avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara. Părinții mei și ai celuilalt frate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara. Părinții mei și ai celuilalt frate drept, au un ...

Buna seara.
Părinții mei și ai celuilalt frate drept, au un apartament cu 4 camere. Părinții au divorțat în urmă cu 15 ani, dar nu au făcut niciodată partajul. Între timp, toți 4 am plecat din țară, tatăl și-a luat cetățenia in noul stat, din câte știu a renunțat la cetățenia română (cel puțin a spus că i-au tăiat cartea de identitate românească) și s-a recasatorit in străinătate.
Mama este in continuare cetățean român.
In ultimele zile, am aflat, de la celălalt frate, că urmează să meargă toți 3 in România și tata sa ii lase fratelui o partea lui, sau o procură ceva sa poată să sa ia partea lui.
Din câte știu, mama nu dorește vânzarea apartamentului și din cunoștințele mele, cred că asta ar fi singura modalitate pentru a mă elimina de la partea lui.
De asemeni, nu știu dacă această nouă sotie a lui (pentru că nu s-au căsătorit în țară), are și ea dreptul la jumătate din jumătatea lui (așa cum ar fi fost dacă erau căsătoriți in România).
Poate face așa ceva?
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:02, 22 Februarie 2022
cel puțin a spus că i-au tăiat cartea de identitate românească

Poate însemna și doar că a renunțat la domiciliul din România, iar acum are pașaport de cetățean român cu domiciliul în străinătate.
Și chiar dacă renunța la cetățenie își păstra dreptul de proprietate.

Tata poate face ce vrea cu partea lui, deci da, îi poate dona fratelui dvs. jumătatea lui fără să aveți vreun cuvânt de spus. Copiii nu au dreptul la bunurile părinților cât timp ei sunt în viață. Mama poate face același lucru pentru dumneavoastră. Altfel, la decesul dumneaei fratele va moșteni încă o jumătate din cota ei. Deci va avea 3/4 din apartament.

Soția tatălui nu are acum niciun drept, nu e vorba de moștenire.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ca sa ii dea de acum partea lui, trebuie sa faca partaj in prealabil, altfel, nu exista partea lui, ca e un ap cumparat in devalmasie.
daca nu face partaj, ce poate face acum, e sa ii lase un testament, testament cu care puteti sa nu fiti de acord dupa decesul tatalui.
si mama poate face testament in favoarea dvs, asta daca vrea sa faca diferenta intre copii, amandoi fiind ai ei.
are și ea dreptul la jumătate din jumătatea lui (așa cum ar fi fost dacă erau căsătoriți in România).

dupa decesul tatalui legal, sotia mosteneste 1/4 din averea lui, iar copiii 3/4
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
gi-jane2, moderator

Tata poate face ce vrea cu partea lui, deci da, îi poate dona fratelui dvs. jumătatea lui fără să aveți vreun cuvânt de spus. Copiii nu au dreptul la bunurile părinților cât timp ei sunt în viață. Mama poate face același lucru pentru dumneavoastră. Altfel, la decesul dumneaei fratele va moșteni încă o jumătate din cota ei. Deci va avea 3/4 din apartament.


Adică prin această "acțiune" eu voi pierde definitiv orice drept asupra părții care mi s-ar cuveni din partea care i se cuvine tatălui meu?
Eu nu vad lucrurile în felul ăsta: tata ii lasă fratelui iar eu voi lua de la mama. Atâta timp cât ambii, dar și când unul dintre ei nu va mai fi, apartamentul este al lor. Al meu și al fratelui meu va fi doar când niciunul dintre părinți, sper eu peste 40 de ani, nu va mai fi.
Eu nu vad lucrurile în felul ăsta

dar cum?
deocamdata asteptati moara unul din ei si vedeti atunci ce acte s-au facut sau daca s-au facut.


gi-jane2 a scris:

Eu nu vad lucrurile în felul ăsta

dar cum?
deocamdata asteptati moara unul din ei si vedeti atunci ce acte s-au facut sau daca s-au facut.


Așa cum am spus, din punctul meu de vedere, apartamentul este al lor, până în ziua când ambii vor fi prăpădiți. E casa pe care au "cladit-o" împreună, casa în care s-a format această familie, așa cum e ea, imperfectă. Din partea mea, acel apartament va fi al lor inca pentru 50 de ani (ambii părinți au astăzi în jur de 60, deci cred că sunt foarte optimist), dar nu pot sa accept că ei sunt atât de părtinitori încât să lase fratelui meu, deși eu am muncit sa am familia pe care ei au avut-o și spun că și-au dorit-o atât de mult, dar care noi 4 am pierdut-o tot datorită lor (mama suferea de gelozie excesivă, iar lui tata ii cam placea sa umble), in timp ce fratele meu doar se plimbă și se distrează.
PS. Îmi cer scuze daca mă repet, dar nu pot sa nu remarc faptul că mă cuprinde un sentiment de vinovăție de fiecare daca când mă gândesc la faptul că eu vorbesc acum de moștenire iar părinții încă trăiesc.

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Moștenire proprietate ebogdan2014 ebogdan2014 Bună ziua. Părinții mei au dobândit în timpul căsătoriei lor un apartament. Eu mai am un frate. La un moment dat ei au divorțat, și nu au făcut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)