avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea sa-l dea afara ...

Tata a murit in 14 martie 2020. Sora lui acum vrea sa-l dea afara din casa de la tara pe fratele meu sau sa ii dea 10.000 de euro.

Tata are testament de la mama lui prin care ii lasa tot, plus tata a avut si contract de intretinere pentru mama lui (tata lui a murit inainte).
Sora lui tata a luat-o la inceput pe mama ei la ea in Oradea sa aibe grija de ea, dar la bunica nu i-a placut deloc acolo si atunci a luat-o tata in sat si pe urma i-a facut testament si etc. dar au uitat de CF.

Sora tatalui nu a mai mers in sat de 30 de ani, nu s-au inteles bine.
Ea a mers la tribunal, si pentru ca apare in CF judecatorul i-a drept de mostenire la 1/4 din mostenire. Nu are testamentul mai mare prioritate?

E posibil ca doar bazat pe faptul ca apare in CF sa poata sa vrea sa-l dea afara pe frate? fratele si eu probabil nu aparem, probabil nici tata. Eu nu traiesc in Romania de multi ani.

Stiti un avocat foarte bun in Oradea?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: florali , utilizator 19:24, 13 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata @florali , chiar daca ii donati fratelui partea dvs. , matusa tot are dreptul sa vrea sa aiba un folos de pe urma proprietatii ei , pentru ca - va place sau nu - e proprietara pe 1/4 din casa si pamant . Nu puteti sa-i cereti sa-si privesca proprietatea doar din ulita . Ar fi mai convenabil ca matusa sa vina sa traiasca in sfertul ei de casa ? sau sa o inchirieze vreunei familii de defavorizati cu vreo 5 copii ? Cred ca a fost destul de corect sa-i ofere fratelui sa-i vanda partea ei , acum dvs. stiti daca suma e ok sau nu , ea a vrut sa faca partaj amiabil ( la intelegere ) . Dar, daca nu va intelegeti , pentru ca legea romana spune ca nimeni nu e obligat sa ramana in indiviziune , matusa poate cere partajul in instanta , si atunci unul dintre dvs. ( cei trei proprietari ) va lua casa si va trebui sa plateasa sulte celorlalti doi , sau veti vinde impreuna si veti imparti banii conform cotelor , sau se va vinde la licitatie , si veti mai lua fiecare mai-nimic . Iar cheltuielile ocazionate de proces - taxa de timbru ( cateva mii de lei ) , taxe cu expertiza de evaluare a proprietatii ( alte mii ) , etc. - se suporta tot de dvs. conform cotelor . In orice situatie , matusa isi va primi partea . De dvs. si de frate depinde in ce fel considerati ca e mai bine sa procedati .
Multumesc CHKa!

Nu poate fi contestata decizia sentintei judecatoresti din 2011 care ii dadea matusii 1/4? Avand in vedere ca testamentul nu-i lasa nimic?

Si daca se ajunge la partaj in instanta trebuie sa platesc si eu pentru cheltuieli chiar daca nu vreau nimic din ce se imparte? Si asta chiar daca renunt la notar/ambasada la succesiunea legala?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
florali, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu sunt jurist , dar , daca s-a judecat cu 10 ani in urma , nu cred ca se mai poate contesta ceva , sunt cu mult depasite termenele legale . Iar daca instanta a constatat ca are dreptul la 1/4 din proprietati , inseamna ca chiar a avut dreptul si a avut dovezi pentru asta , nu ca au gresit judecatorii . Cheltuielile se impart tuturor proprietarilor proportional cu cota , fara indoiala . Cel mai bine ar fi ( daca-mi permiteti un sfat ) sa va intelegeti omeneste cu matusa , in mod cert v-ar costa mult mai putin decat daca ajungeti prin instante . Poate ar fi de interes ca fratele dvs. sa apeleze la un avocat pentru o ora de consultatie - ca nu costa o avere - sa-i arate toate actele ce le aveti ( extras cf , sentinta din 2011 , testamentul , alte documente privind proprietatea ) , iar acesta ii poate spune ce s-ar putea intampla . Pentru ca riscul ca fratele sa piarda casa chiar exista .
Multumesc CHKa!

Eu nu vreau sa fiu implicata in partajul lor. Daca renunt la successiune tot trebuie sa platesc pentru cheltuielile lor?

Multumesc.
Bunica dvs. nu putea sa lase prin testament decat ce avea in patrimoniu , si acel 1/4 era deja al matusii , de vreme ce , la data sentintei ( 2011 ) , mama ei era in viata . Daca puteti renunta la mostenirea tatalui , depinde de mai multi factori , de aceea v-am sugerat ( eu nefiind jurist ) sa consulte fratele un avocat cu care poate intoarce problema pe toate fetele si sa gaseasca solutia optima . Raman la parerea ca o intelegere cu matusa este de departe cea mai buna optiune ( poate e de acord cu un termen in care sa puteti strange banii , poate cumparati pe din doua partea ei si sa ramaneti , dvs. si fratele , proprietari pe cate jumatate de casa , dvs. stiti mai bine ) . Justitia NU e gratuita , cand ajungi acolo te costa bani , intelegerea amiabila - nu . PS . Acum, fratele dvs. vrea o intreaga proprietate si sa nu-l coste chiar nimic ?
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Testament cu probleme ralucav54 ralucav54 Buna ziua! Bunica mea din partea tatalui a decedat recent. In urma cu 6 ani dansa a facut un testament prin care si-a manifestat dorinta de a-mi lasa casa ... (vezi toată discuția)
Buna seara. părinții mei și ai celuilalt frate drept, au un ... Cradu85 Cradu85 Buna seara. Părinții mei și ai celuilalt frate drept, au un apartament cu 4 camere. Părinții au divorțat în urmă cu 15 ani, dar nu au făcut ... (vezi toată discuția)
Cum se împarte moștenirea? MContender MContender În situația în care unu dintre părinți decedează cum se împarte moștenirea primită de ei după părinți lor? Detalii: În cazul în care există o ... (vezi toată discuția)