avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama ...

Bună ziua.
As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților mei. Actuala sotie are și ea copii. Cum putem face ca apartamentul nostru sa ne rămâna doar nouă moștenire? Poate tata face testament pentru noi? Se va putea ataca acest testament de copiii actualei soții ? Poate tata sa își schimbe regimul matrimonial și să facă separația de bunuri cu actuala sotie? Daca vom face succesiune după ce moare și tata cu cine vom intra la dezbaterea moștenirii: doar cu actuala sotie care primește cota de soț supraviețuitor sau și cu copiii ei? Se poate face vreo declarație la notar prin care actuala sa promită de pe acum că nu are nici o pretenție la apartamentul nostru și să se oblige sa renunțe la partea ei de soț supraviețuitor după ce moare tata? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:34, 24 August 2022
Ați dezbătut succesiunea după mama dvs?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate tata face testament pentru noi?

Da, dar nu va ajuta. Testamentul nu este act de proprietate, iar soția este moștenitor rezervatar și poate solicita reducerea testamentului.


Se va putea ataca acest testament de copiii actualei soții ?

Nu, ca în raport cu tatăl dvs nu au nicio calitate.

Poate tata sa își schimbe regimul matrimonial și să facă separația de bunuri cu actuala sotie?

Convențiile matrimoniale produc efecte numai pentru viitor. Nu și pentru bunurile deja existente.
În plus, convențiile matrimoniale nu înlătură prevederile legale referitoare la dreptul la moștenire al soției supraviețuitoare.

Daca vom face succesiune după ce moare și tata cu cine vom intra la dezbaterea moștenirii: doar cu actuala sotie care primește cota de soț supraviețuitor sau și cu copiii ei?

Dvs veți dezbate doar succesiunea după tata.
Copiii soției își vor dezbate succesiunea după mama lor.

Se poate face vreo declarație la notar prin care actuala sa promită de pe acum că nu are nici o pretenție la apartamentul nostru și să se oblige sa renunțe la partea ei de soț supraviețuitor după ce moare tata?

Nu, pentru ca este un pact asupra unei moșteniri viitoare și este lovit de nulitate absoluta.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2022
raluk0207, utilizator
Mulțumesc mult pentru informații.
In fond deci ce soluții legale avem că apartamentul nostru sa rămână doar in proprietatea noastră?
Suntem la mâna actualei soții și vom depinde de ea daca va vrea să renunțe la dreptul ei de moștenire ca sot supraviețuitor când dezbatem după tata.
Nici după mamă nu am făcut succesiunea.
Ar fi o soluție să dezbatem după mamă acum și tata sa ne cedeze prin vânzare sau donatie partea lui și să rămână să locuiască în apartament cu clauza dar noi copiii lui sa fim proprietarii și după tata sa nu mai rămână nimic de moștenit? Sau și asta se poate ataca de actuala soție?
Ce trebuia să facă tata cand s-a căsătorit cu actuala așa încât apartamentul să rămână bunul lui ? Daca facea contract prenupțial aveam garanție că ne poate lăsa apartamentul fara să aibă actuala sotie vreun drept la el?
Mulțumesc anticipat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista contracte prenupțiale în legislația romana. Exista doar convenții matrimoniale.
Și asa cum va explicasem mai sus, convențiile matrimoniale produc efecte pe viitor, în privința bunurilor viitoare, pe care le vei achiziționa.
Nu pentru ceea ce ai deja. Iar o convenție matrimoniala nu înlătură cu absolut nimic dreptul la moștenire a soției supraviețuitoare.
Prima si prima data trebuie sa dezbateti succesiunea după mama dvs. Pana atunci, nimeni nu poate face nimic.
Dacă tatăl dvs este dispus sa renunțe la jumătatea mamei din apartament, sa dea declarație de renunțare la moștenirea mamei, rămânând astfel doar cu jumătatea lui din imobil.
Jumătatea mamei va fi moștenită de dvs și de frati (dacă aveti).
Ulterior, dvs, frații și tata puteți încheia un act de partaj voluntar.
Apartamentul îl luați dvs, iar tatălui ii achitați o sulta.
Astfel, apartamentul va deveni proprietatea dvs exclusiva, iar la decesul tatălui, nu va mai trebui sa dezbateti succesiunea.
Soția nu va mai avea ce sa moștenească.
Va mulțumesc mult pentru lămuriri.

Alte discuții în legătură

Moștenirea după re-casatorie Cristina Resut Cristina Resut Bună seara, Sunt o fiica îngrijorată....tatăl meu s-a stins acum câteva luni, iar mama cred ca s-a recăsătorit. Am motive sa nu o confrunt ... (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune coddani coddani as avea nevoie de o informatie in problema mea. suntem 4 frati (toti suntem majori), iar in primavara anului 2009 mama noastra a decedat; la 3 luni dupa ... (vezi toată discuția)
Cum poate mama sa vanda o casa daca tatal este decedat? valentina popa valentina popa Va rog frumos sa-imi raspundeti la aceasta dilema.Mama mea are 78 ani,tatal a decedat in ianuarie 2010,eu traiesc in Spania si doresc sa o aduc pe mama aici ... (vezi toată discuția)