Buna seara. incursul anului 2012 ;2013 am ingrijit de un batrin (partial pt ca au intervenit alte persoane care aveau dor interese si vroiau totul fara sacrificii).Batrinul s-a la lamurit de interesele pe care le aveau acele persoane si m-a chemat inapoi,am mers la notar si am facut un testament, ca este de acord sa-mi lase toata averea lui mobila si imobila. Acest lucru s-a intimplat pe 18.10.2013. Pe data de 25.10.2013 batrinul s-a inbolnavit l-am dus la spital iar la o saptamina a murit.Intabulare pe toata averea lui nu este si nu s-a putut face act de vinzarea cumparare,dar nici nu s-a facut succesiune dupa sotia lui care a murit in 2010.Va rog sa-mi spuneti la ce ma pot astepta din partea fratilor din parea batrinului cit si din partea sotiei.Copiii nu au avut iar cit a trait batrinul dupa moartea sotiei nimeni nu a venit sa ceara partea sotiei .Inmormintarea am facut-o eu dar din bani batrinului.Am fost la notar si m-am interesat cit valoreaza mostenirea ramasa pt ca tote sunt foarte vechi (aproximativ 17000 lei).
solutia Dvs. nu poate fi clarificata decat in instanta. Solicitati ajutorul unui avocat care sa porneasca actiune in instanta, in baza careia sa se constate din ce se compune masa succesorala, chiar deca e proprietate extratabulara, sa se constate mostenitorii luand in calcul testamentul si sa se dispuna notarea in Cartea Funciara pe numele mostenitorilor.
Orice costa in Romania, implicit si acest lucru va costa, efort financiar si timp, dar macar veti sti ca a-ti incercat sa clarificati si in final veti fi in regula cu actele. Inscris la Cartea Funciara este opozabil tertilor, dar daca aveti numai acte de mana si tinute in buzunar, oricine va putea veni cu tot felul de pretentii.
Daca aveti dreptate, solutionati definitiv, cu acte legale, situatia in care sunteti.
Solutie: Dati o Declaratie Notariala de acceptare a mostenirii de pe urma batranului. Teoretic, din moment ce rutele batranei (sotia batranului) nu au acceptat mostenirea (eventuali frati) atunci si partea acesteia de avere revine sotului respectiv batranului care v-a lasat-o dvs. Deci dvs. sunteti singurul mostenitor. Prin testament batranul a exheredat pe fratii sai (care nu sunt rezervatari) si deci nu au drept la mostenire asa ca dvs. sunteti singurul mostenitor. Mergeti la notar sa faceti dezbaterea si daca nu va intelegeti cu fratii batranului mergeti in instanta.
Reductiunea liberalitatii excesive poate avea loc in cazul in care este lezata rezerva succesorala, insa dupa momentul deschiderii succesiunii prin moarte.
Reductiunea liberalitatilor excesive se poate realiza prin buna invoiala .
In caz contrar, reductiunea poate fi invocata in fata instantei de judecata.
Reductiunea liberalitatilor excesive poate fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.
Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, descendentii si ascendentii privilegiati in speta, tatal si mama defunctului.
Rezerva succesorala este partea din mostenire la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati .
Rezerva succesorala poate fi pretinsa numai de catre cei care vin efectiv la mostenire si care accepta mostenirea.
Mostenire
Ella2
Dacă am testament si am deschis succesiunea (persoana decedata,neavând copii)nepoții decedate pot interveni cumva la succesiune? (vezi toată discuția)