea deplasa la notar.
Testament
ContSters308967
Buna seara,
Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)
Testament
alexadana
Buna seara. incursul anului 2012 ;2013 am ingrijit de un batrin (partial pt ca au intervenit alte persoane care aveau dor interese si vroiau totul fara ... (vezi toată discuția)