avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenirea după re-casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenirea după re-casatorie

Bună seara,
Sunt o fiica îngrijorată....tatăl meu s-a stins acum câteva luni, iar mama cred ca s-a recăsătorit.
Am motive sa nu o confrunt încă....însă...sunt îngrijorată pentru ca nu cred ca s-a gândit la prenupțial și avem câteva proprietăți pe care nu doresc sa le împart, după ce se stinge și ea, cu "tatăl vitreg".. Îngrijorarea mea este ca după ce moare mama, eu nefiind copilul lui, printr-un testament eu sa rămân fără nimic... Tatăl meu a muncit mult pentru familie și sa îmi rămână ceva....

Exista cazuri în care eu, în calitate de fiica, sa pot afla dacă s-a re-căsătorit? Considerând ca am cnp mamei, adrese și suspiciuni în ce oraș ar fii putut sa se întâmple.

Sau, exista vreun scenariu în care, peste 5 sau mai multi ani de căsătorie, după moartea mamei, el sa îmi ia tot?

Știu ca cea mai buna este discuția în familie, însă au fost multe cazuri și multe minciuni, la care eu as vrea sa dețin informații în momentul confruntării, pentru a nu mai degenera discuțile.

Va mulțumesc

Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 21:18, 7 Octombrie 2021
~ Conținut șters la cerere ~
Mulțumesc mult doamna Zaharia, ce este drept încă nu am făcut succesiunea în urma decesului tatălui, mi-ați făcut mai clar demersul lucrurilor.

În urma succesiunei va urma sa am certificatul de moștenitor, având drepturi la bunuri.
În urma re-casatoriei mamei, ea va împărți cu noul soț doar partea ei de moștenire, înțeleg corect? El neavând drepturi la procentul meu indiferent de câți ani trec de la căsătoria cu mama?
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2021
Manuela Rășină, administrator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs confundați niște lucruri.
1. Nu exista contract prenupțial în legislația română. Exista doar convenții matrimoniale, care produc efecte numai pentru viitor și nu modifica/influențează regulile privind drepturile succesorale.
Deci chiar dacă ar fi încheiat vreo convenție matrimoniala, averea s-ar fi împărțit la fel.

2. Durata căsniciei nu are absolut nicio relevanta, din niciun punct de vedere.
Poți sa fii casatorit de 2 minute sau de 70 de ani, ai aceleași drepturi la moștenire.

3. Pe mama ați intrebat-o dacă s-a recasatorit?

4. Ce bunuri au rămas după tata? Cum au fost dobândite?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Ceea ce mama a dobandit impreuna cu tata, in timpul casatoriei se considera a fi bun comun al celor doi. In consecinta, mama este proprietara deja pe 50% din aceste bunuri comune. Restul de 50% detinut de tata se va imparti, ca urmare a dezbaterii succesiunii, intre mama (sotia supravietuitoare) 1/4 si fiica unica 3/4.
2. Ceea ce tata a dobandit in timpul casatoriei ca bun propriu, prin mostenire sau donatie, a ramas al lui in proportie de 100%, nedevenind bun comun cu mama si, ca urmare a dezbaterii succesiunii, mama va dobandi 1/4 iar fiica 3/4.
3. Ceea ce mama a dobandit in timpul casatoriei ca bun propriu ramane al mamei in proportie de 100% urmand ca la decesul acesteia, potentialul sot supravietuitor sa dobandeasca 1/4 iar fiica 3/4.
4. Ceea ce mama a dobandit in timpul casatoriei ca bun comun cu tata (vezi pct.1 mai sus, in procent de 50%) ramane al mamei in proportie de 50% urmand ca la decesul acesteia, potentialul sot supravietuitor sa dobandeasca 1/4 iar fiica 3/4.
5. Ceea ce mama dobandeste prin mostenire de la tata se va imparti la moartea acesteia exact ca la pct.3 mai sus, nedevenind bun comun cu actualul potential sot indiferent de momentul la care s-au casatorit (inainte sau dupa dezbaterea succesiunii).
6. Ceea ce mama dobandeste dupa moartea tatei, in functie de data casatoriei si/sau modul de dobandire, va fi bun comun sau bun propriu. Tot ceea ce va dobandi dupa o potentiala casatorie, la moartea ei se va imparti intre sotul supravietuitor (1/4) si fiica (3/4), admitand ca va exista un sot supravietuitor si si fiica va fi in viata. Nu dezvolt mai mult aici, ca ne incurcam.
Desigur, mama si fiica, la dezbaterea succesiunii dupa tata, vor putea face un partaj succesoral dupa cum doresc amandoua.

Daca nu va este clar, dezvolt.
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2021
Irina Pricop, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala andrei15d andrei15d Dupa moartea tatalui meu, mama mea s-a recasatorit, a trait 6 ani cu noul ei sot iar de curand a decedat. As vrea sa va intreb, la succesiune, cum se vor ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Dreptul celei de a doua sotii asupra bunurilor existente ale sotului. raisa2010 raisa2010 Situatia: Sunt unicul copil al tatalui supravietuitor, tata care s-a recasatorit si locuieste impreuna cu a doua sotie in apartamentul in care am locuit eu si ... (vezi toată discuția)